Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kattesand, silikon og Zalo mot snøkaos

Her er fem råd som sikrer tryggere ferdsel på snødager.

IKKE ALLE TAKLER DET: Her er råd mot kaoset på vinterveien. Foto: ØYVIND PAULSEN
IKKE ALLE TAKLER DET: Her er råd mot kaoset på vinterveien. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside Snøkaos har rammet Østlandet, og folk står fast i køer i hele regionen. Hva kan du som bilist gjøre for å bedre sikkerheten, og dempe problemene som kommer på dager som denne?

#1 To lønnsomme minutter Et typisk fenomen på høsten og våren er frost og snøfall. Folk blir tatt på senga og tar sjanser.

- Det tar deg bare to minutter å skrape rutene for is. Å kjøre med dårlig sikt er livsfarlig, både for deg selv og andre, sa informasjonsdirektør i forsikringsselskapet IF, Jon Berge, til Dinside tidligere i vinter.

Dette gjelder selvsagt også når sikten hindres av overraskende snølag.

Sjekk våre ni tips for å slippe isskraping.

- Kan det slås fast at en skade, uhell eller kollisjon har skjedd på grunn av dårlig sikt, kan det gi avkorting på utbetalingen av forsikringsselskapet. Det skjer riktignok ikke ofte, for vi må ha solid støtte fra politi eller vitner. Hvor stor avkortingen blir må vurderes fra tilfelle til tilfelle og avgjøres blant annet på graden av uaktsomhet, forklarte Berge.

Se hvor lite som skal til: Dette kostet bilisten lappen

#2: Kjør effektivt i køen Kan man gjøre noe for å bedre køtilværelsen? Ja, små grep gjør det både mer effektivt og tryggere, selv når farten er lav og pulsen høy. Det viktigste er å følge med de som kjører foran. Man skal følge på og ikke prøve å lage bedre glid ved å holde jevn fart.

Og mens tresekundersregelen (1001-1002-1003) gjelder når man kjører jevnt i litt høyere hastigheter, gjelder det heller å tette lukene når du kjører i kø. Det gir bedre effektivitet.

Flere tips om hvordan du kjører i kø

#3 Bruk silikon, så slipper snøen Innerskjermen blir utsatt for utrolige påkjenninger, ved at alt som setter seg på hjulene blir slynget opp med voldsom fart. Som for eksempel nå, når veiene plutselig er fulle av dels tung og fuktig snø.

Du vet sikkert hvor viktig det er å vaske grundig i dette området hver gang du vasker om vinteren.

Et smart tips er å bruke et silikon-basert middel, som du setter innerskjermen og skvettlappene godt inn med. Silikonen hindrer at skitt, salt og slaps fester seg så lett.

Det finnes en rekke slike vaskemidler på markedet, men du kan strengt tatt bruke hva du vil så lenge det inneholder silikon.

Og vil du gjøre ren bilen - slik vasker du bil i kulda

#4 Zalo på dekkene En ekstra utfordring har bilister som ferdes der veien saltes. Veisaltet binder veistøv og annen skitt fra veibanen. Det gir en glatt overflate på dekkene og dårlig veigrep, sa kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen, til Dinside tidligere i vinter.

- Det viktige for de som kjører i områder med saltede veier, er å vaske dekkene jevnlig med dekkrens eller sterkt blandet Zalo-vann.

Og unødig å si: Selv om årets sommerdekktest er klar, så vent med å skifte til faren for snø der du ferdes faktisk er over. Eventuelt la bilen stå på dager som denne.

#5 - Kattesand, sier dere? En ting er snø og is på utsiden av bilen, men sikten kan også hindres av fukt innvendig. Dugg på rutene er tidvis til plage for mange bilister, så hvordan unngå det?

Aller først gjelder det å ta med minst mulig vann inn i bilen. Dunk av sko, fei av dørene før du åpner bilen og tøm ut vann fra gummimattene i dørken. Dessuten bør du holde innsiden av rutene fri for skitt, vask med salmiakkvann, så skal det mer til før dugg legger seg.

BRUK SILIKON: Nysnøen kan feste seg i hjulbrønnen. Bruker du silikonmidler jevnlig, slipper du problemet. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL
BRUK SILIKON: Nysnøen kan feste seg i hjulbrønnen. Bruker du silikonmidler jevnlig, slipper du problemet. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer

Og straks bilen er varm, husk å skru av denne funksjonen

Har du mer vedvarende fuktproblemer kan du prøve å oppbevare kattesand i en sokk inne i kupeen. Vi har forsøkt selv, og det mye omtalte kjerringrådet fungerer faktisk. Mer om hvordan du benytter kattesanden mot fukt i bilen, ser du her.

Og en god bivirkning her? Er du bokstavelig talt på glattisen, kan du bruke kattesanden til å skaffe litt høyst tiltrengt veigrep.
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

IKKE BRA: Ser rutene slik ut, må du gjøre grep før du kjører. Foto: ØYVIND PAULSEN
IKKE BRA: Ser rutene slik ut, må du gjøre grep før du kjører. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
FUKT: Kattesand i en sokk kan være nok til at du slipper dugg på rutene i bilen. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL
FUKT: Kattesand i en sokk kan være nok til at du slipper dugg på rutene i bilen. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer
SÅPEVANN: Vask dekkene jevnlig med såpevann for bedre feste, spesielt om du kjører på saltede veier. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
SÅPEVANN: Vask dekkene jevnlig med såpevann for bedre feste, spesielt om du kjører på saltede veier. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer
Hele Norges coronakart