Karlstad-fengsel ble hotell

Det tidligere länsfengselet i Karlstad er blitt populært for par på bryllupsreise.

STRENGT:  Det var strengt forbudt å tørke støv i vinduskarmen. Dermed kunne vokterne sjekke om det var noen som hadde prøvd å rømme, som her. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi
STRENGT: Det var strengt forbudt å tørke støv i vinduskarmen. Dermed kunne vokterne sjekke om det var noen som hadde prøvd å rømme, som her. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KARLSTAD (Dagbladet): Vi i går opp en bred trapp. Inn i et lekkert designhotell. Det er vanskelig å tenke seg hva som har foregått bak de tykke murene her i fengselet som åpnet i 1847 med 78 celler.

POPULÆRT:  Mange brudepar velger dette hotellet på bryllupsreise.
POPULÆRT: Mange brudepar velger dette hotellet på bryllupsreise. Vis mer

Nedlagt
Länsfengselet ble nedlagt som fengsel i 1968. I fjor oppsto det fullstendig totalrenovert som Clarion Collection Hotel Bilan.

FENGSELET:  Karlstadinstitusjonen hadde 78 celler. Og var et av Sveriges best bevarte T-formede fengsler. På 1970-tallet var det planer om å ta det i bruk igjen som fengsel.
FENGSELET: Karlstadinstitusjonen hadde 78 celler. Og var et av Sveriges best bevarte T-formede fengsler. På 1970-tallet var det planer om å ta det i bruk igjen som fengsel. Vis mer

De tidligere cellene er utvidet til romslige rom og suiter. Designtema for hotellet er svarte og hvite fengselsstriper. Stripete fangedrakter selges som suvenirer. Over heisen henger bilder av de ansatte i stripete fangedrakter.

Fangebilder
På mange av rommene henger bilder av den tids forbrytere. Unge menn, med navn, alder og opplysninger om hva de var dømt for, (forhåpentlig godkjent av svenskenes datatilsyn).

TØFFE TIDER:  Slik så de gamle cellene ut. I dag står det på museet i kjelleren.
TØFFE TIDER: Slik så de gamle cellene ut. I dag står det på museet i kjelleren. Vis mer

For det var ofte enkle saker folk havnet i fengsel for.

NYERE CELLE:  Her var det litt mer moderne, men frendeles trangt. Celle-straffen ble avskaffet i Sverige i 1945.
NYERE CELLE: Her var det litt mer moderne, men frendeles trangt. Celle-straffen ble avskaffet i Sverige i 1945. Vis mer

Harde tider
- Det var harde tider, forteller resepsjonist Lillemor Gaasvik. Det skulle ikke mer til enn å ta en potet fra åkeren eller et par vedskier, så havnet man her i Karlstadfengselet.

I KJELLEREN:  Resepsjonist Lillemor Gaasvik guider i fengselsmuseet.  Foto: Kirsten M. Buzzi
I KJELLEREN: Resepsjonist Lillemor Gaasvik guider i fengselsmuseet. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Men fengselet var også et sted for seriøse kriminelle, som presten Anders Lindbäck, dømt for giftmord på fire eldre mennesker han mente var en belastning på samfunnet. Og så var det Anders Gustaf Eriksson fra Karlstad, kjent som mannen med de 105 forlovedene. Bare mellom 1941 og 1943 klarte han å forføre og lure penger fra mer enn 100 kvinner.

TIDLIGERE TIDER:  Før fengsler ble opprettet var dette en vanlig straffemetode.
TIDLIGERE TIDER: Før fengsler ble opprettet var dette en vanlig straffemetode. Vis mer

Fengselsmuseet
Lillemor Gaasvik er også guide i fengselsmuseet i kjelleren. Ved siden av den nye spa- og relaxavdelingen og vinsmakingsrommet som brukes til kurs og konferanser.

Ikke kniv og gaffel Fangene hadde totalforbud mot kontakt med omverden. Overvåkingen var steintøff. Det var forbudt å tørke støv i cellevinduet, dermed kunne man sjekke om noen hadde prøv å file på jerngitrene. Alt måtte spises med skje. Først i 1913 fikk fangene lov å spise med kniv og gaffel.

Designhotell I dag er Clarion Hotel Bilan et laidback og hyggelig hotell bak de høye murene. I den innglaserte hagestua hygger folk seg, forsyner seg med kveldsmat og varmretter. I en helt annen kategori enn tidligere tiders servering.

Brudepar Uten at vi helt fatter symbolikken i dette, er hotellet bak fengselsmurene blitt et populært sted å legge bryllupsreisen. Men da i luksussuiten.

HØYE MURER: Her var det ikke lett å komme seg ut. Nå strømmer hotellgjestene inn i stedet.
HØYE MURER: Her var det ikke lett å komme seg ut. Nå strømmer hotellgjestene inn i stedet. Vis mer
HOTELL:  Her er det ikke lenger noen som prøver å bryte seg ut. Hotellet er derimot blitt populært for par på bryllupsreise. Foto: Kirsten M. Buzzi
HOTELL: Her er det ikke lenger noen som prøver å bryte seg ut. Hotellet er derimot blitt populært for par på bryllupsreise. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer