DELIKATESSE: Brokkolistilker med hollandaise En fantastisk god forrett, og en fin måte å utnytte hele brokkolien på. Foto: METTE MØLLER
DELIKATESSE: Brokkolistilker med hollandaise En fantastisk god forrett, og en fin måte å utnytte hele brokkolien på. Foto: METTE MØLLERVis mer

Kaster du brokkolistilken, kaster du en delikatesse

Mild og god smak som minner om asparges.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Endelig fredag): Karla Siverts har vært på Toten og plukket brokkoli. Dette året og neste år bærer hun den fine tittelen «årets bondelagskokk», og gårdsbesøk er en del av jobben.

Mildt og godt - Det er fantastisk inspirerende å dra ut og møte bøndene, og se hvordan de produserer alle de gode råvarene vi bruker i restauranten, sier Karla.

På Nordrum Gård på Toten fikk hun beundre og plukke brokkoli i en imponerende flott brokkoliåker. Resultatet ble tre nydelige og sunne grønne retter.

- Den store hemmeligheten med brokkoli er at stilken er like god som resten. De aller fleste kutter av stilken og kaster den. Men det er kanskje den beste delen på hele brokkolien! Den smaker så mildt og godt, litt som asparges egentlig, sier Karla.

Supersunn Det er vel derfor brokkoli også kalles aspargeskål.

SKATTER FRA TOTEN: Karla Siverts trivdes i brokkoliåkeren til Nordrum Gård på Toten. Foto: METTE MØLLER
SKATTER FRA TOTEN: Karla Siverts trivdes i brokkoliåkeren til Nordrum Gård på Toten. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Den er en kålplante opprinnelig fra Italia, men dyrkes mye i Norge. Brokkoli er en ettertraktet grønnsak, stengelen kan spises som asparges og blomstene som blomkål, og den er supersunn!

Stappfull av C-vitaminer, faktisk mer enn i appelsin, og rik på jern og en lang rekke antioksidanter.

ENKELT: Brokkolisalat med pinjekjerner og granateple.Foto: METTE MØLLER
ENKELT: Brokkolisalat med pinjekjerner og granateple.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Karla lager en delikat liten rett av skrellede brokkolistilker.

- Del brokkolistilken opp i aspargeslignende staver, og kok dem til de er akkurat passe møre. Server med hollandaisesaus, akkurat slik du ville servert asparges. Dette er en nydelig forrett, og en fin måte å utnytte hele brokkolien på, sier Karla.

Anvendelig Stilken bruker hun også i en fristende cruditesalat. Det er en salat der rå grønnsaker er skåret i svært tynne skiver eller staver, og Karla bruker hele brokkolien.

DIPP: Overrask med brokkolikrem, som forrett, dipp eller tilbehør til kjøtt eller fisk. Foto: METTE MØLLER
DIPP: Overrask med brokkolikrem, som forrett, dipp eller tilbehør til kjøtt eller fisk. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Stilken blir kuttet i tynne skiver med en mandolin, og lagt i isvann noen minutter slik at det blir ekstra sprø.

- Jeg bruker mye brokkoli både hjemme og på Smalhans. Den er veldig anvendelig, og perfekt i fiskesupper, thaimat og salater. Da jeg var liten likte jeg ikke brokkoli, men jeg husker veldig godt den dagen jeg fant ut at brokkoli faktisk smaker nydelig.

Da var den nesten ikke kokt, men grønn og fresh og knaste i munnen.

Så mitt beste råd når det gjelder brokkoli er å ikke koke den for mye, smiler Karla.