Kia overrasket alle med GT4 Stinger

Toyota under angrep.

DinSide: Hils på Kias nyeste konseptbil, Kia GT4 Stinger, som etter flere forhåndsannonseringer omsider ble vist i går kveld.

Den har klart å ta noe av glansen fra Toyota, som også hadde et spektakulært sportsbilkonsept å vise - Toyota FT-1, som vi nettopp har skrevet om.

Bakhjulsdrift! GT4 Stinger er utvilsomt en av Kias råeste konseptbiler hittil.

Den er en bakhjulsdrevet «2+2-seter» med en oppgradert versjon av Kias firesylindrede 2,0 liters direkteinnsprøytede turbomotor (T-GDI) med en toppytelse på 315 hestekrefter.

Den viderefører en (relativt ung) tradisjon med heftige konsepter, som ofte har endt opp med å gi attraktive produksjonsbiler.

Et godt eksempel er Kia Track'ster.

Designdrevet For Kia har virkelig forstått betydningen av dynamikk i bildesign - og i selve bilen som produkt. «Kjøreglede var førsteprioritet da vi designet bilen» sier Tom Kearns, sjefdesigner på Kias designsenter i USA.

Slik sett er dette videreføringen av GT-bilen de presenterte i Frankfurt i 2011 og som ga oss hakeslipp - ganske enkelt Kia GT. De bekreftet allerede i sommer at en slik bil skal produseres.

GT4 Stinger er ganske kompakt - omtrent på størrelse med det som ser ut som det kan bli hovedkonkurrenten, Toyota GT86, selv om denne per i dag har svakere motorisering. Kia-sportsbilen måler i underkant av 430 centimeter, altså omtrent som en VW Golf.

Motoren eksisterer alt At en bil beregnet til salg vil komme ut av dette konseptet er altså sannsynlig hvis publikums reaksjoner er positive nok.

KIAS NYESTE KONSEPTBIL: Kia GT4 Stinger. Foto: KIA
KIAS NYESTE KONSEPTBIL: Kia GT4 Stinger. Foto: KIA
KIAS NYESTE KONSEPTBIL: Kia GT4 Stinger. Foto: KIA
KIAS NYESTE KONSEPTBIL: Kia GT4 Stinger. Foto: KIA
KIAS NYESTE KONSEPTBIL: Kia GT4 Stinger. Foto: KIA
KIAS NYESTE KONSEPTBIL: Kia GT4 Stinger. Foto: KIA
KIA PÅ HOGGET: De har etter hvert opparbeidet seg en solid designhistorikk hos Kia, og med GT4 Stinger bekrefter de at de er blant de dyktigste på konseptdesign i bilverdenen. Det beste ved det hele er at mye av det som vises i konseptene, finner veien til det ferdige produktet. Foto: Kia

Allerede nå er motoren bortimot hyllevare hos koreaneren: Kias racing-team benytter en variant av den i Kia Optima, som de kjører i Pirelli World Challenge.

DinSide kommer tilbake med mer detaljer når vi får vite mer.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

KIAS NYESTE: Kia GT4 Stinger er utvilsomt en av Kias råeste konseptbiler hittil. Foto: KIA
KIAS NYESTE: Kia GT4 Stinger er utvilsomt en av Kias råeste konseptbiler hittil. Foto: KIA Vis mer