Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Kjæresten din vil føle seg utenfor

- Du bør respektere at han ikke synes kontakt med eks-en er greit, sier parterapeut.

SJALUSI: - Det er ikke unormalt eller feil å føle seg usikker hvis man opplever at partneren vier eksen eller andre uforholdsmessig mye oppmerksomhet, sier parterapeut Katinka Strøm Lyngroth. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.
SJALUSI: - Det er ikke unormalt eller feil å føle seg usikker hvis man opplever at partneren vier eksen eller andre uforholdsmessig mye oppmerksomhet, sier parterapeut Katinka Strøm Lyngroth. Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM. Vis mer

Det finnes enkelte uskrevne regler som man gjerne bør vurdere å overholde. For eksempel det å ha jevnlig kontakt med eks-kjæresten utover det nødvendige dersom man er i et nytt forhold.

Nils Astrup, parterapeut ved Modus Vivendi, mener at det vil kunne gjøre alt svært vanskelig for deg og din nye kjæreste.

- Hvis din nye partner aksepterer vennskapet ditt med eksen din, og det ikke ligger noe mer under fra din side, er det selvfølgelig greit. Imidlertid, det er hos din nye kjæreste lojaliteten bør ligge, og hvis han syns det er vanskelig med denne relasjonen, bør det respekteres, sier Astrup til Kvinneguiden.

Grunn til eks-kontakt? Han opplever det derimot som sjelden at par som skiller lag forblir venner.

- Noen få får det til, men ofte har de forskjellig utgangspunkt fordi den ene som oftest er mer såret enn den andre over bruddet. Det innebærer at motivet for å fortsette som venner, blir ulikt, og da blir gjerne "vennskapet" skjevt, vanskelig og lite naturlig, mener han.

Det viser seg også vanskelig å endre et kjæresteforhold med alt det innebærer, til rent vennskap.

- Det er enklere hvis man har skilt lag som venner og det ikke er sterke, sårede følelser hos den ene.

Parterapeut Katinka Strøm Lyngroth mener at det aldri finnes et enkelt fasitsvar på dette temaet, i og med at alle mennesker er forskjellige.

- I tillegg handler det om situasjoner og omstendigheter som kan være svært ulike. Derfor kan det for noens vedkommende være helt greit at en eller begge parter har kontakt med sin eks, mens det for andre kan være ødeleggende for det nye forholdet, sier Strøm Lyngroth til Kvinneguiden.

Hun tror at det er viktigst å finne frem til hovedårsaken rundt det å opprettholde et vennskap med eksen:

- Er det fordi man virkelig ønsker et vennskap, og bare det? Eller kan det, som jeg har sett i noen tilfeller, være at man gjerne vil ha eksen "på gress", - bare for sikkerhets skyld?

Unngå snoking Det kan være mange grunner til at din nye kjæreste syns vennskapet er vanskelig. Og dette vennskapet kan igjen føre til mye sjalusi.

- Sjalusi og følelse av å være truet er vondt å kjenne på, og kan i seg selv utgjøre en risiko for forholdet. Derfor er det viktig å kunne ha en så rolig og saklig dialog om dette som mulig, tipser Strøm Lyngroth.

- Jeg anbefaler ikke å snoke i partnerens sms og mail-kommunikasjon. Å opptre anklagende, bli rasende eller fiendtlig overfor partneren er heller ikke å anbefale, sier parterapeuten.

Hun mener likevel at man bør gi beskjed til kjæresten om man ikke trives med eks-kontakten hans eller hennes.

- Si for eksempel: "Jeg føler meg usikker når du har kontakt med eksen din." Så kan man i beste fall få til en rolig samtale om hvordan dere løser dette. Det er da helt avgjørende at partneren kan vise forståelse for følelsene til den som kjenner seg usikker, og møte kjærestens usikkerhet på en god og forståelsesfull måte, sier Strøm Lyngroth.

Sjalusi kan samtidig bunne ut i flere ting.

- Hvis det handler om ubegrunnet sjalusi, kan det være formålstjenlig for ham å få hjelp med denne, alene eller sammen med deg, sier Astrup mens han fortsetter;

- Det kan være et selvtillitsproblem, men det kan like gjerne være andre underliggende årsaker som det ikke er så lett å identifisere på en enkel måte. Uansett syns jeg det er lett å forstå den som reagerer. Hvis du har en nær relasjon til eksen din, vil din nye kjæreste lett kunne føle seg utenfor, han kan komme til å sammenligne, tenke på det du og eksen hadde sammen som kjærester, han ser humoren og tonen dere i mellom, en tone og humor du kanskje ikke har på samme måte med han som den nye og så videre. Med andre ord;grunnene til å mislike vennskapet, kan være mange, sier han.

Strøm Lyngroth tror at ekstrem sjalusi er knyttet til dypereliggende problemer som blant annet har med selvfølelse å gjøre.

- Men det er ikke unormalt eller "feil" å føle seg usikker hvis man opplever at partneren vier eksen eller andre uforholdsmessig mye oppmerksomhet, sier hun.

Slik får du forståelse Er det helt nødvendig for deg å ha kontakt med din tidligere kjæreste, kan du få din nåværende kjæreste til å skjønne dette dersom du er bevisst.

For den nye relasjonen, er det for eksempel helt vesentlig å kommunisere om eventuelle sårede følelser rundt den ene eller andre eksen for å unngå at forholdet langsomt ødelegges.

- Slike dialoger er imidlertid ofte vanskelige fordi det ligger mange følelser der og samtalen kan lett ende med krangel. Får man imidlertid til den gode samtalen, vil du kunne få forståelse for din nye kjærestes reaksjoner og vedkommende vil kunne bli overbevist om at ditt vennskap med eksen kun er et vennskap, tipser Astrup.

- Da vil det kunne være lettere for deg å bryte vennskapet og/eller for din partner å akseptere det.

Les også:
Er kjæresten blitt gørrkjedelig?
Greit med porno i forholdet
Samboere kan tape alt

Saken ble opprinnelig skrevet av Kvinneguiden for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media