- Kimchi er for Korea det Coca-Cola er for Amerika

Sjelen av Sør-Korea finner du i Seouls mathaller.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

SEOUL (Magasinet Reiselyst): Veien til hjertet går som kjent gjennom magen. Mat er kultur i Seoul - Sør-Koreas hypermoderne hovedstad.

Her har de 12 millioner innbyggerne det tilsynelatende konstant travelt. Men de har alltid tid til kulinariske utskeielser.

- Sånn sett er vi litt som italienerne. Glade og travle. Men konstant sultne, smiler Katrine Kang, og viser vei inn til byens mest berømte matmarked - Gwangjang.

SOM EN VIN: - Den har veldig lang lagringstid, og modnes nesten som en vin, sier Lee Hyo-jae om kimchi. Foto: RUNAR LARSEN
TOPPEN AV SEOUL: Seoul er en moderne storby med høye bygninger. På en finværsdag må du til toppen av byens tv-tårn for å få litt oversikt. Foto: KOREA TOURISM
SUNT: Kimchi regnes som en av verdens sunneste matretter, men er noe du enten elsker eller hater. Foto: RUNAR LARSEN
SAMLINGSPUNKT: Godt i glasset, deilig mat: En kveld med gutta kan godt være på matmarkedet. Foto: RUNAR LARSEN
GANGNAM: Artisten PSY satte bydelen Gangnam for alvor på kartet med sin YouTube-hit om den moderne og trendy bydelen sør i Seoul. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
I GRENSELAND: Bare noen mil fra Seoul er grenseområdene mot Nord-Korea en av verdens mest absurde turistattraksjoner. Foto: RUNAR LARSEN
MARKED: Byen har utallige restauranter, men for ekte kulinariske eventyr skal du til mathallene - som legendariske Gwangjang. Foto: RUNAR LARSEN
SUNT: Kimchi regnes som en av verdens sunneste matretter, men er noe du enten elsker eller hater. Foto: RUNAR LARSEN

- Har du prøvd koreansk pannekake?

Sushi og pannekaker Røyken ligger som et mystisk teppe over de mange bodene. Gamle damer disker opp med den ene lekkerbiskenen etter den andre.

Noen lager sushi, andre serverer gryteretter og nudler. Eller disse karakteristiske pannekakene; sure, søte og sterke.

Lokale forretningsmenn slurper øl og sushi etter jobb. Ungdommer skåler og flirer mens de sjekker mobiltelefonene sine.

Sør-Korea er moderne, men samtidig tradisjonelt. Under Koreakrigen på 1950-tallet ble nesten alt jevnet med jorda. Gjenoppbyggingen gikk fort.

MARKED: Byen har utallige restauranter, men for ekte kulinariske eventyr skal du til mathallene - som legendariske Gwangjang. Foto: RUNAR LARSEN
MARKED: Byen har utallige restauranter, men for ekte kulinariske eventyr skal du til mathallene - som legendariske Gwangjang. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Koreanere har det alltid travelt. Kanskje kommer hastverket av at byen ble gjenoppbygget på rekordtid. Vi har det litt i blodet, sier Kang.

Gjæret godbit Gastronomisk er det verken hastverk eller lastverk å spore. Det koreanske kjøkken har ligget i skyggen av Kina og Japan, men de siste åra har nasjonalretten kimchi blitt stadig mer populær også utenfor landets grenser.

For vestlige smaksløker er dette ofte uvant kost - noe som vanligvis ender opp i et elsk eller hatforhold. Kimchi er tross alt en gjæret grønnsakblanding.

Den fermenterte kålretten med masse chili og hvitløk er kjent for å skulle ha helsebringende effekt, og er en essensiell del av ethvert måltid.

95 prosent av koreanere spiser kimchi hver eneste dag. Ofte flere ganger.

Kimchi er kultur Etter en mettende vandring på Gwangjang-markedet har vi fått audiens på kjøkkenet hos kimchi-eksperten Lee Hyo-jae.

SOM EN VIN: - Den har veldig lang lagringstid, og modnes nesten som en vin, sier Lee Hyo-jae om kimchi. Foto: RUNAR LARSEN
SOM EN VIN: - Den har veldig lang lagringstid, og modnes nesten som en vin, sier Lee Hyo-jae om kimchi. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Kimchi er for Korea det Coca-Cola er for Amerika, sier Lee Hyo-jae.

Hun masserer krydder og grønnsaker inn i en kinakål. Kjærlighet, tålmodighet og riktige ingredienser er nødvendig for å lage landets nasjonalrett - kjent som en av verdens sunneste matretter.

Med historie flere tusen år tilbake i tid, er kimchilaging en viktig kulturarv - som fortsatt går i arv fra mødre til døtre.

Tradisjonelt var dette den eneste måten å bevare grønnsaker på gjennom den iskalde vinteren.

- Her i landet har vi vært veldig opptatt av vestlig mat, men lokale tradisjoner er på vei tilbake igjen. Uten kimchi er det ingen koreansk kultur. Dette er hjertet av alt, sier Lee Hyo-jae, og forteller om eldgamle tradisjoner som fortsatt holdes i hevd.

- Hver høst lager koreanske mødre store mengder kimchi. Og alle du spør vil si: «Moren min sin kimchi er den beste.» Det er dette som får oss gjennom vinteren. Den har veldig lang lagringstid, og modnes nesten som en vin, fortsetter Lee Hyo-jae.

Gangnam-style Om du ikke lar deg begeistre av kimchi alene, sammen med ris eller som pizzatopping, er det heldigvis et bredt utvalg av spiselige godbiter i pulserende Seoul. Fra tradisjonelle matmarked til trendy restauranter.

Jakter du moderne uteliv og fancy shopping, er det bare å følge veien til Gangnam, som artisten PSY altså satte på verdenskartet med sin landeplage «Gangnam-style».

Seoul i seg selv er intet arkitektonisk underverk sammenliknet med byer som Beijing og Tokyo.

Men om du vil smake på historien i lys av moderne tider, er det få byer som har strukket seg så langt inn i framtida uten å kutte røttene.

Og høydepunktene er til å spise opp.