Kaster 190 000 brød hver dag

Her er knepene for å få brukt mer av maten.

RETT I FRYSEREN: Legg ferdig oppskåret brød i fryseren og ta opp etter behov. Slik blir brødsvinnet redusert til et minimum. Foto: TUVA MOFLAG / DINSIDE.NO
RETT I FRYSEREN: Legg ferdig oppskåret brød i fryseren og ta opp etter behov. Slik blir brødsvinnet redusert til et minimum. Foto: TUVA MOFLAG / DINSIDE.NOVis mer

Hvert år kaster nordmenn store mengder mat som er fullt brukbar. Faktisk går hver fjerde handlepose rett i søpla, og nordmenn taper tusenvis på dårlige planlagte matinnkjøp og unødvendig datoskrekk.

Både frukt og grønt, meierivarer, kjøtt og fisk finner veien til søppelbøtta før det når matfatet. Mest sløser vi likevel når det gjelder ferske brød. Vi kaster utrolige 190 000 brød hver eneste dag.

Det utgjør nærmere 70 millioner brød i året.

Spar 10 000 kroner DinSide har tidligere påpekt at en småbarnsfamilie kan spare 10 000 kroner på matbudsjettet ved å planlegge innkjøpene bedre. I snitt kaster vi mat for 2000 kroner per person.

Men her er småbarnsforeldrene verst i klassen, og kan antagelig spare enda mer.

— Jeg handler en til to ganger i uka, og kjøper inn hele ukens brødforbruk når jeg storhandler. Brødene legges i fryseren og tas opp når det er tomt. På den måten har vi alltid «ferskt» brød, og slipper å kaste brødene fordi de har blitt dårlige, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett til DinSide.

Slik varer brødet lenger Bakeren anbefaler at du styrer unna plastposer til oppbevaring av ferskt brød, mens noen tilbyr brødposer som skal gjøre brødet som ferskt igjen i mikrobølgeovnen.

Om ikke det er aktuelt for deg, så er det et godt sparetips å fryse halve eller oppskårede brød for å unngå at brødet blir tørt eller muggent i brødboksen.

Hvis det ferske brødet blir liggende en dag eller to, kan du dessuten fukte det under springen i kaldt vann noen sekunder og så legge det i ovnen på 200 grader i 10 minutter.

Ellers har Matvett tips til hva du kan gjøre med gammelt brød:
• Du kan lage krutonger til salater og supper av brød i terninger som du freser i litt olivenolje, hvitløk og krydder etter smak.
• Du kan lage arme riddere ved å dyppe brødskivene i en blanding av egg, sukker, melk, litt kanel og kardemomme, som du steker i godt smør. Server med syltetøy og rømme eller med oppskåret frukt, rosiner og sirup.
• Du kan lage griljermel ved å kjøre gamle skalker eller tørt brød i kjøkkenmaskinen. Perfekt å bruke på gratenger og i desserter.

Les også:
Bak selv: Hvilket surdeigsbrød smaker best?

Hvem vinner av Rema 1000 og Coop Extra?

Coop overvåker handlekurven din