BARN OG HUND: Valper er alltid søte, men ikke la deg blende i valget av hund. Her ser du cocker spaniel-valper, som passer godt til barnefamilier. Foto: Istockphoto
BARN OG HUND: Valper er alltid søte, men ikke la deg blende i valget av hund. Her ser du cocker spaniel-valper, som passer godt til barnefamilier. Foto: IstockphotoVis mer

- Kjøper for stor hund til barna

Noen hunder passer bedre enn andre. Eksperttips her.

Endelig er det bestemt. Familien skal skaffe seg hund, til barnas store glede. Men hva bør man tenke på når det kommer til rase?

- Det aller viktigste er å velge en hund som barna kan håndtere, sier instruktør Geir Marring i Oslo Hundeskole.

Velger for store hunder Han mener norske familier er altfor dårlige til å velge en rase som faktisk passer for barnefamilier.

- Mange voksne tenker tilbake på sin egen barndom og velger ofte rase ut ifra hva de vokste opp med. Problemet blir bare at de husker gleden og kosen, men glemmer at det faktisk var mor og far i familien som tok vare på hunden, sier Marring.

Det å velge en stor hund er en av de største feilene familiene gjør. Blant annet faller golden retriever i den kategorien, og Marring understreker at det finnes andre nærliggende raser som er bedre.

- For eksempel Toller Duck-retriever er et godt alternativ for barnefamilier, den har godt lynne og en størrelse som også barn kan håndtere, sier Marring.

Barn er best til å trene hund Grunnen til at han legger så stor vekt på at barna skal ha mulighet til å håndtere hunden, er at barn er de aller beste til å dressere hunden.

- Barn trener uten noen form for dominans slik vi voksne har en tendens til å gjøre. Og den viktigste formen for trening er ved belønning, ikke straff, påpeker Marring og legger til at det ofte er foreldrene som ødelegger dersom de blander seg for mye når barna forsøker å dressere hunden.

Ikke undervurder små hunder Det er viktig å ta hensyn til barnas alder, og dersom du har tenåringer i huset, er det klart at de kan håndtere en relativt stor hund. Men man skal ikke undervurdere de små rasene.

- Så hvilke raser ville du anbefalt sammen med små barn?

- Raser som cocker spaniel, Toller Duck-retriever, engelsk springer spaniel (tispe), og chihuahua. Mange ser ned på de veldig små hunderasene, men de har like store hjerner som en stor hund, sier Marring.

For dårlig research Ifølge Marring må nordmenn bli flinkere til å gjøre research før de kjøper seg hund. De viktige spørsmålene blir altfor ofte stilt for seint, forteller han.

- Vi har 10 000 hunder inne i løpet av året. Bare 50 eiere i året ringer og ber oss om råd i forkant. Altfor mange finner bilder på nettet av søte hunder, og ringer oppdretter for å høre mer om rasen. Dessverre er dette en pengestyrt industri, og de aller fleste oppdretterne vil anbefale rasen de selger, sier Marring.

Sommerleir med hund Tanja Solstad er barnevernpedagog med erfaring med barn og unge gjennom Oslo hundeskole. Hun er selv aktivt med som instruktør og arbeider med å integrere barn med behov for spesiell oppfølging i ulike aktiviteter, kurs og sommerleirer.

Hun er helt enig i at norske familier ikke alltid gjør en god nok bakgrunnssjekk før de skaffer seg hund, og at mange glemmer å tenke på størrelsen.

- Vi ser flere barn komme på våre sommerleirer med en hund som veier dobbelt så mye som barnet selv, noe som ikke alltid er så lett å håndtere, forteller Solstad.

Stor mestringsfølelse Solstad er leder for hundeleiren på Melnes Gård, hvor barn og unge fra 7 til 17 år kan komme for å lære mer om hund. Du kan ta med din egen hund eller låne en hund på leiren.

- Barna lærer veldig mye av å ha samspill med hund, og det gir en enorm mestringsfølelse når de lærer å styre andre individer, sier Solstad, som er helt enig i at barn ofte er mye bedre enn voksne til å trene hund.

Selger mest til barnefamilier Elin Larsen driver oppdrett av cocker spaniel og har holdt på siden 2006.

- Jeg selger cirka 1-2 kull i året, og nesten alle valpene går til barnefamilier, sier Larsen.

FAMILIEHUND NUMMER EN: Mange tenker at golden retriever er den ultimate familiehunden, men for små barn er den altfor stor til at de klarer å håndtere den på egen hånd. Foto: Istockphoto
FAMILIEHUND NUMMER EN: Mange tenker at golden retriever er den ultimate familiehunden, men for små barn er den altfor stor til at de klarer å håndtere den på egen hånd. Foto: Istockphoto Vis mer

Hun forteller at familiene liker cocker spaniel på grunn av størrelsen, og fordi de er hunder med masse personlighet. Men det er hensyn å ta også til denne rasen.

- Det er ekstremt sporty hunder som er glade i en aktiv livsstil, og ikke alle er klar over det. De er i tillegg veldig familiekjære, men kan til tider være litt sta, understreker Larsen.

Hun vurderer familiene nøye før de blir godkjent, og velger valper som hun tror passer for hver enkelt familie.

- Mange ønsker seg spesifikke farger, men jeg forklarer alltid at det er greit å komme med ønsker, men at det ikke alltid er valpen med fargen de ønsker, som er den rette, sier hun.

Les også:
Oppdrar barn som hunder
Den verste tabben dersom du har hund og barn
Velg riktig kjæledyr
- Jeg kastet opp 20 - 30 ganger om dagen
Dette sier navnet ditt om hvem du er

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BEST MED HUND: En familiehund kan være et godt tilskudd til familien, men ifølge eksperter er norske familier for dårlige til å velge rett hunderase. Foto: Istockphoto
BEST MED HUND: En familiehund kan være et godt tilskudd til familien, men ifølge eksperter er norske familier for dårlige til å velge rett hunderase. Foto: Istockphoto Vis mer