Kjapp reaksjon redder barnet fra å kveles

Mat i halsen? Slik får du det ut.

KVELNING HOS BARN: Hosterefleksen vil som regel hjelpe barnet med å få opp matbiten i halsen, men hvis den ikke gjør det, må du hjelpe barnet. FOTO: Morozova Tatiana, Istockphoto
KVELNING HOS BARN: Hosterefleksen vil som regel hjelpe barnet med å få opp matbiten i halsen, men hvis den ikke gjør det, må du hjelpe barnet. FOTO: Morozova Tatiana, Istockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle foreldres store skrekk er at barnet skal sette fast en pølsebit, drue eller andre gjenstander i halsen.

I følge en undersøkelse utført av Codan Forsikring i samarbeid med Norsk Luftambulanse i 2009, mener bare tre av 10 nordmenn at de har gode nok kunnskaper om førstehjelp på barn. Her har du en oversikt over hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.

Utfordrende for foreldre Peter Meyer er spesialrådgiver i Norges Røde Kors. Han forteller at når det gjelder barn som blir skaddet eller akutt syke så er det ikke uvanlig at hjelperen, som ofte er en omsorgsperson med nær knytning til barnet, blir ekstra stresset og kanskje til og med litt handlingslammet. Her er det ekstra viktig at hjelperen vet hva som må gjøres i de første kritiske sekundene.

- Ikke glem at ved å ringe 113 så vil man få rask og god assistanse over telefonen, sier han.

Førsthjelpkurs kan være avgjørende Meyer presiserer hvor viktig det er å være med på et førstehjelpkurs.

- Å delta på et førstehjelpskurs kan aldri erstattes av å lese seg til ting, da enkelte førstehjelpstiltak kun blir effektivt utført etter å ha fått prøvet disse i praksis, eks. fjerning av fremmedlegemer fra halsen, hjerte- og lungeredning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer