Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kattesand redder deg fra å bli en farlig bilist

Det er ikke like lett å se dem om sommeren som om vinteren, nå blir de sløveste farlige.

TA VARE PÅ RUTA: Selv om det ikke frister er det viktig å ta skikkelig vare på sikten nå som det blir kaldt ute.  Foto: SAMFOTO / NTB SCANPIX
TA VARE PÅ RUTA: Selv om det ikke frister er det viktig å ta skikkelig vare på sikten nå som det blir kaldt ute. Foto: SAMFOTO / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside 20x20 centimeter utsyn, dårlige vinterdekk og dårlig vedlikehold er ting som kjennetegner den sløveste bilisten. Dette kan koste både førerkort og helse.

Bli kvitt dugg og is Mange sliter med dugg og isete ruter nå som gradestokken trekker nedover. Mandagen blir ekstra tung om du må bruke 10 minutter på å skrape ruter, både innvendig og utvendig før du stiller deg i bilkøen til jobben.

Les også: Årets store vinterdekk test

Å forhindre blåis er vanskelig, men en kan forhindre en del frustrasjon om en unngår dugg og is på innsiden av bilen

For å varme opp en kald vinterbil så raskt mulig, er det vanlig å sette i gang luftresirkulering. Dette er med på å varme opp bilen raskere, hvilket vil være med på å fjerne dugg på vinduene.

Les også: Du kan miste lappen

Samtidig vil det også produsere høyere fuktighet i bilen.

Det er derimot viktig å huske å skru denne funksjonen av når bilen er blitt varmet opp.

TA VARE PÅ RUTA: Selvom det ikke frister er det viktig å ta skikkelig vare på sikten nå som det blir kaldt ute.  Foto: Samfoto / NTB SCANPIX
TA VARE PÅ RUTA: Selvom det ikke frister er det viktig å ta skikkelig vare på sikten nå som det blir kaldt ute. Foto: Samfoto / NTB SCANPIX Vis mer

- Glemmer man å skru av denne funksjonen, vil fuktighet inne i bilen føre til at det dugger, sa Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF tidligere i år.

Les også: Skifte hjul på bilen?

- Opplever du at isen setter seg på innsiden av ruten kan det være smart å legge noe på dashbordet før du skraper av. Da er det enkelt å få samlet og fjerne den avskrapte isen fortsetter Engebretsen.

Kattesand redder deg En kan også gå andre litt utradisjonelle veier for å forhindre dugg og blåis i bilen.

Et par sokker og litt kattesand kan faktisk gjøre underverker, om du ikke har spart på de siste 100 silica gel posene du fikk med høstkolleksjonen.

- Kattesand trekker nemlig til seg fuktigheten, sier Bjørn-Aage Bredal fra Bilpleiekongen.no.

Det spiller heller ingen særlig rolle hvor sokkene ligger, så lenge det er i nærheten av ruta. Bredal foreslår enten på dashbordet, eller litt bedre skjult ved siden av passasjersetet.

Pass på fuktkildene Det er flere kilder som bistår til fuktighet i bilen. Forsøk å ta med så lite våte elementer inn i bilen som mulig. Vær flink på å holde bilen ren for brukte kaffekopper, brusbeger etc.

I tillegg kan det være fornuftig å tørke gulvmattene, og når snøen kommer børste godt av seg før en setter seg inn. Snø blir som kjent til vann når det blir varmt.

KREATIV REDNING: Hvordan kan kattesand stoppe duggete bilruter? Foto: BJØRN-AAGE BREDAL
KREATIV REDNING: Hvordan kan kattesand stoppe duggete bilruter? Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer

I tillegg kan det være kjekt å gå over rutene et par ganger ekstra iløpet av vinterhalvåret.

- Vask innsiden av ruten med varmt salmiakkvann. Da får du bort både fett og annen luftforurensning slik at dugget ikke setter seg på ruta så lett, avslutter Engebretsen.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Foto: TRYGVE INDRELID / NTB SCANPIX
Foto: TRYGVE INDRELID / NTB SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!