Karlstad-fengsel ble hotell

Det tidligere länsfengselet i Karlstad er blitt populært for par på bryllupsreise.

STRENGT:  Det var strengt forbudt å tørke støv i vinduskarmen. Dermed kunne vokterne sjekke om det var noen som hadde prøvd å rømme, som her. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi
STRENGT: Det var strengt forbudt å tørke støv i vinduskarmen. Dermed kunne vokterne sjekke om det var noen som hadde prøvd å rømme, som her. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KARLSTAD (Dagbladet): Vi i går opp en bred trapp. Inn i et lekkert designhotell. Det er vanskelig å tenke seg hva som har foregått bak de tykke murene her i fengselet som åpnet i 1847 med 78 celler.

Nedlagt Länsfengselet ble nedlagt som fengsel i 1968. I fjor oppsto det fullstendig totalrenovert som Clarion Collection Hotel Bilan.

De tidligere cellene er utvidet til romslige rom og suiter. Designtema for hotellet er svarte og hvite fengselsstriper. Stripete fangedrakter selges som suvenirer. Over heisen henger bilder av de ansatte i stripete fangedrakter.

Fangebilder På mange av rommene henger bilder av den tids forbrytere. Unge menn, med navn, alder og opplysninger om hva de var dømt for, (forhåpentlig godkjent av svenskenes datatilsyn).

For det var ofte enkle saker folk havnet i fengsel for.

Harde tider - Det var harde tider, forteller resepsjonist Lillemor Gaasvik. Det skulle ikke mer til enn å ta en potet fra åkeren eller et par vedskier, så havnet man her i Karlstadfengselet.

Men fengselet var også et sted for seriøse kriminelle, som presten Anders Lindbäck, dømt for giftmord på fire eldre mennesker han mente var en belastning på samfunnet. Og så var det Anders Gustaf Eriksson fra Karlstad, kjent som mannen med de 105 forlovedene. Bare mellom 1941 og 1943 klarte han å forføre og lure penger fra mer enn 100 kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.