Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kjeder du deg her, er det kort vei til resten av mafiaøya

Italias mest sjarmerende halvøy.

PITTORESK: Milazzo-halvøya nordøst på Sicilia er formet som en tunge som stikker ut i nord. Nærmest sjøen ligger den moderne delen av byen, den antikke delen ligger i høyden rundt Il Castello, borgen som i mange hundre år har blitt brukt til å forsvare byen. Foto: SIGRID MØYNER HOHLE
PITTORESK: Milazzo-halvøya nordøst på Sicilia er formet som en tunge som stikker ut i nord. Nærmest sjøen ligger den moderne delen av byen, den antikke delen ligger i høyden rundt Il Castello, borgen som i mange hundre år har blitt brukt til å forsvare byen. Foto: SIGRID MØYNER HOHLE Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Er du fra Norge?

Se her, sier Maurizio Foti, og viser fram klippfisk fra Lofoten, ingrediensen i en av områdets spesialiteter.

- Og her, sverdfisk, tørket tunfiskmagesekk ... vil du ha kaffe?

Vi er i Via Pesceria, fiskehandlergata i Milazzo.

Inne i fiskehandelen Fratelli Foti settes espressomaskinen i gang, og en plastkopp med sukret espresso bys fram.

- Og her, sier Maurizio, og drar meg i armen og inn på fryserommet. Han pakker til side litt plast, og 46 kilo sverdfisk åpenbarer seg.

MILAZZO: I Milazzos gater er det aldri langt til nærmeste Fiat 500. Ei heller til nærmeste milazzeso som byr på kaffe eller vil slå av en prat. Foto: SIGRID MØYNER HOHLE
MILAZZO: I Milazzos gater er det aldri langt til nærmeste Fiat 500. Ei heller til nærmeste milazzeso som byr på kaffe eller vil slå av en prat. Foto: SIGRID MØYNER HOHLE Vis mer

- Kom hit klokka halv åtte i morgen tidlig, så kan du se på at jeg deler den opp.

Fiskerlandsbyen og halvøya Milazzo ligger nordøst på Sicilia, i Messina-regionen nær fastlandet.

Kanskje mest kjent som Europas største gassraffineri og utgangshavn for å reise til De eoliske øyer, øygruppa som ligger utenfor Sicilia.

Men på grunn av sin beliggenhet «midt imellom», og den naturlige havneformen, er Milazzo også et viktig møtepunkt for ferdselsfolk.

Stedet har også vært scene for noen av historiens viktigste sjøslag og et utsatt område for pirater.

Arabere, romere, normannerne, spanjoler, bysantinere og grekere har satt hvert sitt preg på byen, og den svære borgen på toppen av åsen, som ble endret i takt med styreskiftene, vitner om en rik historie.

I Homers Odysseen forliser Odyssevs i Milazzo. Det er i en hule her at han møter Polyfemos, den svære kyklopen med ett øye i panna.

Grotta fins faktisk, men er dessverre stengt for publikum i dag.

Klokka halv åtte morgenen etter er vi tilbake på fiskemarkedet. Sola varmer allerede godt over sardiner, tunfisk, kreps og blekksprut som er fordelt utover hos fiskehandlerne.

Maurizio Foti har som vanlig vært oppe siden klokka to for å kjøpe fisk fra de store markedene i nabobyene. Nå parterer han som lovet sverdfisken med vante hender, mens han forteller om byen i sitt hjerte.

- Det aller beste med Milazzo er roen. Her kan du spise godt, klimaet er perfekt og sicilianerne er gjestmilde og varme, sier han, og skjærer ut et stykke av sverdfisken med sylskarp kniv.

En dag på Capo Milazzo, tuppen av Milazzo, er obligatorisk for alle turister, mener han. Her er det skapt et naturlig svømmebasseng i lavastein, hvor vannet er flere grader varmere enn i sjøen rett utenfor.

De eoliske øyene stikker som paddehatter opp av havet i nord, og den sicilianske stranda, fjellene og vulkanen Etna skimtes i sør.

