Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Klar for noe nytt? Tre øl får terningkast seks

Og visste du at saison opprinnelig var gårdsarbeidernes sommerøl?

PASSER TIL GRILLMAT: Stilen på saison er rik, men samtidig frisk. Det gjør at den egner seg godt til flere typer mat, og den passer ypperlig til
kjøttretter og variert grillmat. Foto: Fotolia/NTB Scanpix
PASSER TIL GRILLMAT: Stilen på saison er rik, men samtidig frisk. Det gjør at den egner seg godt til flere typer mat, og den passer ypperlig til kjøttretter og variert grillmat. Foto: Fotolia/NTB Scanpix Vis mer

• Her finner du alle Dagbladets vinanmeldelser

Saison er en øltype med økende interesse her i landet. Med nordmenns tørst etter nye og spennende øltyper, har også saison gjort sitt inntog blant Vinmonopolets økende øltilbud. Selv om det fortsatt er IPA som har hatt størst økning, har også saison-øl fått et solid oppsving salgsmessig.

Saison kommer fra det franske ordet for sesong. Dette har sitt opphav i at ølen ble brygget på belgiske bryggerier om høsten eller vinteren, for at gårdsarbeiderne kunne drikke det om sommeren.

Opprinnelig hadde ølen en alkoholprosent på mellom 3-3,5% mot dagens 5-8%. Dette hadde utvilsomt en sammenheng med at arbeiderne hadde rett til opptil fem liter om dagen, men fortsatt måtte være i stand til å jobbe. Ølens oppgave var å forsikre seg om at arbeiderne fikk nok væske uten å bli syke, ettersom rent vann var en mangelvare.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?