SJEKK GROVHETSPROSENTEN! Polarbrød er fin turmat, og er et greit valg hvis du går for de mest fiberrike. Foto: ERIK HELGENESET
SJEKK GROVHETSPROSENTEN! Polarbrød er fin turmat, og er et greit valg hvis du går for de mest fiberrike. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Kjekt på tur, men hvor sunne er de egentlig?

Testvinnerne er de som har mest fiber.

(Bramat.no): Polarbrød og andre typer «rundstykker i skiveform», er enkelt, lett tilgjengelig og noe særlig barna liker.

Dessuten passer det fint som turmat.

Men hvor sunt er det egentlig?

Som med brød, de groveste er de sunneste Den største forskjellen på de ulike typene er grovhetsprosenten, og innholdet av fiber.

Noen typer har en grovhetsprosent på 0, altså det samme som loff. Disse inneholder under 4 gram fiber per 100 gram, noe som er relativt lite når vi vet at vi bør ha i oss rundt 35 gram fiber per dag.

De groveste polarbrødene inneholder derimot greit med fiber, og er et greit valg på lik linje med annet grovt brød.

Les om: Grovhetsprosent

Sammen med grønnsaker, er brød, knekkebrød, rundstykker og annen kornmat våre viktigste kilder til fiber. I hvert fall hvis du velger grove typer.

Går du for lyst brød og rundstykker laget på finmalt mel, får du minimalt med fiber og andre viktige næringsstoffer.

Les også: 5 gode grunner til å spise mer fiber

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på et utvalg «polarbrød» som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Vi har tatt utgangspunkt i brødenes innhold av protein, sukker, fiber, salt (natrium) og grovhetsprosent, og rangert dem i forhold til dette.

Mye protein og fiber samt høy grovhetsprosent har trukket opp, mens mye sukker og salt har trukket ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og det minst sunne får terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på det du syns smaker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Polarbrød, Extrem En av testens vinnere på grunn av grei grovhetsprosent og høyt innhold av fiber. Karakter: Produsent: Findal & Krogh AS Polarbrød, Havre trippel En av testens vinnere på grunn av høy grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Findal & Krogh AS Polarbrød, Havre Lite salt, greit grovhetsprosent selv om den gjerne kunne vært høyere. Karakter: Produsent: Findal & Krogh AS Pågen, Fröjd Lav grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Pågen AB Polarbrød, Fullkorn Grei grovhetsprosent og innhold av fiber, men også mer sukker og salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Findal & Krogh AS Pågen, Äntligen Lyst brød med lav grovhetsprosent. Karakter: Produsent: Pågen AB Polarbrød, Hvete Lyst brød med grovhetsprosent på 0, og lite fiber. Karakter: Produsent: Findal & Krogh AS Les mer på Bramat.no:
Kosttilskudd for å få større muskler
Nok protein som vegetarianer?
Sliter du med å sove?