GODT KJØP: Torrito Bravo Grenache-Syrah, fra den relativt ukjente spanske vinregionen Carinena, koster 109,90 og får terningkast seks.
GODT KJØP: Torrito Bravo Grenache-Syrah, fra den relativt ukjente spanske vinregionen Carinena, koster 109,90 og får terningkast seks.Vis mer

Kjøtt med mye smak krever det samme av vinen

Seks viner som passer til vilt.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

UTFORDRENDE: Vinen må være kraftig nok på smak til å håndtere viltsmaken i kjøttet, og den må ha rikhet nok til å takle det fete smaksbildet. Foto: METTE MØLLER
UTFORDRENDE: Vinen må være kraftig nok på smak til å håndtere viltsmaken i kjøttet, og den må ha rikhet nok til å takle det fete smaksbildet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Viltsesongen er i full gang og tilbyr noe av det beste Norge har av råvarer.

Fantastiske produkter som reinsdyr, hjort, elg og rype er alle lett tilgjengelig.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

De har alle sin individuelle smak, men det til felles at de smaker utrolig godt om man behandler dem riktig.

Dette er kjøtt med mye karakter og smak, og krever det samme av drikkefølget.

Magert kjøtt, fet saus Viltsmaken i kjøttet vil variere mellom de ulike dyrene. Elg er vanligvis den mildeste, mens rypa befinner seg i andre enden av skalaen. En ting de imidlertid har til felles er at kjøttet er magert.

AUSTRALSK FEMMER: Tahbilk Shiraz 2004.
AUSTRALSK FEMMER: Tahbilk Shiraz 2004. Vis mer

Dette har ført til at det er relativt vanlig å kompensere dette med fete sauser og sødmerikt garnityr.

Fløtesaus, portvinsaus og diverse frukter og syltetøy er alle vanlige kombinasjoner med viltkjøtt, og fungerer også bra sammen med viltsmaken.

SEKSER FRA SPANIA: Torrito Bravo Grenache-Syrah 2011.
SEKSER FRA SPANIA: Torrito Bravo Grenache-Syrah 2011. Vis mer

Er du så uheldig å oversteke det magre kjøttet, er det dessverre ingen vei tilbake. Tørrstekt vilt smaker levrete og er nesten uspiselig.

Er du gravid, bestill eller lag noe annet istedenfor å gjennomsteke kjøttet. Det fortjener både du og dyret.

Kraftig, rik og fruktig vin Når vi skal velge vin, er det tre hovedfaktorer som er viktige.

FIRER FRA SØR-AFRIKA: Allesverloren Shiraz 2010.
FIRER FRA SØR-AFRIKA: Allesverloren Shiraz 2010. Vis mer

Vinen må være kraftig nok på smak til å håndtere viltsmaken i kjøttet, den må ha rikhet nok til å takle det fete smaksbildet, og den må ha god nok fruktighet til å hanskes med eventuelt søtlig garnityr eller saus.

Syre og tannin er ikke ønskelig i store mengder her, da de ikke reagerer særlig godt med det magre kjøttet og søte ingredienser.

FEMMER FRA PORTUGAL: Quinta do Vallado 2010.
FEMMER FRA PORTUGAL: Quinta do Vallado 2010. Vis mer

Det er likevel greit om vinen er godt balansert og har et element av friskhet i seg.

Det skader heller ikke at aromaene i vinen har fellestrekk med viltkjøttets smak.

Amarone og ripasso Amarone og ripasso er med sin rike karakter og søte fruktighet ofte gode valg til klassiske viltretter.

Likeså er viner fra Rhônedalen, som ofte også får et snev av rått viltkjøtt i aromabildet.
Andre varianter som fungerer godt, er gode utgaver av shiraz fra Sør-Afrika og Australia.

FRANSK SEKSER: Crozes-Hermitage Silene, J.L. Chave Selection 2009.
FRANSK SEKSER: Crozes-Hermitage Silene, J.L. Chave Selection 2009. Vis mer

Dessuten bedre varianter av amerikansk cabernet sauvignon og zinfandel.

Ukas test • RØDVIN
Tahbilk Shiraz 2004, Victoria, Australia
Varenr.: 5773201 Pris: Kr 149,90 Poeng: 84
Aromatisk duft av eukalyptus, mynte, bjørnebær og kamfer. Markerte tanniner, god fylde og en forfriskende syre. Avdempet og balansert frukt, noe som ikke alltid er tilfellet for australsk shiraz. Drikk til hjortefilet med rotmos og portvinsaus.

Torrito Bravo Grenache-Syrah 2011, Carinena, Spania
Varenr.: 9960901 Pris: 109,90 Poeng: 84
Godt kjøp fra den relativt ukjente vinregionen Carinena. Frisk lukt av søtlig solbær, kirsebær og plomme. Bløte avrundede tanniner med god saftig frukt og fin struktur. Drikk til elgcarpaccio.

DAGENS ANDRE FRANSKE: Nicholas Perrin Syrah 2010 får også terningkast seks.
DAGENS ANDRE FRANSKE: Nicholas Perrin Syrah 2010 får også terningkast seks. Vis mer

Allesverloren Shiraz 2010, Swartland, Sør-Afrika
Varenr.: 4765301 Pris: 129,90 Poeng: 81
Duft av rått kjøtt, bjørnebær, røyk og lær. Rik stil med søtlig frukt. Et hint av noe brent i ettersmaken. Drikk til viltgryte.

Quinta do Vallado 2010, Douro, Portugal
Varenr.: 9879601 Pris: 159,90 Poeng: 85
Fin duft av rått kjøtt, lær, krydder og skogsbær. Godt strukturert vin med rik konsentrert frukttone og god syre. Drikk til reinsdyrfilet med solbærsaus.

Crozes-Hermitage Silene, J.L. Chave Selection 2009, Rhône, Frankrike
Varenr.: 4710901 Pris: 192,- Poeng: 87
Flott duft av rått viltkjøtt, lær, skogsbær og svart pepper. God struktur, frisk syre og rik konsentrert mørk bærfrukt. God konsentrasjon. Drikk til rype med viltsaus.

Nicholas Perrin Syrah 2010, Rhône, Frankrike
Varenr.: 9389601 Pris: 139,90 Poeng: 85
Frisk duft av solbær, bjørnebær og pepper. God fylde og konsentrasjon. Saftig frukttone med preg av mørke bær og krydder.