METTER MANGE: Moussaka med aubergine og squash tar litt tid å lage, men metter til gjengjeld hele familien. Foto: SYNØVE DREYER
METTER MANGE: Moussaka med aubergine og squash tar litt tid å lage, men metter til gjengjeld hele familien. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

Kjøttfrie retter du garantert blir mett av

Spiser du dette, er du snill både mot deg selv og miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere matsaker på db.no/mat
- Å kutte ned på kjøttinntaket bidrar positivt til miljøet, helsa og dyrevelferden, sier bloggeren Jane H. Johansen, aktuell med kokeboka «Veganmat på sitt beste».

Velger du en middag i uka med bare grønt, slår du flere fluer i ett smekk.

Les også: Villedende om kjøtt og klimagasser

Du blir fornøyd med deg sjøl, og andre blir fornøyd med deg.

TILBEHØR: Bønnedip kan brukes som tilbehør til mange middagsretter - eller som dip til grønnsaker og annen snacks. Foto: SYNØVE DREYER
TILBEHØR: Bønnedip kan brukes som tilbehør til mange middagsretter - eller som dip til grønnsaker og annen snacks. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

At vi bør spise mindre kjøtt og mer grønt, enes de fleste eksperter om.

Norske helsemyndigheter anbefaler det samme.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) slo nylig alarm om våre kjøttvaner, i en rapport der de plasserte bearbeidet eller prosessert kjøtt - som for eksempel bacon, pølser og skinke - i samme kreftkategori som røyking, asbest og arsenikk.

I følge Helsedirektoratet spiste hver nordmann 76 kilo kjøtt i snitt i 2013, opp fra 63 kilo i 1999.

Stigende interesse Samtidig er interessen for en grønnere tallerken også økende.

Veganske og vegetariske alternativer vokser frem i matbransjen og butikkhyllene, og bokhøsten byr i år på flere grønne kokebøker.

KJØTTFRI BURGER: De ser nesten tartaraktige ut, takket være at rødbeter er hovedingrediensen. Foto: NINA DREYER HENSLEY & JIM HENSLEY
KJØTTFRI BURGER: De ser nesten tartaraktige ut, takket være at rødbeter er hovedingrediensen. Foto: NINA DREYER HENSLEY & JIM HENSLEY Vis mer

- Interessen for veganmat har utviklet seg voldsomt siden jeg startet bloggen for fem år siden. Det viser også lesertallene, forteller Jane H. Johansen, som står bak matbloggen Veganmisjonen.

Johansen har mellom 250 000 og 450 000 sidevisninger på bloggen sin hver måned og ble i fjor kåret til Årets matblogger for alternativ mat.

Spennende alternativ Målet med den nye kokeboka er å inspirere til en kjøttfri dag i uken, og kanskje flere på sikt.

- Veganmat er verken tidkrevende eller vanskelig, man må bare gi det en sjanse, sier Johansen.

NYSGJERRIGE :Jane Johansen merker økende interesse for vegan-kjøkkenet. Hun garanterer at du blir mett selv om du velger å leve plantebasert. Foto: DREYER HENSLEY
NYSGJERRIGE :Jane Johansen merker økende interesse for vegan-kjøkkenet. Hun garanterer at du blir mett selv om du velger å leve plantebasert. Foto: DREYER HENSLEY Vis mer

Josefine Andrén og Jenny Mylly startet det veganske kjøkkenkonseptet Funky Fresh Foods i 2009, og driver kafeen på Norsk Design & Arkitektursenter i Oslo. 

Les også: Kjøttforbruket må ned, sier forskere

- Folk begynner å få øynene opp for at det finnes spennende alternativer til kjøtt, og det er større bevissthet rundt hva maten vi spiser påvirker helse og miljø.

MOUSSAKA

Moussaka er perfekt å lage til mange! Det er ikke så vanskelig, men tar en stund i ovnen.
(6 personer)
Tid: 60 minutter

Du trenger:
6—10 poteter
1 aubergine
1 squash
1 dl cashewkrem
2 bokser kidneybønner
1 løk
1 paprika
2 hvitløkfedd
1 boks hermetiske tomater
muskatnøtt
kanel
salt og pepper

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200—250 grader.
Skrell og skjær poteter i centimetertykke skiver.

2. Vask og skjær squash og aubergine i centimetertykke skiver. Bre poteter og grønnsaker ut over en eller to stekeplater, strø over salt og sett det inn i ovnen.
Bak i cirka 20 minutter.

3. Når potetene og grønnsakene er i ovnen, skyller du bønnene. Hakk løk, paprika og hvitløk. Stek det sammen med bønnene i litt olje i en stekepanne.

