ØKER RASKT: Fornøyelsesparker bygges over hele Kina. Snart har landet flere slike parker enn USA. Her fra Wanda City i Nanchang som åpnet i sommer. Foto:  EPA / NTB Scanpix
ØKER RASKT: Fornøyelsesparker bygges over hele Kina. Snart har landet flere slike parker enn USA. Her fra Wanda City i Nanchang som åpnet i sommer. Foto:  EPA / NTB ScanpixVis mer

Kina snart større enn USA - i antall fornøyelsesparker

Kina er i ferd med å bli størst i verden på fornøyelsesparker. Både Disney-konsernet og Kinas rikeste mann satser stort. 

I takt med at velstanden i Kina øker, så stiger også behovet for avveksling og muligheter for adspredelse blant befolkningen.

Et av svarene er fornøyelsesparker. Og det bygges på harde livet, hele 59 nye parker er under oppføring eller planlegging, kom det nylig fram da World Travel Forum la fram sin årlige trendrapport på sin messe i London.

Disney-konsernet åpnet i juni i år sitt Disneyland i Shanghai, men får nå konkurranse av temaparkene til Kinas rikeste mann, Wang Jianlin.

DISNEYLAND I KINA: Disney-konsernet åpnet sin park i Shanghai tidligere i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DISNEYLAND I KINA: Disney-konsernet åpnet sin park i Shanghai tidligere i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Grunnleggeren av Dalian Wanda Group har allerede åpnet to fornøyelsesparker, eller temaparker, i år, begge under navnet Wanda City. Den ene i Nanchang, den andre i Hefei.

Disse parkene har mer orientert seg mot kinesisk kultur, og - billettprisene er bare halvparten av hva Disney krever.

Utbyggingen av fornøyelsesparker i Kina har vært voldsom etter at regjeringen i 2013 lettet på restriksjonene og tillot de forskjellige provinsmyndighetene å gi tillatelse til bygging av slike parker. Dette ble gjort for å stimulere investorer.

Responsen har altså ikke latt vente på seg. Det bygges fornøyelsesparker over hele Kina, både med lokal og internasjonal kapital.

- Utviklingen i Kina tar nesten pusten fra oss. Omsetningen i fornøyelsesparkene i Kina stiger voldsomt i takt med utbyggingen, snart passerer Kina USA og Japan og blir verdens største marked for denne typen underholdning, sier Caroline Bremner i Euromonitor International.

POPULÆRT: Wanda City i Hefei åpnet i september, og har slått an blant kineserne. Foto: AFP / NTB Scanpix
POPULÆRT: Wanda City i Hefei åpnet i september, og har slått an blant kineserne. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer