KVELNING HOS BARN: Hosterefleksen vil som regel hjelpe barnet med å få opp matbiten i halsen, men hvis den ikke gjør det, må du hjelpe barnet. FOTO: Morozova Tatiana, Istockphoto
KVELNING HOS BARN: Hosterefleksen vil som regel hjelpe barnet med å få opp matbiten i halsen, men hvis den ikke gjør det, må du hjelpe barnet. FOTO: Morozova Tatiana, IstockphotoVis mer

Kjapp reaksjon redder barnet fra å kveles

Mat i halsen? Slik får du det ut.

Alle foreldres store skrekk er at barnet skal sette fast en pølsebit, drue eller andre gjenstander i halsen.

I følge en undersøkelse utført av Codan Forsikring i samarbeid med Norsk Luftambulanse i 2009, mener bare tre av 10 nordmenn at de har gode nok kunnskaper om førstehjelp på barn. Her har du en oversikt over hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.

Utfordrende for foreldre Peter Meyer er spesialrådgiver i Norges Røde Kors. Han forteller at når det gjelder barn som blir skaddet eller akutt syke så er det ikke uvanlig at hjelperen, som ofte er en omsorgsperson med nær knytning til barnet, blir ekstra stresset og kanskje til og med litt handlingslammet. Her er det ekstra viktig at hjelperen vet hva som må gjøres i de første kritiske sekundene.

- Ikke glem at ved å ringe 113 så vil man få rask og god assistanse over telefonen, sier han.

Førsthjelpkurs kan være avgjørende Meyer presiserer hvor viktig det er å være med på et førstehjelpkurs.

- Å delta på et førstehjelpskurs kan aldri erstattes av å lese seg til ting, da enkelte førstehjelpstiltak kun blir effektivt utført etter å ha fått prøvet disse i praksis, eks. fjerning av fremmedlegemer fra halsen, hjerte- og lungeredning.

Spesialrådgiveren forteller at førstehjelp er på lik linje med all annen kunnskap man tilegner seg for første gang; Den blir fort glemt.

- Det å investere litt tid i både å gå et førstehjelpskurs, og å holde kunnskapene ved like kan være forskjellen på om man klarer å redde en persons liv eller ikke.

Ikke bare mat I 2011 ble en 11 måneder gutt lagt inn på sykehus med tungpustethet. Røntgen av organene i brystkassen avslørte et stjerneformet fremmedlegeme i spiserørsveggen.

Gjenstanden viste seg å være en 18 millimeter stor plastikkstjerne som var ment som julepynt. Da legene opererte ut julestjernen, forsvant symptomene umiddelbart, skriver Tidsskriftet.no.

Skulle uhellet oppstå, vurder følgende:

• Hvis vedkommende kan hoste fritt, har normal hudfarge og kan snakke, er det ingen fare • Hvis hosten er mer som et gisp og vedkommende blir blå, er han eller hun i ferd med å kveles • Hvis du er i tvil, spør vedkommende om han eller hun kan snakke. Kan vedkommende snakke, er det tegn på at luftrøret ikke er fullstendig blokkert og oksygen kommer ned i lungene • Typisk tegn på å ha svelget vrangt er en hånd som griper til halsen med utstrekt tommel og fingre Behandling 1. Hosterefleksen vil som regel løse problemet, men hvis den ikke gjør det, må du hjelpe vedkommende med å få fjernet det som stenger luftrøret

FRIE LUFTVEIER: Slik sørger du for at spedbarnet får frie luftveier. Leirvåg Kompetanse www.forstehjelp.info
FRIE LUFTVEIER: Slik sørger du for at spedbarnet får frie luftveier. Leirvåg Kompetanse www.forstehjelp.info Vis mer

2. Ikke sveip med fingeren i blinde inn i barnets munn når barnet er under 8 år. Trekk tunge/kjeve ned og fjern kun fremmedlegemer som du kan se

Fremmedlegemer i luftveiene
Barn
• Dersom personen hoster/snakker/puster, IKKE slå personen i ryggen. Dette kan gjøre vondt verre. • Klarer ikke personen å puste, og blir blå eller lignende, utfør Heimlich manøver, se figur 1. Press inn under ribbeina (i mellomgulvet). Gi personen 1-4 kraftige trykk. Manøveren kan også utføres når pasienten ligger på rygg. • Hjelper ikke dette, prøv å slå noen slag mellom pasientens skulderblader. Blir pasienten bevisstløs, MÅ du starte hjerte-lunge-redning.
Spedbarn
• Legg babyen som på bildet, gi 1-4 bestemte (men ikke for kraftige) slag mot skulderbladene. • Hjelper ikke dette, prøv brystkompresjoner. • Hjelper ikke dette heller, må du uføre hjerte-lunge-redning.
Man bør ta førstehjelpskurs for å lære dette!

Flere foreninger tilby slike kurs, blant annet:
Leirvåg kompetanse
Røde Kors
Foreldrekompetanse
Norsk folkehjelp

Hjerte-lunge-redning på barn (0 år - tenårene) • Sjekk om pasienten reagerer på tilrop og forsiktig risting.
• Hvis ikke: Rop på hjelp!
• Gi frie luftveier, løft kjeven frem og hodet bakover • Sjekk om barnet puster normalt (bruk inntil 10 sek) • Hvis barnet puster normalt: Legg barnet i sideleie dersom pusten er normal etter ett minutt. Fortsett observasjon av pusten. Ring 113
Hvis barnet ikke puster normalt, eller slutter å puste: Ring 113 og skaff hjelp. Hvis mulig få noen andre til å ringe 113.
• Gi 5 innblåsninger • Blås forsiktig til brystet hever seg • Finn riktig trykkpunkt over hjertet ved å plassere håndroten midt mellom brystvortene. På spebarn, bruk 2 fingre. • Bruk en hånd på trykkpunktet. Trykk ned ca. en 1/3 av brystets dybde, med en hastighet på ca. 100 ganger pr. minutt. • Fortsett med serien 30 kompresjoner -2 innblåsninger til ambulansen kommer.
Kilde: Leirvåg Kompetanse - www.forstehjelp.info

Barn med fremmedlegeme som har festet seg i spiserøret kan ifølge Norsk Helseinformatikk være uten symptomer, eller ha symptomer som varierer fra brekninger til pustevansker med hvesing til generell irritabilitet og endret atferd.

Dersom barnet ditt derimot viser tydelige symptomer på å ha satt noe fast i halsen, bør du ringe 113 umiddelbart. Dersom en skarp gjenstand perforerer spiserøret, kan skaden være livstruende.

REDDER LIV: Heimlich manøvren kan være avgjørende om barnet har fåttt fremmedlegeme i halsen. Leirvåg Kompetanse www.forstehjelp.info Foto: Leirvåg Kompetanse.
REDDER LIV: Heimlich manøvren kan være avgjørende om barnet har fåttt fremmedlegeme i halsen. Leirvåg Kompetanse www.forstehjelp.info Foto: Leirvåg Kompetanse. Vis mer

Les også:
Hvor mange Paracet tåler barn?
Farlige fall fra stellebordet
Når barnet skader seg på ski
Dette må du vite for å redde liv

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UNDER 1 ÅR: Slik skal det gjøres om babyen din skulle svelge et fremmedlegeme. Leirvåg Kompetanse www.forstehjelp.info
UNDER 1 ÅR: Slik skal det gjøres om babyen din skulle svelge et fremmedlegeme. Leirvåg Kompetanse www.forstehjelp.info Vis mer
MUNN-TIL-MUNN: Å kunne korrekt førstehjelp kan være avgjørende om uhellet skulle oppstå. FOTO: Colourbox.com
MUNN-TIL-MUNN: Å kunne korrekt førstehjelp kan være avgjørende om uhellet skulle oppstå. FOTO: Colourbox.com Vis mer