BYRUNDE: Sukkertoppen ruver over byen, og på vei gjennom byen kan man treffe på reinsdyr som leter etter mat rundt husene. Foto: ANITA ARNTZEN
BYRUNDE: Sukkertoppen ruver over byen, og på vei gjennom byen kan man treffe på reinsdyr som leter etter mat rundt husene. Foto: ANITA ARNTZENVis mer

Kjenner du ingen, bli kjent, eller spør om å få være med en av de lokale

Du får ikke nyte utsikten uten å ha med våpen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Vi runder hjørnet av Svalbardbutikken midt i Longyearbyen og den deiligste lukten av nybakte kanelboller treffer oss midt i ansiktet denne tidlige formiddagen.

Etter et nesetrykk mot et kaldt glassvindu våger vi oss inn en dør uten skilt, med kaffedrikkende mennesker på innsida.

SCOOTERFØRE: De fleste innbyggerne i Longyearbyen eier en snøscooter, så her gjelder det å følge med når man vandrer rundt byen. Foto: ANITA ARNTZEN
SCOOTERFØRE: De fleste innbyggerne i Longyearbyen eier en snøscooter, så her gjelder det å følge med når man vandrer rundt byen. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Velkommen! Hva skal det være? Tove B. Eide, daglig leder ved kaffebaren Fruene smiler mot oss bak en disk hvor alt frister.

Hun ler og serverer kaffe til gjester hun er på fornavn med.

Møtes til lunsj - Fint du kom nå, før det smeller skikkelig her, sier hun, og dumper ned på en stol ved siden av meg.

I Longyearbyen er det slik at kl. 11.30 møtes store deler av lokalbefolkningen på Fruene for å spise lunsj, drikke kaffe og treffe kjente.

FRUEN SELV: Tove B. Eide eier og driver kaffebaren Fruene midt i Longyearbyen sentrum. Foto: ANITA ARNTZEN
FRUEN SELV: Tove B. Eide eier og driver kaffebaren Fruene midt i Longyearbyen sentrum. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Har Longyearbyen noe å tilby hvis man bare har et døgns tid til rådighet?

- Å ja!

Verdens største svaneøgle Svaret er kontant.

- Museet er et must. De har alt fra utstoppede isbjørnunger til utgravinger der barna kan få lov til å koste jord bort fra beinrester, sier Tove.

UTE- OG INNESKO: I offentlige bygg og på hotellene er det vanlig å sette fra seg uteskoene, og bytte dem mot tøfler. Foto: ANITA ARNTZEN
UTE- OG INNESKO: I offentlige bygg og på hotellene er det vanlig å sette fra seg uteskoene, og bytte dem mot tøfler. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Det har skjedd så mye her oppe på øya gjennom tidene. Nylig fant jo Jørn Hurum verdens største svaneøgle ute ved Deltaneset.

Tre tips Om du har 24 timer her oppe, får du sett mye likevel. Dette er Toves beste tips:

1. Galleri Svalbard inne i Nybyen med sin Kåre Tveter-samling, og det lokale kunstnerverkstedet som ligger vegg i vegg.

2. Shopping er obligatorisk. Svalbard er tollfri sone, med 5-6 sportsbutikker. I tillegg får du kjøpt unike smykker laget av Marina van Djik på Svalbardbutikken.

KULTURMINNE: I skjæringa ruver den gamle taubanesentralen, og minner oss om fordums storhet i gruvebyen. Foto: ANITA ARNTZEN
KULTURMINNE: I skjæringa ruver den gamle taubanesentralen, og minner oss om fordums storhet i gruvebyen. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

3. En fottur til Platåfjellet for å få med deg utsikten. Det er et område hvor man må ha våpen for å ferdes. Om du ikke kjenner noen, bli kjent med noen, eller spør om du kan få være med noen av de lokale opp.

Den store byrunden Å vandre gatelangs i Longyearbyen uten å gå seg vekk er ganske enkelt: Det er én vei her, og den går rundt byen.

Inne i Longyeardalen mot Nybyen går vi innom Galleri Svalbard og kunstnerverkstedene. Det er sjeldent man finner fram hit på egen hånd, fordi det ligger litt utenfor sentrum.

Her kan man kjøpe alt fra fotografier via akvareller til hjemmesydde onepiecer i ull og vakre smykker.

Lørdagsbiff Like bortenfor Nybyen, i bakken rett nedenfor Sverdrupbyen, ligger Huset.

Lørdager er det fast tradisjon blant de fastboende å ta seg inn hit enten på snøscooter, med bil eller til fots, for å møtes til lørdagsbiff.

I fortsettelsen av byrunden vandrer vi forbi verdens nordligste kirke til taubanesentralen. Den står der og minner om fortids storhet, og er et av Longyearbyens mest karakteristiske bygg.

Her ble kullet brakt inn fra de nærliggende gruvene, koblet sammen og sendt videre ut mot kullkaia på Hotellneset, der det ble ført i båt fra øya.

Lunsj på Fruene På Fruene serveres det et bredt utvalg lunsjretter, som rød thaigryte, kyllingsalat eller lavkarboblingser med pålegg.

- Menneskene som bor her oppe, er urbane, ressurssterke folk. Snittalderen er ganske lav, smiler Tove, mens hun heller frosne bær, yoghurt og juice i en blender bak disken.

- En fantastisk samling folk, men de er kanskje litt vanskelige å komme inn på fordi det er så stor gjennomtrekk her.

Vi kikker oss rundt og møter blikket til flere av de lokale. Et smil. Et vennlig nikk. Gjestmilde er de uansett, konstaterer vi.

Ut i snøen De aller fleste turistene her bruker tida si på scooter- og hundesledeturer ut i de snøkledde fjellene.

Hos turistinformasjonen, som ligger i flukt med museet, finner man ukesplaner over turer, korte som lange.

Er været fint og føret bra, er det supert å være med på en to-tre timers tur ut i vinterlandskapet.

Hvis det ikke er det, kan dere gjøre som oss.

GRUVEBUSEN: På torget står gruvebusen med inskripsjonen «Vi bygde Longyearbyen». Foto: ANITA ARNTZEN
GRUVEBUSEN: På torget står gruvebusen med inskripsjonen «Vi bygde Longyearbyen». Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Ved dagens slutt endte vi opp i sokkelesten i baren på SAS Radisson Blu Hotel, med et glass champagne.