SEVERDIGHET: Azurvinduet, som blant annet ble brukt som lokasjon for scener i «Game og Thrones» kollapset i havet i morges. Foto: NTB Scanpix 
SEVERDIGHET: Azurvinduet, som blant annet ble brukt som lokasjon for scener i «Game og Thrones» kollapset i havet i morges. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjent «Game of Thrones»-attraksjon tatt av storm

Azurvinduet utenfor Malta.

I århundrer har naturfenomenet Azurvinduet (Azure Window) - stått i mot vær, vind, og menneskelig påvirkning. Slik er det ikke lenger.

Nå er den naturlige steinformasjonen i Dwejra-bukta på øya Gozo utenfor Malta borte for godt. I formiddag raste den sammen og forsvant i havet i stormen.

«Game of Thrones»

Azurvinduet ble ikke mindre populær som severdighet etter at stedet ble brukt som lokasjon for flere scener i TV-serien «Game of Thrones».

Den spektakulære steinbrua som forbinder Dwejra-klippen med resten av øya, har forvitret i mange år, og steiner har til stadighet løsnet fra undersiden. De siste årene har det blitt slått opp flere varselplakater på stedet, med advarsler om å bevege seg ut på «brua» skriver Malta Today.

Ulovlig stuping

«Game of Thrones» har bidratt til ekstra turisttrafikk til Azurvinduet, som ligger i et område som er relativt populært fra før. Farvannet rundt er mye brukt til dykking, og det har vært populært å stupe fra selve steinbrua - selv om det har vært ulovlig.

I 2013 utførte geologen Peter Gatt en undersøkelse av Azurvinduet på oppdrag for utviklings-ministeriet på Malta. Han fant at 90 prosent av brua hadde forvitret i løpet av de 30 siste årene. Han sa også at hans anbefalinger vedrørende tiltak for å sikre formasjonen - som å bolte fast den gjenværende steinmassen - i stor grad hadde blitt neglisjert.

Flaggskipet borte

Statsminister Joseph Muscat tar nyheten om at Azurvinduet er borte tungt.

- I dag har Gozo mistet en av sine ikoniske skjønnheter. Et flaggskip for vår turisme har sunket. Vi er veldig lei oss for at dette skjedde, sier han til Malta Today.

På spørsmål om myndighetene kunne gjort mer for å sikre attraksjonen, svarer han:

- Azurvinduet ble skapt av erosjon, og ble et offer for erosjon. Vi kunne kanskje utsatt det, men ikke forhindret at det ble borte.