DET BESTE JEG VET: Med kikerter som utgangspunkt kan du lage nesten hva som helst. Foto: METTE RANDEM
DET BESTE JEG VET: Med kikerter som utgangspunkt kan du lage nesten hva som helst. Foto: METTE RANDEMVis mer

Kikerter: Når du kikker etter noe billig og godt

Redningsboksen er nær.

Fortsatt litt blakk etter desembers utskeielser?

Lei av å lage mat? Fortsatt litt mett?

Redningen er en liten, billig boks med en ganske uoppsiktsvekkende belgfrukt.

Sosiale erter Kikerter er sånn passe for seg selv.

Jeg kan nesten ikke tenke meg noe kjedeligere enn å skulle spise en hel boks kikerter, uten noe annet.

Men i kombinasjon med noe annet? Det er en annen sak.

Kikertene er sosiale, rett og slett.

Og hva skal dette noe være?

Nesten ingen grenser Oppskriften på slutten av artikkelen er ett forslag, naturligvis.

Men for å være helt ærlig, trenger du ikke noen oppskrift.

Stek litt løk, ha i en annen grønnsak, litt spinat, eller litt ferskt kjøtt, eller kjøttrester, eller fisk, eller fiskeretter, eller reker, eller noe annet skalldyr.

THAIGRYTE: Spis den som den er, en sunn og god vegetarrett, eller ha i kylling, svin eller restekjøtt. Foto: METE RANDEM
THAIGRYTE: Spis den som den er, en sunn og god vegetarrett, eller ha i kylling, svin eller restekjøtt. Foto: METE RANDEM Vis mer

Kanskje en buljongterning, eller kanskje ikke.

Restene av en pose med frosne grønnsaker.

Og krydder, fra en knallsterk chilipasta med thaismaker, til en mild midtøsteninspirert krydderblanding, eller rett og slett sånn norsk karripulver — med k.

Eller hvis du ikke føler for kryddervendingen, simpelthen sennep og urter, eller urter uten sennep, men med tomatpuré, eller tomatpuré uten urter, eller urter og sitron, eller soyasaus, eller ikke.

En boks kokosmelk passer bra. Det gjør også en klunk med fløte, eller matyoghurt.

Det er nesten ikke grenser.

Har du en tube baconost eller rekeost i kjøleskapet, så vet du hva du burde gjøre.

Vent, stopp en hal!

Du skal ikke ha det oppi gryta sammen med kikertene.

Kast det!

Nesten alt som er godt, er godt med kikerter Nesten ikke grenser er ikke det samme som uten grenser, og du kan i hvert fall ikke få en kikertgryte til å bli bedre hvis du har oppi noe som er litt småekkelt til å begynne med.

Men nesten alt som er godt, funker sammen med kikerter, i nesten alle kombinasjoner.

Og blir også det for mye å i det hele tatt stå over grytene, så har du Midtøstens allstedsværende symbol på gjestfrihet, og på at man ikke trenger lage mat eller ha et ordentlig måltid for å spise noe godt - hummus.

Den enkleste hummusen lager du på noen sekunder med en stavmikser, litt olivenolje og sesampasta (tahini).

Den mest avanserte hummusen tar det en livstid - eller flere generasjoner - å perfeksjonere.

Med utgangspunkt i en boks kikerter.

NB! Ikke kast ut vannet. Det stivelsesrike vannet som ligger i boksen, aquafaba, er en glimrende erstatning for eggehviter.