4. Hell over tomatene, kok opp og kok i 5 minutter. Smak til med muskat, kanel, salt og pepper.

5. Smør en ildfast form med olje. Legg i to tredjedeler av potetene og noe av grønnsakene.

6. Hell over halvparten av cashewkremen, rør den eventuelt ut med ½—1 dl vann så den blir litt tynnere. Legg over all tomat- og bønneblandingen. Legg på det siste av poteter og grønnsaker. Smør over den siste cashewkremen.

Stek moussakaen i cirka 20 minutter.

Kilde: Grønt av Josefine Andrén og Jenny Mylly.


De fleste av våre gjester spiser både kjøtt og fisk, men vil gjerne integrere veganske retter i kostholdet, sier Andrén.

Mettende proteinkilder I høst er Andrén og Mylly aktuelle med sin andre kokebok, Grønt, som blant annet inneholder grønne middagsoppskrifter. Og ja, du blir mett.

-  I motsetning til den vanlige tallerkenmodellen, velger en veganske proteinkilder som metter.

Det kan være rotgrønnsaker, quinoa, bønner, linser, frø, nøtter og kaldpressede oljer som øker metthetsfølelsen, sier Andrén, som anbefaler moussaka med aubergine og squash.

PLANTEBASERT KOSTHOLD

•    Vegetarianer: Person som helt eller hovedsakelig lever av matvarer fra planteriket, dvs. kornprodukter, grønnsaker, bønner, frukt, bær, poteter, nøtter og frø.
 
•    Veganer: Person som kun spiser plantekost og som utelukker matvarer av animalsk opprinnelse i sin diett, inkludert fisk, egg- og melkeprodukter.

Kilde: Store norske leksikon





Les også: Vegetarisk i vinden

Jane H. Johansens middagsfavoritt er rødbetburgere, som hun synes er så gode at de har fått navnet «rødbetburgere fra en annen galakse».

-Den ser nesten litt tartaraktige ut, men er hundre prosent kjøttfrie! Saftige, gode og med masse smak!

BLACK BEAN DIP

Herlig meksikansk dip, passer like godt varm som kald.
(4 personer)
Tid: 10 minutter

Du trenger:
1 boks sorte bønner (ca 3 ½ dl), skylt og avsilt
1 grovhakket hvitløksfedd
1 ss tamari
En liten bit chipotlechili, fjern frøene
2 ss olivenolje
Saften av en halv lime
Masse frisk koriander (kan sløyfes)
1 ts spisskummen
Salt

Slik gjør du:
Ha halvparten av bønnene i en foodprosessor. Sett resten til side.
Tilsett hvitløk, tamari og chipotle og kjør det til en mos.
Dæsj oppi litt olivenolje og lime, smak til med eventuelt mer chipotle og kjør i noen sekunder til.
Bland mosen med resten av de hele bønnene og eventuelt koriander. Smak til med spisskummen og salt.

Kilde: Grønt av Josefine Andrén og Jenny Mylly.


Les også: Perfekt for deg som er glad i chili og spennende krydder

Veganmat er mer enn et salatblad på tallerkenen.

Hva med å erstatte fredagstacoen med grønnsaksmoussaka eller rødbetburger?

RØDBETBURGERE FRA EN ANNEN GALAKSE

Saftige og røde med masse revet rødbete og sorte bønner. Burgerne er faste og fine, med en sprø deilig skorpe utenpå.

(6 store burgere)

Du trenger:
1 dl ris + 2 dl vann
1 stor rødbete (ca 250 g), raspet
1 liten gul løk, hakket smått
3 ss olje
2 hvitløksfedd, most eller finhakket
2,5 dl sorte bønner
1 ss røkt paprikapulver
1 ss malt spisskummen
1 neve hakket frisk persille
2 ss soyasaus
1 dl små havregryn
Litt salt, smak til
Matolje til steking

Slik gjør du:
1. Kok risen i 20 min, til den er mør.
2. Stek rødbeterasp og løk i oljen til det er mykt og gyllent. Tilsett hvitløk og stek litt til.
3. Ha grønnsaksblandingen, den kokte risen, bønner, paprikapulver, spisskummen, persille og soyasaus i en bolle. Bland godt og mos ca halvparten med stavmikser. Bland inn havregryn og la det hvile i minst 5 min.
4. Mos farsen godt med en sleiv og form burgere. Stek i godt med olje til de har skikkelig sprø skorpe på begge sider.
Kilde: Veganmat på sitt beste av Jane H. Johansen


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer