METTER MANGE: Moussaka med aubergine og squash tar litt tid å lage, men metter til gjengjeld hele familien. Foto: SYNØVE DREYER
METTER MANGE: Moussaka med aubergine og squash tar litt tid å lage, men metter til gjengjeld hele familien. Foto: SYNØVE DREYERVis mer

Kjøttfrie retter du garantert blir mett av

Spiser du dette, er du snill både mot deg selv og miljøet.

• Flere matsaker på db.no/mat
- Å kutte ned på kjøttinntaket bidrar positivt til miljøet, helsa og dyrevelferden, sier bloggeren Jane H. Johansen, aktuell med kokeboka «Veganmat på sitt beste».

Velger du en middag i uka med bare grønt, slår du flere fluer i ett smekk.

Les også: Villedende om kjøtt og klimagasser

Du blir fornøyd med deg sjøl, og andre blir fornøyd med deg.

TILBEHØR: Bønnedip kan brukes som tilbehør til mange middagsretter - eller som dip til grønnsaker og annen snacks. Foto: SYNØVE DREYER
TILBEHØR: Bønnedip kan brukes som tilbehør til mange middagsretter - eller som dip til grønnsaker og annen snacks. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

At vi bør spise mindre kjøtt og mer grønt, enes de fleste eksperter om.

Norske helsemyndigheter anbefaler det samme.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) slo nylig alarm om våre kjøttvaner, i en rapport der de plasserte bearbeidet eller prosessert kjøtt - som for eksempel bacon, pølser og skinke - i samme kreftkategori som røyking, asbest og arsenikk.

I følge Helsedirektoratet spiste hver nordmann 76 kilo kjøtt i snitt i 2013, opp fra 63 kilo i 1999.

Stigende interesse Samtidig er interessen for en grønnere tallerken også økende.

Veganske og vegetariske alternativer vokser frem i matbransjen og butikkhyllene, og bokhøsten byr i år på flere grønne kokebøker.

KJØTTFRI BURGER: De ser nesten tartaraktige ut, takket være at rødbeter er hovedingrediensen. Foto: NINA DREYER HENSLEY & JIM HENSLEY
KJØTTFRI BURGER: De ser nesten tartaraktige ut, takket være at rødbeter er hovedingrediensen. Foto: NINA DREYER HENSLEY & JIM HENSLEY Vis mer

- Interessen for veganmat har utviklet seg voldsomt siden jeg startet bloggen for fem år siden. Det viser også lesertallene, forteller Jane H. Johansen, som står bak matbloggen Veganmisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansen har mellom 250 000 og 450 000 sidevisninger på bloggen sin hver måned og ble i fjor kåret til Årets matblogger for alternativ mat.

Spennende alternativ Målet med den nye kokeboka er å inspirere til en kjøttfri dag i uken, og kanskje flere på sikt.

- Veganmat er verken tidkrevende eller vanskelig, man må bare gi det en sjanse, sier Johansen.

NYSGJERRIGE :Jane Johansen merker økende interesse for vegan-kjøkkenet. Hun garanterer at du blir mett selv om du velger å leve plantebasert. Foto: DREYER HENSLEY
NYSGJERRIGE :Jane Johansen merker økende interesse for vegan-kjøkkenet. Hun garanterer at du blir mett selv om du velger å leve plantebasert. Foto: DREYER HENSLEY Vis mer

Josefine Andrén og Jenny Mylly startet det veganske kjøkkenkonseptet Funky Fresh Foods i 2009, og driver kafeen på Norsk Design & Arkitektursenter i Oslo. 

Les også: Kjøttforbruket må ned, sier forskere

- Folk begynner å få øynene opp for at det finnes spennende alternativer til kjøtt, og det er større bevissthet rundt hva maten vi spiser påvirker helse og miljø.

De fleste av våre gjester spiser både kjøtt og fisk, men vil gjerne integrere veganske retter i kostholdet, sier Andrén.

Mettende proteinkilder I høst er Andrén og Mylly aktuelle med sin andre kokebok, Grønt, som blant annet inneholder grønne middagsoppskrifter. Og ja, du blir mett.

-  I motsetning til den vanlige tallerkenmodellen, velger en veganske proteinkilder som metter.

Det kan være rotgrønnsaker, quinoa, bønner, linser, frø, nøtter og kaldpressede oljer som øker metthetsfølelsen, sier Andrén, som anbefaler moussaka med aubergine og squash.

Les også: Vegetarisk i vinden

Jane H. Johansens middagsfavoritt er rødbetburgere, som hun synes er så gode at de har fått navnet «rødbetburgere fra en annen galakse».

-Den ser nesten litt tartaraktige ut, men er hundre prosent kjøttfrie! Saftige, gode og med masse smak!

Les også: Perfekt for deg som er glad i chili og spennende krydder

Veganmat er mer enn et salatblad på tallerkenen.

Hva med å erstatte fredagstacoen med grønnsaksmoussaka eller rødbetburger?