<strong>REDDET I SISTE LITEN:</strong> Reiselegen Gunnar Hasle har siden 1999 drevet klinikk for andre som skal på reise. Nå advarer han mot badingen som kunne kostet ham livet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
REDDET I SISTE LITEN: Reiselegen Gunnar Hasle har siden 1999 drevet klinikk for andre som skal på reise. Nå advarer han mot badingen som kunne kostet ham livet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Sommerferie:

Kjendislegen skulle bare ta en svømmetur. Endte med dramatisk redningsaksjon

Nå advarer reiselege Gunnar Hasle andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente reisemedisinlegen Gunnar Hasle fra Oslo skulle bare ta en liten svømmetur i det deilige vannet på den italienske rivieraen sammen med et vennepar. Det endte med en dramatisk redningsaksjon i Viareggio i Toscana - og en støkk i livet for den norske trioen.

Dratt til havs

- Vi badet i de morsomme bølgene, og skjønte ikke at noe var galt før en vakt blåste i en fløyte. Vi prøvde å svømme mot land så fort vi klarte, men merket at vi i stedet ble dratt lenger og lenger ut, forteller Gunnar Hasle som i en årrekke har drevet Reiseklinikken i Norge.

hylles: En badevakt ble hyllet etter å ha reddet en gutt fra å drukne i et basseng fullt av mennesker. Video: Lifeguard Rescue / YouTube Vis mer Vis mer

Her har han gitt reisende vaksiner - og gode reiseråd. Nå har han et nytt råd - etter en selvopplevd skrekkopplevelse i begynnelsen av juli:

- Ikke legg ut på svømmetur der badevaktene har hengt opp det røde flagget eller før du kjenner strømforholdene. Denne gangen så jeg rett og slett ikke flagget før vi kastet oss ut i bølgene. Det kunne blitt skjebnesvangert, men det gikk bra fordi vi har relativt gode svømmeferdigheter og takket være en observant badevakt. Jeg skjønte rett og slett ikke hvor sterk strømmen var før det var for sent, sier Gunnar Hasle.

Les mer: Innvandringsstopp for rike turister

<strong>DRAMATIKK:</strong> I disse bølgene skulle reiselegen Gunnar Hasle ta en svømmetur. Det endte med en dramatisk redningsaksjon. Foto: Gunnar Hasle
DRAMATIKK: I disse bølgene skulle reiselegen Gunnar Hasle ta en svømmetur. Det endte med en dramatisk redningsaksjon. Foto: Gunnar Hasle Vis mer

Redningen

- Den ene vakta svømte ut med et tau som var bundet til en flottør med håndtak. En annen vakt stod på land, og ved hjelp av de andre badegjestene på stranda ble vi dratt inn og i sikkerhet.

- Var dette noe du burde ha visst om på forhånd?

- Jeg visste at det er farlig å svømme ved en odde eller i et sund, på grunn av farlige strømmer, men jeg viste ikke at det er farlig å bade i pålandsvind på en rett strand. Det var et rødt flagg der, men det la vi ikke merke til før etterpå. Det var mange andre som badet, men de holdt seg vel på så grunt vann at de kunne stå på bunnen. Det som sannsynligvis skjedde var at vi havnet i en såkalt rip current. En slik strøm kan dannes når bølgene slår inn mot stranden, og bunnforholdene er slik at det er en litt dypere renne. Vannet vil ta den minste motstands vei, og strømme utover langs rennen. Rip currents er den vanligste årsaken til drukning på badestrender.

Les mer: Kjendislegen advarer mot hetebølge - dette skal du gjøre

Dette skal du gjøre

- Om man havner i en slik strøm, skal man ikke svømme mot land, men parallelt med stranden til man kommer ut av strømmen. Vi fikk oss en lærepenge. Vaktene ville ikke la seg fotografere, og de ville ikke ha noen påskjønnelse. Men vi fikk i alle fall takket dem, sier oslolegen og fortsetter:

- Italia-turen har gitt meg en ny og viktig reisemedisinsk kunnskap. Nordmenn som dør under reiser dør ikke av sykdommer man kan vaksineres mot, men av trafikkulykker og drukning (ca. ti av hver per år). Jeg håper så mange som mulig får vite om dette. Denne kunnskapen kan redde liv, avslutter Gunnar Hasle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer