Kåret til verdens beste bar for fjerde gang: - De driver med ekstremsport i faget

Kalles bartendernes Mekka og er en snakkis i miljøet.

VERDENS BESTE BAR: Artesian topper lista over verdens beste barer for fjerde året på rad. Lista publiseres av magasinet Drinks International for sjuende gang. Foto: THE LANGHAM HOTELS
VERDENS BESTE BAR: Artesian topper lista over verdens beste barer for fjerde året på rad. Lista publiseres av magasinet Drinks International for sjuende gang. Foto: THE LANGHAM HOTELSVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Artesian i London topper lista over verdens beste barer for fjerde året på rad.

Kåringa Worlds 50 best bars publiseres av magasinet Drinks International for sjuende gang, og på lista finner du barer i 27 byer og 19 land.

23 av de beste ligger i Europa, og er dermed innenfor rekkevidde om du planlegger en storbyhelg denne høsten.

- Banebrytende Tidligere norgesmester i bartending og produktutvikler og gründer i Det norske brenneri, Stig Bareksten, er ikke overrasket over at Artesian ligger øverst på lista:

- De er banebrytende og driver med ekstremsport i faget. Det er en cocktailbar som har vært ekstremt kreativ og som pusher grenser. Det er det få som har tid til, sier han til Dagbladet.

I omtalen av Artesian på Worlds50bestbars.com, står det blant annet at baren som ligger i femstjernershotellet Langham Hotel like ved Regent Street, raskt kunne vært et smakløst sted som trakk til seg pengesterke typer som drakk dyre drinker og så ned på dem som serverte dem.

Det er det ikke. Som verdens beste bar, er Artesian et sted alle mulige slags reisende valfarter til, står det omtalen.

Barsnakkis Bareksten besøkte selv hotellbaren på Langham for noen år siden for å se om alle godordene han hadde hørt stemte. Det gjorde de. Artesian er en sosial bar som også har hyggelige ansatte, forteller han.

- Jeg ble positivt overrasket. Artesian har blitt bartendernes Mekka, og er en snakkis i miljøet. Når det er snakk om cocktailbarer kommer navnet Artesian fort opp, sier han, og legger til:

- Min favorittbar ble nummer tre. Nightjar ligger også i London, og som Artesian er de kreative og lager ekstreme kreasjoner man blir inspirert av, sier drinkeksperten.  

Ingen norske Kåringa er ifølge Business Insider basert på en spørreundersøkelse blant over 400 bransjefolk. Bortsett fra København-baren Ruby på 34. plass, er det ingen andre skandinaviske barer på topp 50-oversikten.

Bareksten forteller at barene på lista representerer en salig blanding av barstiler og -typer, fra tekniske og kreative London-barer til mer klassiske og robuste amerikanske.

- New York og London har vært cocktailhovedstedene så langt. Jeg vil ikke si vi i Norge ligger lang bak. Det er heller kulturen som ligger bak, sier Bareksten.

I dag er det sånn at om du vinner i London, så vinner du i verden, mener han. Og det heller at de norske barene ikke er oppdaget, enn at de ikke kan måle seg internasjonalt, som gjør at de uteblir i kåringa.

- Vi står ikke i spotlighten. Hvis norske barer og bartendere skal komme i toppen, må de dyrke det norske og særegne for å bli lagt merke til, sier Bareksten.

Godt norske tilbud Norge som land er godt dekket på cocktail-siden, ifølge den tidligere norgesmesteren.

- I Storbritannia har du gode barer i de største  byene som  London, Edinburgh, og et par til. Ellers er det stusslig, sier Bareksten.

I Norge kan du finne gode cocktailbarer med bra drinker og kvalitet nesten over alt, mener han.

Blant annet cocktailtrenden fra USA med forhåndslagde drinker, er noe du finner i alle de store norske byene.

HERSKAPELIG: Artesian ligger i femstjernershotellet Langham Hotel like ved Regent Street i London. Foto: THE LANGHAM HOTELS
HERSKAPELIG: Artesian ligger i femstjernershotellet Langham Hotel like ved Regent Street i London. Foto: THE LANGHAM HOTELS Vis mer

I toppsjiktet ligger blant andre Himkok i Oslo, og også hotellbaren på The Thief på Tjuvholmen har ambisjoner om å komme i det gode selskapet internasjonalt, forteller Bareksten.

- Jeg blir ikke overrasket over om det er en norsk bar på lista til neste år. Vi har drinker i verdensklasse. Vi må bare få øynene i barbransjen rettet hit, sier drinkeksperten.

Her er de 10 beste fra topplista med verdens 50 beste barer
1. The Artesian, London
Hjemmeside: www.artesian-bar.co.uk

2. Dead Rabbit, New York
Hjemmeside: www.deadrabbitnyc.com

3. Nightjar, London
Hjemmeside: https://barnightjar.com

4. Employees Only, New York
Hjemmeside: www.employeesonlynyc.com

5. American Bar, London
Hjemmeside: www.fairmont.com

6. The Baxter Inn, Sydney
Hjemmeside: http://thebaxterinn.com

7. 28 Hongkong Street, Singapore
Hjemmeside: www.28hks.com

LANGHAM HOTEL: Drinkekspert Stig Bareksten besøkte hotellbaren på Langham for noen år siden for å se om alle godordene han hadde hørt stemte. Det gjorde de. Artesian er en sosial bar som også har hyggelige ansatte, forteller han. Foto: THE LANGHAM HOTELS
LANGHAM HOTEL: Drinkekspert Stig Bareksten besøkte hotellbaren på Langham for noen år siden for å se om alle godordene han hadde hørt stemte. Det gjorde de. Artesian er en sosial bar som også har hyggelige ansatte, forteller han. Foto: THE LANGHAM HOTELS Vis mer

8. Happiness Forgets, London
Hjemmeside: www.happinessforgets.com

9. Connaught Bar, London
Hjemmeside: www.the-connaught.co.uk

10. Black Pearl, Melbourne
Hjemmeside: www.blackpearlbar.com.au

Kilde: www.worlds50bestbars.com