STOLT MAMMA: - Jeg visste
&nbsp;<span style="background-color: initial;">svært lite om autisme før jeg fikk&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Kieran. Det er mange misforståelser&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">knyttet til diagnosen, men&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">Kieran er så mye mer enn en&nbsp;</span><span style="background-color: initial;">gutt med autisme, sier Ragnhild. Foto: Sondre Steen Holvik og privat</span>
STOLT MAMMA: - Jeg visste  svært lite om autisme før jeg fikk Kieran. Det er mange misforståelser knyttet til diagnosen, men Kieran er så mye mer enn en gutt med autisme, sier Ragnhild. Foto: Sondre Steen Holvik og privatVis mer

Kieran (6) har barneautisme: - Det føles som en seier hver eneste gang han tar kontakt

Til foreldrenes store sorg kommuniserte ikke Kieran med dem. Han var i sin egenverden. En spesiell undervisningmetode har gitt nytt håp.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Det føles som en seier hver eneste gang han tar kontakt eller svarer på et spørsmål. I sommer lærte han å si «ja», forteller Ragnhild Wennberg (37) og smiler.

Hun er mammaen til Kieran (6), som fikk diagnosen barneautisme for to år siden.

Mens andre fireåringer stilte hundrevis av spørsmål om verdensrommet og biler, var Kierans ordforråd begrenset. Han kunne sanger som «Julekveldsvisa» og «Til ungdommen» på rams, men kommuniserte verken med foreldrene eller andre.

Kieran var også mye frustrert og redd. Disse følelsene ga han uttrykk for fysisk, ofte overfor moren og de andre barna i barnehagen.

Ny gutt i huset

EIBI Early Intensive Behavioral Intervention (EIBI) er et intensivt undervisningsopplegg for barn med autisme, som består av mellom 30–40 timers trening ukentlig. Barna må følges opp i minst to år. Barn som blir diagnostisert tidlig, følges opp til skolestart.Alle ferdigheter som barnet trenger i hverdagen, inkluderes. Språkligeferdigheter, akademiske ferdigheter, selvhjelpsferdigheter, lekeferdigheter, sosiale ferdigheter og emosjonelle responser.Normaltfungerende barn blir systematisk brukt i den daglige treningen som modeller, hjelpelærere og lekepartnere.Alle viktige voksne for barnet inkluderes.Barnas framgang blir nøye dokumentert. Data innhentes fra den daglige treningen, og det tas kvalitetskontroller underveis.Kilde: tipo-international.

Nå er hverdagen en helt annen. Etter at han startet på undervisningsopplegget EIBI (se faktaramme) i august i fjor, har foreldrene fått en «ny» gutt i huset. En gutt de kan snakke med. En gutt som oftere er glad og fornøyd. Og ikke minst: En gutt som er veldig stolt når foreldrene skjønner hva han vil!

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn