TILFØRER KALSIUM OG FRAMHEVER SMAKEN: Matyoghurt og mager kesam ble best blant 15 typer syrnede matlagingsprodukter. Foto: ERIK HELGENESET
TILFØRER KALSIUM OG FRAMHEVER SMAKEN: Matyoghurt og mager kesam ble best blant 15 typer syrnede matlagingsprodukter. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Kesam og yoghurt får terningkast seks

Stor test av rømme og andre syrnede matlagingsprodukter.

Kesam og yoghurt best i test. (Bramat.no): Rømme og crème fraîche er produkter som kan heve smaken på maten, men også kaloriinnholdet.

Som et alternativ til de feteste typene av rømme og crème fraîche, finnes det flere typer syrnede matlagingsprodukter som er langt magrere.

Her tester vi alt fra mager kesam til seterrømme.

Næringsrike matvarer Meieribaserte matlagingsprodukter er en kilde til kalsium.

Innholdet varierer noe fra produkt til produkt, men de aller fleste vil øke kalsiuminnholdet i retten.

Også Mills sin Vita hjertego Fraiche inneholder kalsium, fordi den hovedsakelig er basert på kjernemelk.

Meieriprodukter er også en god kilde til riboflavin (vitamin B2), jod og protein.

Varierende fettinnhold Det er stor forskjell på fettinnholdet på de syrnede matlagingsproduktene.

Det feteste produktet i denne testen inneholder 35 % mer fett enn det magreste. Jo mer fett det er i et produkt, jo mer kalorier er det også.

Dette kan være en ulempe for dem som ønsker å passe vekten, eller gå ned i vekt, men det kan også være en fordel for dem som trenger litt ekstra kalorier, som eldre og syke personer.

Bra for tynne og underernærte Feite meieriprodukter er både nærings- og energitette og er derfor perfekte ved underernæring, for eksempel til eldre, syke og tynne.

Ved å bruke seterrømme og crème fraiche kan du øke kaloriinnholdet uten å øke volumet på maten nevneverdig.

Det vil også framheve smaken, noe som kan skjerpe appetitten og øke matinntaket.

Magre produkter for deg som vil begrense kaloriinntaket Sauser, supper og andre retter som er rike på rømme eller liknende, gir fort mye kalorier.

Ønsker du å begrense kaloriinntaket, kan det derfor være lurt å velge magrere varianter som kesam, rømmekolle eller matlagingsyoghurt.

Pass på at produktet er kokestabilt før du har det i maten. Kesam kan du for eksempel ikke koke, men du kan blande det i maten rett før servering.

Forholdet mellom mettet og umettet fett Stor sett er forholdet mellom mettet fett og umettet fett likt i meieriprodukter.

Det som skiller seg mest fra de øvrige produktene i testen, er Vita hjertego Fraîche - fordi det også inneholder solsikkeolje, rapsolje og sheafett.

Dette gir den en høyere andel umettet fett enn rene meieriprodukter.

Testens eneste 100 % vegetabilske produkt, Sour Supreme, har derimot et ganske stort minus ved seg, nemlig at det inneholder palmeolje.

Melkefett er konfliktfylt Nyere studier viser noe motstridende resultater når det gjelder inntaket av melkeprodukter og kolesterol.

Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, mens andre er forsiktige i kostrådene sine og framholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre igjen framhever melkefettet som noe som er ekstra sunt.

Per i dag lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom.

Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsa, velger vi å ta hensyn til de offisielle kostrådene i denne testen.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på et utvalg matlagingsprodukter som finnes i de største dagligvarekjedene, med unntak av fløte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, kalsium de inneholder samt forholdet mellom mettet og umettet fett. Kalorier trekker ned, mens protein, kalsium og høyere andel umettet vs. mettet fett trekker opp.

I tilfeller der innholdet av mettet fett og/eller kalsiuminnholdet mangler, har vi kontaktet produsenten eller brukt verdier som er angitt i matvaretabellen.no. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Matyoghurt naturell Testvinner med det høyeste kalsiuminnholdet. Blant det magreste produktene i testen. Karakter: Produsent: Tine SA Mager kesam, kvarg Testvinner med det laveste kaloriinnholdet og mest protein. Karakter: Produsent: Tine SA Vita hjertego Fraîche Produktet med den beste fettsyresammensetningen, fordi den også inneholder planteoljer, men lavt på protein og kalsium. Karakter: Produsent: Mills Økologisk lettrømme Ganske magert, men lite protein. Greit kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Tine SA Original kesam, kvarg Et av de magreste produktene i testen. Bare halvparten av proteininnholdet til vinneren og den magrere varianten av kesam. Karakter: Produsent: Tine SA Ekstra lett rømme, rømmekolle Et av de magreste produktene i testen, men kommer dårligere ut på protein, fettsyresammensetning. Greit kalsiuminnhold (kilde matvaretabellen.no). Karakter: Produsent: Tine SA Laktosefri lettrømme Ganske mager, men lite protein. Greit kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Tine SA Lettrømme Ganske mager, men lite protein. Greit kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Tine SA Lettrømme flaske Ganske mager, men lite protein. Greit kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Q-Meieriene AS Lettrømme beger Ganske mager, men lite protein. Greit kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Q-Meieriene AS Lett crème fraîche 11% Ganske mager, men lite protein. Greit kalsiuminnhold. Karakter: Produsent: Tine SA Crème fraîche Feiteste produktet i testen. Kommer dårligere ut på protein og kalsium. Karakter: Produsent: Tine SA Seterrømme Feiteste produktet i testen. Kommer dårligere ut på protein og kalsium. Karakter: Produsent: Tine SA Sour Supreme Kunne fått bedre terningkast, taper fordi den inneholder palmeolje. Tall for kalsium mangler. Karakter: Produsent: Triano Brands LTD Økologisk Røros rømme Får ikke terningkast fordi produsenten ikke hadde disse tallene. Men viste til at økologiske produkter ofte har en bedre sammensetning og høyere innhold av omega-3. Karakter: - Produsent: Rørosmeieriet AS Les mer på Bramat.no:
Fakta og myter om proteiner og trening
Hvorfor er rapsolje så sunt?
Grove kornprodukter hver dag