Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Kjøp aksjer til barna

Sjekk rådene om smart barnesparing.

SPAR SMART: Skal du spare til barna, trenger du råd om hvilke økonomiske ben du skal satse på. Les rådene her.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
SPAR SMART: Skal du spare til barna, trenger du råd om hvilke økonomiske ben du skal satse på. Les rådene her. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Her er de tre økonomiske plattformene du bør vurdere når du vil spare penger til barna dine. Rådet fra økonomene er klart: barneforsikring, sparekonto og langsiktig sparing er det de små trenger.

Les hvordan du går frem for å få til en lønnsom fordeling.

- Samfunnet er ikke bygget opp slik at det er nødvendig å spare for barna. Mange ønsker likevel å gi barna sine en startkapital slik at overgangen til voksenlivet blir mykere. Det er lurt å ta stilling til hva man har lyst å gjøre for sine barn tidlig. Med lang sparehorisont kan et relativt beskjedent månedsbeløp bli til en solid, økonomisk start for barnet 18 år senere, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea Bank Norge.

Carsten O. Five (tidligere redaktør av Dine Penger), økonom og Foreldre & Barns økonomirådgiver, er enig.

- Alle barn bør også lære å spare selv. Da har de noen kroner i reserve til å erstatte noe som går i stykker, eller kjøpe seg noe de ønsker. Dermed kan du unngå å ta opp forbrukslån, som er dyrt og ofte har en meget høy rente, sier han.

Her gir Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim deg økonomirådene som redder mange småbarnsfamilier.  Norske småbarnsfamilier kan også spare mange tusen kroner på å handle billig.

Sparer barnetrygden En undersøkelse gjort av blant annet Foreldre & Barn viser at halvparten av de spurte sier at barnetrygden inngår i husstandens vanlige forbruk.

Ikke alle barn er født med sølvskje i munnen, men penger i banken og sparegrisen er det etterhvert mange som har.  Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Ikke alle barn er født med sølvskje i munnen, men penger i banken og sparegrisen er det etterhvert mange som har. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer

Bare 18 prosent sier de øremerker pengene til utgifter som har med barna å gjøre, mens 28 prosent sier at barnetrygden i hovedsak settes av til sparing. Blant de 28 prosentene som sier at de i hovedsak sparer barnetrygden, sier 79 prosent at den spares til barna blir store og skal studere eller etablere seg.

Hvis man sparer i underkant av 1000 kroner måneden til barnet fyller 18 år, står det i underkant av 200 000 kroner på konto (uten renter).

Langt fra alle barn får en slik start.

- Ingen skal føle dårlig samvittighet for at de ikke sparer til barna. Flere foreldre jeg har snakket med, har tatt et bevisst valg i forhold til at de ikke vil spare til barna. De mener barna er best tjent med å lære å stå økonomisk på egne ben. Som foreldre har vi uansett et ansvar når det gjelder å lære våre barn å disponere egne penger, slik at de er i stand til å ta fornuftige økonomiske valg, sier Christine Warloe i Nordea.

Tegn barneforsikring - Det første økonomiske benet, som man uansett bør ha, er en barneforsikring. En barneforsikring tegnes først og fremst for å lette den økonomiske situasjonen for foreldrene hvis barnet blir sykt eller utsatt for en ulykke, sier Christine Warloe.

- Barneforsikringen kan også bidra til at barnet får muligheten til en bedre fremtid rent økonomisk. Den viktigste dekningen i en barneforsikring er dekning ved uførhet. Som ung ufør er du ikke sikret mer enn litt over minste årlige uførepensjon (2,44G, 184.564 kr). I tillegg er det viktig med dekning i forhold til medisinsk invaliditet på grunn av sykdom eller ulykke, sier hun.

Ha sparegris og sparekonto - Pengegaver til jul og bursdager er det som typisk utgjør denne sparingen. Etter hvert som du introduserer lommepenger, er det lurt å oppmuntre barnet til å sette av noe av lommepengene slik at de kan spare selv til ting de ønsker seg. Dette er den sparingen som gjør at barna lærer seg å prioritere og å ta ansvar for pengene sine. Ansvaret for sparekontoen bør gradvis gis til barnet. Beløpet på kontoen bør ikke være for stort, sier Warloe.

- En sparegris kan gi gode sparevaner tidlig. Dessuten bør barnet også etter hvert få lommepenger. Via lommepengene kan barna lære seg å forvalte egne penger og jevnlig legge litt til side til sparing, sier Carsten O. Five.

Sparing på lang sikt - Begynner du tidlig, har sparingen lang horisont - gjerne 18 til 20 år. Da kan du tillate å ta større risiko på sparemidlene og dermed ha mulighet for høyere avkastning. Men - sparingen må ikke bli en sovepute for barnet. Det er viktig at barn ikke får følelsen av "jeg kan gjøre hva jeg vil, for jeg får jo en sekk med penger når jeg flytter hjemmefra", sier Christine Warloe. Hun råder:

- Sett krav til hva pengene skal gå til. Sørg for at pengene ikke smuldrer opp! Vent med overføringen hvis ikke barnet er modent og viser ansvar.

Anbefaler aksjefond Carsten O. Five mener at du bør spare i aksjefond hvis du sparer til barna på lang sikt.

- Gå gjerne for et aksjeindeksfond som er billigere enn andre aksjefond. Sparingen bør skje i foreldrenes navn. Da unngår du at overformynderiet eventuelt kommer inn og forvalter barnets formue til barnet er 18 år. Grensen når overformynderiet skal forvalte barnets formue er 75 000 kroner i samlet formue for barnet, sier Five.

Råd for den langsiktige sparingen: Christine Warloes råd for langsiktig sparing:

*Reduser risiko: Velg et bredt aksjefond for redusering av risiko. Kombinasjonsfond bestående av både norske og globale aksjer kan være løsningen.

*Jevn sparing - gradvis innløsning: Spar månedlig slik at du jevner ut for topper og bunner i aksjemarkedet. Det samme gjelder når tidspunktet for innløsning nærmer seg. Start en gradvis nedtrapping av aksjeandelen i god tid før pengene skal benyttes.

*Spar i foreldres navn: For den langsiktige sparingen kan det være lurt å spare i foreldrenes navn. Pengebeløpet kan etter hvert bli betydelig og begrense muligheten for stipend fra lånekassen. I tillegg unngår du overformynderiet. Men obs - planlegg overføringen til barna slik at du ikke tar av fribeløpet for arveavgift.

*Vær obs ved overføring til barna: Foreldre kan til sammen ikke overføre mer enn 1 G (72.500 kroner) til hvert av barna i året. I tillegg kan foreldre gi studiestøtte til barn, men innenfor rimelighetens grenser, slik at det står i samsvar med det en student trenger til livsopphold (ingen beløpsgrense her, kun sunn fornuft).

Les også:
Snakk med barn om økonomi
Økonomisk sans går i arv
Slik lærer du barna bordskikk

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling