Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kippers er festmat fra boks

Perfekt champagnemat.

APPETITTVEKKER: Kippers på flatbrød. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: Mette Møller
APPETITTVEKKER: Kippers på flatbrød. Se oppskrifter nederst i saken. Alle foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også Dagblad-kokkas rakfiskoppskrifter.

VIANVANG i Vågå (Dagbladet): En boks små brislingsardiner i extra virgin olivenolje. Noen tynne ringer rødløk, litt grønn salat og kefir. Vi sier ofte at det enkleste er det beste. Brimis sardinsalat er et godt eksempel.

- Og så sunt, utbryter Arne Brimi.

Han innrømmer at han gjerne skulle spist sardiner litt oftere.

BRIMI-MAT: Salat med sardiner.
BRIMI-MAT: Salat med sardiner. Vis mer

- Slik er det vel for mange av oss. Vi spiser ikke enkel og sunn mat ofte nok. Dette gjør godt for både hjertet og kroppen ellers, sier Brimi, og nyter en god munnfull nylaget sardinsalat full av omega-3, protein, kalsium, B12 og D-vitaminer.

Ingen E-stoffer Den lille, røde boksen med brislingsardiner fra King Oscar inneholder mye av det beste fra Brimis matfilosofi.

Fin norsk brisling, fisket på tradisjonelt vis i Nordsjøen eller i dype norske fjorder, ren olivenolje av god kvalitet - og produktet er helt uten kunstige tilsetningsstoffer.

- Vi kan egentlig begynne her. Med en liten boks sardiner.

SALAT MED SPEKEPØLSE:
Arne Brimi har laget småmat til TV-kvelden, dette er salat med spekepølse.
SALAT MED SPEKEPØLSE: Arne Brimi har laget småmat til TV-kvelden, dette er salat med spekepølse. Vis mer

Det er tradisjon og kvalitet. Kikker du bak på boksen, finner du ingen E-stoffer. Vi har så mange enkle og trivelige råvarer rundt oss, og vi burde begynne å bruke dem mer, mener Brimi.

Mer bevissthet Han er glad for at debatten om tilsetningsstoffer har blusset opp på ny. Bruken av fosfat i mat, og spesielt i fiskemat og kjøttpålegg, har fått mye medieoppmerksomhet den siste tiden.

Brimi synes det er trist at matvarebransjen tenker mye mer profitt enn kvalitet. Men han er glad for at flere og flere forbrukere ikke lenger vil la seg narre av produsentene, og at det stadig blir mer bevissthet om hva maten inneholder.

- Jeg synes ikke det er interessant om norske myndigheter har godkjent å bruke en E i maten. Men det som er interessant er hva denne E-en er satt sammen av, og hva den betyr.

Jeg vil ikke si at all ferdigmat er lureri. Men mye av den er det.

Folk må begynne å ta mer ansvar sjøl, og ikke skylde på andre. Les bak på pakningene, og la være å kjøpe produkter med mange E-stoffer, oppfordrer Brimi.

Festmat fra boks Dersom man vil være helt sikker på at maten ikke inneholder fosfat, kan man kjøpe økologiske produkter.

I EUs regelverk, som også gjelder i Norge, står ikke fosfat på listen over godkjente ingredienser i økologisk produksjon.

LAKS I RØMME: Laks i krem på ristet brød.
LAKS I RØMME: Laks i krem på ristet brød. Vis mer

En annen av Brimis favoritter på boks, er kippers.

Dette er sild som er saltet og røkt, og laget etter en gammel, tradisjonsrik oppskrift. Kokken serverer kippers sammen med flatbrød, løk, rømme og dill.

- Dette er real mat med mye god smak.

Prøv det som en appetittvekker sammen med et glass champagne.

Festmat fra boks, og ingen E-stoffer her heller, sier Arne Brimi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!