Kjøkkentriks - à la Ikea

Dersom Ikea solgte hummer, artisjokker og kokosnøtter ville ingen hatt problemer med å spise dem.

Vi blir sulten av sosiale medier. Skal vi tro vår Facebook-, Instagram og Twitterfeed, gjør ikke resten av verden noe annet enn å spise spektakulære retter med eksotiske råvarer vi knapt har hørt om - dandert som de reneste kunstverk.

Sannheten er vel heldigvis - dessverre - (stryk det som ikke passer) en litt annen.

For selv om vi aldri har hatt tilgang på så mye inspirasjon og så mange fantastiske råverer som nå, er nordmenn flest kulinariske analfabeter.

På den éne eller den andre måten.

Vi sliter litt med å uttale flere av matordene også ...

Quinoa eller brun saus? Spør du noen fra førkrigsgenerasjonen om hva man serverer kimchi til eller hvordan man koker quinoa, er sjansen stor for at du får et spørsmålstegn tilbake.

Spør du dem om skinken er god den dagen den går ut på dato, hvordan man helsteker fisk, eller lager brun saus, er de nok langt mer behjelpelige.

Det er kanskje ikke barnebarna deres, men de ruller vårruller, bretter burritos, og håndterer spisepinner med den største eleganse.

Hadde det ikke vært greit om maten kom med instruksjonsmanualer, sånn som dem vi får på Ikea?

Dersom Ikea sto for heimkunnskapsbøkene... Ansatte i den britiske hvitevarenetbutikken Ship it appliances så litt på nettopp dette: Hva om mat kom med bruksanvisninger?

LITT NORSK: De har fått med en liten norsk bokstav også. Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
DEN VANSKELIGE GRØNNSAKEN: Vet du hvordan du skal angripe en hel artisjokk, eller holder du deg til artisjokkhjertene du får på boks? Med disse fiktive, men fullt brukbare "Ikea-instruksjonene", får du hjelp. Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
Helstekt fisk: Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
Slik spiser du sushi? Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM
Illustrasjon: SHIPITAPPLIANCES.COM

- Hvor fint ville det ikke være å spise taco uten å søle 98 prosent på deg selv? Da slo det oss, vi kan jo lage bruksanvisningene!, skriver Shipit på bloggen sin.

Lurer du på hvordan du spiser taco uten å søle, kan vi anbefale dette smarte tacotrikset.

Som sagt, så gjort.

Foreløpig har de laget ni fantastiske instruksjoner, som du kan se i bildekarusellen lenger opp i artikkelen. Typografi og grafikk er inspirert av den svenske møbelkjeden Ikeas brukervennlige trinn-for-trinn-instruksjoner.

Internettet elsker det de ser, og det gjør Ikea også.

- Dette er kjempemorsomt! Bruksanvisningene våre skal jo nettopp være lette å forstå, på alle språk, så vi syns det er veldig hyggelig at noen lar seg inspirere, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea til Dagbladet.

Noen umiddelbare planer om å la seg inspirere til neste kokebok har de imidlertid ikke.

- Vi skal gjøre hverdagen enklere for de mange menneskene, og enn så lenge håper og tror vi at maten vi selger og serverer på Ikea er enkel å spise også uten bruksanvisning, så vi kommer nok ikke til å innføre det med det første.

Bruksanvisningene kan forøvrig være til stor hjelp både for dem som trenger litt grunnleggende kunnskap om hvordan man behandler råvarer (steke en hel fisk, spise hele artisjokker) og instruksjoner i hvordan man spiser nyere trendmat som sushi og taco.

Les mer og se video: Slik spiser du sushi

De har til og med bygget inn de ekstra «svenske» vokaler - den observante leser vil nok også gjenkjenne en norsk en.

Flere smarte triks Er du en av dem som skulle ønske at maten kom med bruksanvisning, kan vi hjelpe med noe. Her har vi samlet endel smarte triks:

Slik skreller du poteter - uten å skrelle
Slik parterer du kylling
Slik unngår du taco-sølet
Slik skreller du granateple uten å søle
Slik posjerer du egg
• Serie: Slik lager og spiser du sushi