Kjappe fiskemiddager ungene elsker

Her er seks bra oppskrifter på frossenfisk.

LAKSECOUSCOUS: Smaker like godt som det ser ut. FOTO: Petter Berg/HM Foto
LAKSECOUSCOUS: Smaker like godt som det ser ut. FOTO: Petter Berg/HM FotoVis mer

For mange foreldre er det et evig mas: Vi vet at fisk er sunt. Barna vet at de ikke liker det.

Hva gjør man da for å få barna sine til å bli fiskespisere?

Og noen barn er mer kresne enn andre, og det kan være en større utfordring å få barnet til å utvide menyen.

Foreldre & Barn har tidligere testet yoghurt, brød, juice, grøt, fiskemiddager, frokostblandinger og babymat på glass.

Kjapt og billig Hverdagsmaten skal gjerne oppfylle to viktige kriterier: Det kan ikke ta for lang tid, og det bør ikke være for dyrt. Fersk fisk er ofte det.

Men er frossenfisken like bra? Er den mindre sunn enn ferskvare, og kan den bli like god?

God kvalitet på frossenfisk - Frossenfisk er et fullgodt produkt og akkurat like næringsrikt som fersk fisk. Det er bare en myte at frossenfisk er av dårligere kvalitet enn fersk fisk, sier Ingebjørg Moe, rådgiver innen mat og ernæring i Eksportutvalget for fisk.

Bor du i innlandet, eller hvis den «ferske» fisken du får tak i har ligget i fiskedisken på nærbutikken din i noen dager, kan frossenfisken faktisk være av bedre kvalitet enn fisken som selges som ferskvare.

Fisken fryses fersk - De aller fleste fiskebåter som fanger fisk for frysing, fryser fisken ned om bord på båten ute på fiskefeltet. Den er altså helt fersk når den dypfryses. Frossenfisk er også pakket for å tåle oppbevaring, og kan derfor ligge i frysen lenger enn fisken du fryser selv, sier Moe.

Fisken mister altså ingen næringsstoffer når den fryses.

Tin fisken riktig Det kan den derimot hvis du tiner den feil: Legger du fisken til tining i romtemperatur, mister den mye vann. Med vannet følger vannløselige næringsstoffer, men heller ikke dette er noen krise, ifølge Moe.

- De vannløselige næringsstoffene er i mindretall. Fiskeproteiner, det sunne fiskefettet og fettløselige vitaminer er der fortsatt. Og det er det viktigste vi får fra fisken.

Slik forblir fisken sunn Vil du være sikker på at frossenfisken beholder alle næringsstoffene, har Moe en enkel oppskrift:

Tin aller helst fisken over natta i kjøleskap.

Har du dårlig tid, kan du legge fisken i kaldt vann, uten å ta den ut av pakken. Etter et kvarters tid dannes det et islag rundt pakken. Når du fjerner dette, er fisken tint nok til at du kan skjære den i biter og tilberede den.

Skal du lage suppe eller gryte, kan du tilberede fisken fra frossen tilstand. Fisk som skal stekes, bør være helt tint.

Testet på barn Oppskriftene under fyller to viktige kriterier: Det skal smake godt, og det skal ikke ta mer tid enn det tar å varme en frossen fiskegrateng.

Alle rettene er testet på barn. Mengden er beregnet til en familie på 4-5 små og store.

Egne fiskeoppskrifter Faller ingen av oppskriftene under i smak, kan du prøve å lage hjemmelagde fiskepinner på 10 minutter.

Prøver du oppskriftene, men med en egen vri? Eller har du andre fiskefavoritter som passer i en travel hverdag? Del det med oss i kommentarfeltet under!

Les også:

Vi tester fiskemiddager
Norges raskeste fiskemiddag
Enkle supper barna elsker

Laksenuggets Tacosmaken bringer fram fredagsfølelsen. Kanskje dette kan bli en sunnere helgefavoritt?

KOKOS OG CHILI: Asiatisk fiskegryte er en enkel og smakfull middagsrett. FOTO: Petter Berg/HM Foto
KOKOS OG CHILI: Asiatisk fiskegryte er en enkel og smakfull middagsrett. FOTO: Petter Berg/HM Foto Vis mer

INGREDIENSER, 4 porsjoner:
4 stk laksefilet
salt og pepper
2 ss hvetemel
1 stk pisket egg
4 ss strøkavring
2 ts tacokrydder
1 dl olje

Tilbehør: Hjemmelaget salsa 4 stk tomater
0,5 stk løk
1,5 fedd hvitløk, etter smak
1 cm rød chili
1 neve fersk koriander

FREMGANGSMÅTE:
Skjær laksefileten i staver og dryss på litt salt og pepper. Vend laksestavene i hvetemel, deretter i egg og til slutt i strøkavring blandet med tacokrydder.
Stek laksebitene i middels varm stekepanne på alle sider på til de er gylne.
Server med ovnsbakte potetbåter og salsa, fra glass eller hjemmelaget.
Oppskriften har vi lånt fra Godfisk.no, Eksportutvalget for fisk sine nettsider.

Slik lager du sausen:
Skåld tomatene og fjern den våte innmaten. Finhakk alle ingrediensene. Bruk eventuelt stavmikser, men ikke så lenge at du ender opp med salsasuppe.
Salsaen smaker best når den får «satt seg». Lag den gjerne dagen før.
Oppbevar den i så fall i tett beholder i kjøleskapet. Ellers smitter salsasmaken over på alt annet i kjøleskapet.
Oppskriften på Salsa er laget av Birgitte Hoff Lysholm i Foreldre & Barn.

Laksecouscous I denne oppskriften kan du velge om du vil bruke couscous, bulgur eller villris.

INGREDIENSER, 4 porsjoner:
2 stk appelsiner
2 stk avokado
3 dl couscous (kan byttes ut med bulgur eller villris)
4 stk laksefileter
smør til steking
salt og pepper

Limedressing 2 dl crème fraîche
0,5 stk lime (bruk kun det revne skallet av denne)
salt
sukker

FREMGANGSMÅTE:
Legg salatblader i bunnen av hver tallerken.
Kok couscous, bulgurgryn eller villris etter anvisning på pakken.
Skjær laksen i terninger og stek i smør på middels varme i ca. 3 minutter. Ha på salt og pepper.
Skjær avokado i skiver og appelsiner i fileter (skjær ut appelsinkjøttet som er mellom de hvite veggene).
Bland alt og topp med limedressing.
Limedressingen lager du ved å piske lett sammen crème fraîche, revet skall av lime og litt salt og sukker.

Engelske fiskekaker Det er enklere enn du tror å lage fiskekakene selv.

INGREDIENSER, 4 porsjoner:
1 stk blokk torsk
3 stk store poteter
2 stk egg
hvetemel til panering
griljermel til panering

Moste erter 1 pose frosne erter
smør
salt og pepper
0,25 stk sitron

FREMGANGSMÅTE:
Ha ca. 2 dl vann i to kjeler, og kok opp. I mellomtiden skreller du potetene og kutter dem i små terninger. Fisken skjærer du i større biter.
Ha potetene i kjelen etter hvert som de kuttes. Kok til de er møre (ca. 10 minutter).
Ha salt i fiskevannet, og la fisken trekke til den er kokt (ca. 5 minutter). Hell av vannet og la poteter og fisk dampe av seg.
Mos fisk og poteter grovt sammen med en gaffel.
Sett fram fire lave skåler — én med eggene som du pisker lett sammen, én med hvetemel, én med griljermel og én med kaldt vann. Form fiske- og potetmosen til små kaker. Bruk hendene. Dypp hendene i vannet mellom hver kake. På den måten blir kakene lettere å forme. Dypp fiskekakene først i mel, så i egg og til slutt i griljermel.
Stek i stekepanne på middels varme til de er gylne. 2—3 minutter på hver side er nok siden kakene allerede er kokt.
Server med moste erter, gulrotstaver og rømme.

Slik lager du moste erter:
Kok opp vann i en liten kjele. Ha i frosne erter, og la dem trekke i et 2—3 minutter.
Hell av vannet.
Mos ertene med en gaffel eller potetmoser, og smak til med margarin, salt og pepper. Topp med sitronsaft.

Hverdags-bacalao Denne middagen er kjapp, sunn og barnevennlig.

INGREDIENSER, 4 porsjoner:
1 stk blokk torsk
4 stk store poteter
1 stk løk
2 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 cm av en rød chili
1 bk hermetiske hakkede tomater
salt
pepper
sukker

FREMGANGSMÅTE:
Surr løk, hvitløk og chili i oljen. Tilsett tomatene og litt sukker (det nøytraliserer tomatsmaken) og la alt småkoke under lokk i fem minutter.
Tilsett poteter i terninger. La det koke fem minutter til.
Tilsett torsk i terninger.
La alt putre til fisken er ferdig (til fiskekjøttet lar seg dele lett med en gaffel).

Hjemmelaget «posesuppe» Denne suppen lager du i en aluminiumspose.

INGREDIENSER, 4 porsjoner:
1 stk blokk fisk etter smak (torsk, sei eller laks fungerer godt)
1 stk rød paprika
1 stk gul paprika
1 stk fennikel
1 stk purre
2 dl matfløte
1 dl rømme

FREMGANGSMÅTE:
Skjær fisken i terninger.
Legg fisk og finstrimlete grønnsaker i smurte aluminiumsfolier. (Foliene skal være store nok til at de kan lukkes helt på toppen når alt er lagt i.)
Topp med en rømmeklatt.  Hell over fløte, ca. 0,5 dl i hver foliepakke.
Avslutt med litt salt og pepper.

Asiatisk fiskegryte Spennende fiskegryte med asiatisk vri.

GLAD I FISK: Noen liker fisk bedre enn andre. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
GLAD I FISK: Noen liker fisk bedre enn andre. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

INGREDIENSER, 4 porsjoner:
1 pk fiskemiks (eller annen fisk i biter; vi har brukt laks, torsk og sei)
1 bt vårløk
2 stk gulrøtter
1 bk vannkastanjer
1 bk kokosmelk (1 boks er ca 4dl)
1 dl sweet chili saus
1 bk mais (liten boks)
cashewnøtter
koriander

FREMGANGSMÅTE:
Surr fisken i en dyp kjele sammen med vårløk. Et par minutter er nok.
Tilsett gulrøtter og vannkastanjer, og hell over kokosmelk og chilisaus. La det putre til fisken er ferdig, ca. ti minutter.
Rør forsiktig av og til, men unngå å røre for mye slik at fisken gå i oppløsning.
Tilsett mais, og dryss over cashewnøtter og hakket, frisk koriander like før servering.
Serveres med ris eller godt brød. Nan er supergodt til (kan kjøpes som melblanding, og da går det fort).

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.