Tilbringer du en dag her, treffer du kanskje på en dykker som stiger opp med harpun og dagens fangst, og solnedgangen innbyr til fantastiske fotomuligheter. Har du dykkelappen, setter flere dykkeklubber ut herfra.

- Bellissimo, fantastico, sier Maurizio.

En annen strand er Ponente-stranda, den kilometerlange stranda med små rullesteiner som ligger på vestsiden av halvøya.

Siden Milazzo-halvøya bare er noen hundre meter bred, er det få minutters gange mellom denne stranda og havna og promenaden på østsiden.

- Og man må selvfølgelig kombinere Milazzo med å besøke De eoliske øyer.

- De vakreste er Panarea, Stromboli og Salina. Og Alicudi og Filicudi, hvor man må gå overalt, for her fins det ikke biler, sier Maurizio.

De eoliske øyer består av sju bebodde og flere små og ubebodde vulkanske øyer nord for Milazzo. Det går ferje til alle herfra, turen tar fra en time og oppover.

Nå har klokka rundet åtte denne lørdagsmorgenen i Milazzo, og milazzesi, som byens innbyggere kalles, har begynt å troppe opp på markedet for å handle inn til helgemiddagen.

- Prego! Signere! Signori!

Innehaveren av den konkurrerende fiskehandleren på den andre siden av gata forsøker å tiltrekke seg kunder, men alle har foreløpig gått til Fratelli Foti.

Maurizio pakker inn et stykke havabbor til en kunde.

- Du må komme tilbake. Så vil du bli møtt med enda større gjestfrihet og varme, lover han oss.

Om kvelden er Borgo, det antikke bystrøket ved borgen, stedet å være.

Smale, bratte brosteingater og flust med uteserveringssteder trekker til seg byens unge.

Rundt midnatt er Via Duomo Antico full av folk, som nyter tapas og vin på Pachamama, eller en cocktail på Insonnia, hvor det i overetasjen er panoramautsikt over havet og Milazzo sentrum.

VULKANSK: Vulkanen på Stromboli har stadig små utbrudd. Det er populært å dra på kveldstur for å se lavautbrudd. Foto: AP PHOTO/FRANCESCO SAYA
VULKANSK: Vulkanen på Stromboli har stadig små utbrudd. Det er populært å dra på kveldstur for å se lavautbrudd. Foto: AP PHOTO/FRANCESCO SAYA Vis mer

Her er det ofte livemusikk, og på torsdagens populære karaokekvelder kan du prøve deg på ei ekte italiensk sviske - om du tør.

Om du skulle kjede deg i nokså rolige Milazzo, er resten av Sicilia lett å nå.

Avhengig av om du leier bil eller tar buss/tog, er nabostedene få timer unna (bilavstand fra Milazzo i parentes).

I regionhovedstaden Messina (45 min.) ligger den mektige katedralen fra 1100-tallet som ble helt ødelagt under et jordskjelv i 1908, men som er gjenoppbygd som den var.

Sicilias beste granita, gode shoppingmuligheter og utsikt over til fastlandet.

Pittoreske Taormina (én time) er mer turistifisert enn Milazzo, men har fantastisk atmosfære, et imponerende gresk amfiteater og taubane ned til sjøen.

Turistmagneten Cefalú (halvannen time) har sandstrand og sjarmerende smågater fylt med søte butikker og en imponerende katedral.

Du føler du har reist tilbake til middelalderen når du går rundt i gatene i den lille lansdsbyen Montalbano Elicona (én time).

Ost og hasselnøttprodukter er spesialiteter her, og du kan se slottet til keiser Fredrik II, konge av Sicilia på 1200-tallet.

Lenger opp i fjellene, med panorama til vulkanen Etna, ligger svære sandsteiner som minner om en krysning av Påskeøyas moaier og Picassos kubisme.

Noen mener figurene er naturlige, andre at de er menneskeskapte. Fascinerende er de uansett, og slik har du aldri sett Sicilia før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media