Kjør Harley-Davidson langs Wine Route 62

Verdens lengste vinvei i Sør-Afrika.

NORSKEID: Norske Sissel Anderssen er stolt av gjestehuset sitt, Rosendal, bygd i Cape Dutch-stil. Dette er ett av mange koselige gjestehus og restauranter i vinens og rosenes dal, der du kan nyte god mat og vin. Foto: TONE VASSBØ
NORSKEID: Norske Sissel Anderssen er stolt av gjestehuset sitt, Rosendal, bygd i Cape Dutch-stil. Dette er ett av mange koselige gjestehus og restauranter i vinens og rosenes dal, der du kan nyte god mat og vin. Foto: TONE VASSBØVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Veien som ryktes å være verdens lengste vinrute, er i alle fall Sør-Afrikas lengste.

Denne såkalte «bakveien» - inspirert av legendariske Route 66 i USA - snor seg gjennom hyggelige småbyer, mellom frukt- og vinåkrer, storslåtte fjell og blomstrende daler.

Route 62 Wine Route er verd et besøk uansett tid på året.

INNHØSTING: Druesanking på Bovlei vingård i Wellington, ikke langt fra Paarl. Foto: SOUTH AFRICAN TOURISM
INNHØSTING: Druesanking på Bovlei vingård i Wellington, ikke langt fra Paarl. Foto: SOUTH AFRICAN TOURISM Vis mer

På strekningen Cape Town til Port Elisabeth er det 69 vingårder, elleve av dem er brandykjellere.

Innhøstingen foregår mellom januar og april, men festivitas er det året rundt.

Fra Arendal til vindistrikt Tre dager i Sør-Afrika var nok til å få Sissel Anderssen og Geir Tellefsen fra Arendal til å bestemme seg for å satse på nytt på Afrikas sørspiss. Siden den oktoberdagen i 2002 har den lille familien økt til fire, blitt innehavere av gjestehuset Rosendal nær Robertson, og kan skryte av prisbelønt vin.

Rosendal med sine åtte rom på den afrikanske landsbygda har fått ry på seg som et romantisk overnattingssted og spa, godt hjulpet av velrenommerte National Geographic Traveler.

Huset ligger som en liten oase ved foten av Kranskop-fjellet, mellom duftende roser, aprikostrær og uendelig mange vinstokker.

Kjør Harley-Davidson langs Wine Route 62

I området rundt er det flust med kjente gårdsnavn. Rooiberg og Graham Beck er to av de mest populære blant vinglade gjester.

Byr på vinfestivaler - Robertson er byen med alle vinfestivalene - fire i året - og mer enn 50 kjellere som tilbyr gratis vinsmaking. Mange av Sør-Afrikas mest spennende viner kommer fra Robertson, som på tross av sitt varme klima produserer noen av de beste Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Riesling-vinene, sier Geir Tellefsen.

Rådet hans er å utforske Route 62 i ro og mak, gjerne på en Harley-Davidson. Den kan du leie i Cape Town.

Klaasvoogds Game Reserve nær Ashton tilbyr guidet tur i reservatet blant sebraer, antiloper og vakker flora.

Du kan hoppe på et lite cruise på Breede River, eller fristes av mer fart med Rafting Route 62; en 12 km guidet padletur.

Ta avstikkere, for eksempel til McGregor opp i fjellene sør for Robertson.

- McGregor er en hyggelig liten landsby som er dominert av innflyttere; kunstnere, poeter, back-to-nature. Yoga, meditasjon og vegetarkost er normalt i denne lille byen, sier Tellefsen.

- Her er det flere gode restauranter, et fint lite lørdagsmarked og en osteprodusent som er verdt å besøke! Alle hus i byen er små hvite «cape-cottages».

Snakk med lokalbefolkningen og lytt til de gode historiene som byr seg.

«Sex shop» og sultne bavianer De fleste småbyene langs 62-ruta tilbyr diverse friluftsaktiviteter som fjellturer til fots, på terrengsykkel, på hesteryggen, eller fluefiske, kanoturer og fjellklatring.

Store og små ville bavianer i veikanten er et vanlig skue, ikke minst ved fjellpasset mot Montague. De skal ikke mates!

I Montague ligger for øvrig Montague Fruit Dryer der mye av den tørkede frukten i Sør-Afrika kommer fra.

Og forresten, Ronnie's Sex Shop - nær Barrydale er nok ikke det du tror.

Ronnie skulle i sin tid åpne et lite utsalg av gårdsprodukter og malte «Ronnie's shop» på husveggen. Men gode venner kunne ikke motstå fristelsen og forandret navnet. Ronnie ble først sint, men bestemte seg for å la navnet stå.

GJESTFRIE: Dionthia, Shane og Getronicia viser fram skolegården sin i Klaasvoogds. De har foreldre som jobber på vingårdene og vennskapsbarnehage i Arendal. Foto: TONE VASSBØ
GJESTFRIE: Dionthia, Shane og Getronicia viser fram skolegården sin i Klaasvoogds. De har foreldre som jobber på vingårdene og vennskapsbarnehage i Arendal. Foto: TONE VASSBØ Vis mer

Utsalget ble et kjærkomment samlingspunkt, og Ronnie åpnet etter hvert en bar i stedet. I dag er veggene dekket av hilsninger fra begeistrede besøkende fra hele verden som har stoppet for en matbit og ikke minst for å slokke tørsten.

Strutsebyen Oudtshoorn - Når du nærmer deg Oudtshoorn, ser du struts, mange struts.

Byen er kjent for strutsene sine, men har mer å by på, som for eksempel de store, imponerende kalksteinsgrottene Kango Caves, og en interessant villdyrpark med blant annet hvite løver og tigere.

Nei da, det er ikke tigere i Afrika, men de har noen her for å bevare dyrearten, forteller Sissel Anderssen.

I Oudtshoorn kan du ikke minst studere utvalget av flotte håndvesker i strutseskinn, i butikk og fabrikk. Sjekk med turistkontoret.

VINSMAKING: Tone Birkeland sjekker varene. Foto: TONE VASSBØ
VINSMAKING: Tone Birkeland sjekker varene. Foto: TONE VASSBØ Vis mer

Har du tenkt deg videre mot kysten for å utforske populære Garden Route, er det en fin kjøretur fra Oudtshoorn til George med flere fjellpass og flott utsikt mot havet.

INNHØSTING: Druesanking langs vinveien Route 62. Foto: SOUTH AFRICAN TOURISM
INNHØSTING: Druesanking langs vinveien Route 62. Foto: SOUTH AFRICAN TOURISM Vis mer