KLAR FOR SKITUR? Det er viktig å rense langrennsskiene dine grundig før du tar dem i bruk igjen. Sjekk hvorfor og hvordan du bør gjøre dette lenger nede i saken. Foto: PER ERVLAND/KK.NO
KLAR FOR SKITUR? Det er viktig å rense langrennsskiene dine grundig før du tar dem i bruk igjen. Sjekk hvorfor og hvordan du bør gjøre dette lenger nede i saken. Foto: PER ERVLAND/KK.NOVis mer

Klar for å ta fram langrennsskiene?

Her er et par ting du må gjøre før årets første skitur.

I motsetning til i fjor har vinteren latt vente på seg i år.

Men for skientusiastene ser det endelig ut til at kulda har begynt å legge seg over landet, og det produseres nå snø for harde livet i skisentrene rundt omkring.

På fjellet har det også lagt seg et lite lag natursnø, og snart er det på tide å finne fram vintersportsutstyret igjen.

Har du planer om å dra fram langrennsskiene fra vinterboden, er det imidlertid et par ting du bør huske å gjøre - før du langer ut i mark eller fjell.

Dette bør gjøres før du går på tur I likhet med da du ryddet bort skiene etter påske, så må de - før du begynner å bruke dem, stelles og settes i skikkelig stand.

Dette vil være med på å sikre deg godt underlag og feste på skituren, samtidig som det vil bevare skiene, slik at de holder seg fine lenger.

- Det som er viktig, er å få skiene skikkelig renset og grunnpreppet før du begynner å bruke dem, har Jonas Strømberg, produktsjef for ski og sykkel på Torshov Sport i Oslo, tidligere uttalt til KK.no:

- Mange er flinke og renser skiene etter sesongen og legger da på en såkalt «lagringsvoks».

- Andre er derimot ikke så flinke, og setter bort skiene med granbar og øl under fra fjorårets påske. Da må man fram med skirens, sikling og fiberlen (fint papir, som blant annet Swix produserer).

Slik prepper du skiene Ifølge Strømberg er det altså viktig at du renser skiene skikkelig før bruk, og dette kan også være greit å gjøre selv om det ikke er ølrester og granbar under skiene.

Har skiene ligget i en bod der det kanskje er litt varmt, vil antagelig sålen på skien ha blitt litt tørr, og da er det viktig å få «preppet» og «mettet» den godt.

  Slik gjør du dette: - Først bør du rense skiene skikkelig. Deretter påfører du en varmere voks med smørejern, lar det blir kaldt før du sikler og så børster du voksen av. Når dette er gjort, gjør du det samme med en voks som er aktuell i forhold til været ute (med forbehold om at du skal gå den dagen), har Strømberg forklart.

- Det er mye å velge mellom når det gjelder voks, men billig voks fungerer helt fint til tur. Skal du konkurrere, bør du legge på en dyrere voks med fluor.

- Når du har gjort det, tar du slipepapir/sandpapir. Bruk ett i cirka 100 grovhet og rubb opp festesonen på skien. Legg deretter på grunnvoks (gjerne grønn, kald festevoks) og varm det inn med smørejernet. Etter det legger du på den dagsaktuelle voksen. Grunnvoks er veldig kjekt, fordi det gjør at den dagsaktuelle sitter bedre.

Kan gjøres i butikk Synes du dette høres fryktelig slitsomt og omfattende ut? Ikke fortvil!

Dersom du ikke har kunnskap om prepping og rensing selv, utfører de fleste sportsforretninger som selger skiutstyr, dette for deg.

Prislappen ligger på rundt 500 kroner for ett par ski.

Skal du kjøpe nye langrennsski?

Tips til hvordan du finner perfekte ski til ditt bruk finner du her!

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
Få det ekstra morsomt på skiene
Slik finner du riktig smøring til skiene
Få Therese Johaugs beste treningstips
Slik unngår du kalde skiføtter