Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Kjenner at det er noe galt med maten, spiser den likevel

Se svarene fra Dagbladets reiseekspert.

SYK PÅ REISE: Mange som blir syke på reise vet hvilket måltid de ble syke av, forteller reiselege Gunnar Hasle. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
SYK PÅ REISE: Mange som blir syke på reise vet hvilket måltid de ble syke av, forteller reiselege Gunnar Hasle. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Mange opplever å bli dårlige av maten de spiser når de er ute å reiser.

Hva kan man spise, hva bør man holde seg unna, og kan man drikke vann rett fra springen?

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken er spesialist på området, og svarer denne uka på spørsmål fra Dagbladets lesere.

Overdrevent om vann Første leser lurer på i hvilke områder av verden man ikke bør drikke vann fra springen, men heller kjøpe flaskevann.  Det samme gjelder rå salat - hvor bør man holde seg unna og hvor er det greit å spise rå frukt og grønt?

- Jeg tror at det er overdrevet dette med at det er farlig å drikke springvann. Men hvis man er i for eksempel Thailand smaker springvannet omtrent slik som vannet i Tøyenbadet, så det er uansett ikke særlig fristende, sier Hasle.

Flaskevann koster dessuten ikke stort, men om man koker opp vannet er det uansett ufarlig å drikke, forteller han.

- I alle vesteuropeiske land regnes springvannet som trygt. Det er ikke nødvendig å ta ut isbiter av drinkene. Sannsynligvis er disse isbitene betydelig renere enn hendene til dem som plukker opp isbitene, sier reiseeksperten.

Vrien salat Ifølge Hasle er rå salat en mulig kilde til smitte i alle land utenfor Europa, Canada, USA, Australia og Japan.

- Men det er faktisk ikke gode holdepunkter for at man kan redusere risikoen for diaré nevneverdig ved  unngå slik mat, og det er jo deprimerende for oss som skal gi råd om dette, sier han.

Hasle har likevel særlig troen på et råd: Det er å unngå vond mat, fordi mange som kommer hjem med diaré mener de vet hvilket måltid de ble syke av.

- De har altså kjent at det var noe galt med maten, men har spist den likevel, sier han.

Melkeallergi Lise lurer på hvilke land som er best å reise til når flere i familien har store begrensninger på hvilken mat de kan spise.

- Jeg og min sønn kan ikke spise melk og gluten, og det å reise bare her i landet er et stort prosjekt som må planlegges godt. Er det noen land som er bedre enn andre på allergivennlig kost? spør hun.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Det er vanskelig å svare generelt på dette. Dersom man kan få livstruende reaksjoner på visse matvarer kan man ikke være trygg på annet enn helt rene matvarer, sier Hasle.

Eksempler på slike matvarer er kokt ris, grønnsaker som man kan se hva er, og kokt eller grillet kjøtt og fisk uten noen slags saus, forklarer reiselegen.

- Dette gjelder uansett hvor man reiser, sier han.

Normalt ikke akutt Intoleranse mot melk og gluten dreier det seg vanligvis ikke om akutte allergireaksjoner, men om mer ubehag i magen eller utslett som forsvinner når den utløsende årsak er borte, forteller Hasle.

- Er for øvrig denne intoleransen skikkelig dokumentert? Det finnes alternative behandlere som gir slike beskjeder til pasientene uten fnugg av dokumentasjon, hevder han.

Ris er glutenfritt, og det er ikke vanskelig å få tak i kokt ris på restauranter i Asia. Ifølge reiselegen har asiater ofte laktosemangel og tåler derfor ikke melk:

- Med tanke på melkeintoleranse skulle asiatiske land være et godt valg. Men til gjengjeld bruker de mye skalldyr i maten, som hos mange kan gi allergiske reaksjoner, avslutter Hasle.

Har du spørsmål om reise, så send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

MULIG SMITTEKILDE: Ifølge reiselege Gunnar Hasle er rå salat en mulig kilde til smitte i alle land utenfor Europa, Canada, USA, Australia og Japan. Samtidig er det få holdepunkter for at man kan redusere risikoen for diaré nevneverdig ved å spise slik mat, forteller han. Arkivfoto: EVEN BAST
MULIG SMITTEKILDE: Ifølge reiselege Gunnar Hasle er rå salat en mulig kilde til smitte i alle land utenfor Europa, Canada, USA, Australia og Japan. Samtidig er det få holdepunkter for at man kan redusere risikoen for diaré nevneverdig ved å spise slik mat, forteller han. Arkivfoto: EVEN BAST Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media