Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Karla Siverts' beste skrei-oppskrifter til hverdags og fest

Fiskepinner av skrei er supergodt, og både raskt og enkelt å lage.

SKREIPINNER: Skrei er en flott råvare for både helgekos og hverdagsmiddager. Karlas gode fiskepinner av skrei smaker nydelig og blir skikkelig snacks sammen med hjemmelaget remulade.  FOTO: METTE MØLLER
SKREIPINNER: Skrei er en flott råvare for både helgekos og hverdagsmiddager. Karlas gode fiskepinner av skrei smaker nydelig og blir skikkelig snacks sammen med hjemmelaget remulade. FOTO: METTE MØLLER Vis mer

Skrei er en vandretorsk som blir ekstra god fordi den vokser opp i Barentshavet og svømmer mye og langt for komme inn til norskekysten for å gyte.

Det hvite og delikate fiskekjøttet har en fantastisk god smak som det er lett å lage deilige og sunne retter av.

Skrei er en av vinterens høydepunkter, med sesong fra januar til april, og det gjelder å nyte denne flotte råvaren mens den finnes i fiskediskene.

Ekstra smak På kjøkkenet hjemme hos Karla Siverts blir skreien både til festmat og hverdagsmat.

STEKT SKREI: For å få litt ekstra smak på fisken kan du surre den med litt hvitløk og smør mot slutten av steketida. Både spinatpure og stekte pimientos er nydelig tilbehør! FOTO: METTE MØLLER
STEKT SKREI: For å få litt ekstra smak på fisken kan du surre den med litt hvitløk og smør mot slutten av steketida. Både spinatpure og stekte pimientos er nydelig tilbehør! FOTO: METTE MØLLER Vis mer

Stekt skrei er en gjenganger, gjerne surret i hvitløk og smør for ekstra smak og servert med en frisk og grønn pure av spinat.

Dersom hun finner «pimientos de padron» i butikken, små spanske paprikaer som får en deilig søt og litt bitter smak når de stekes, legges de også på skreitallerkenen.

- Når jeg vet at torsken er ekstra god så jeg kjøper jeg mer av den. Jeg bruker skrei ofte, både hjemme og på Smalhans, og gjerne til hverdagsmiddager. Fiskepinner av skrei er supergodt, og både raskt og enkelt å lage. Aller helst vil jeg ha hjemmelaget remulade til, sier Karla Siverts.

Supersunn Enkelt er det også å lage klassikeren brandade.

Den lages vanligvis med klippfisk, men er nydelig med skrei.
 
- Det er viktig å salte skreifileten godt før du trekker den i melk sammen med timian og hvitløk. Så blander du fisken inn i en god potetmos med rikelig med olivenolje. Dette er en supersunn rett med masse smak og en litt annerledes måte å nyte skreien på.

Topp brandaden med oliven og persille, eller litt svart trøffel hvis du har det, sier hun.

Skrei serveres tradisjonelt som «skreimølje» med lever og rogn.

Trekk fiskeskivene i godt saltet vann i 8-10 minutter.

Skrei skal ikke koke, men bare trekke rett under kokepunktet.

Rogna pakker du inn i matpapir og trekker i om lag 20 minutter og levra skal renses godt, deles i biter og kokes i to til tre minutter i litt av kraften fra skreien.