PASSER TIL GRILLMAT: Stilen på saison er rik, men samtidig frisk. Det gjør at den egner seg godt til flere typer mat, og den passer ypperlig til
kjøttretter og variert grillmat. Foto: Fotolia/NTB Scanpix
PASSER TIL GRILLMAT: Stilen på saison er rik, men samtidig frisk. Det gjør at den egner seg godt til flere typer mat, og den passer ypperlig til kjøttretter og variert grillmat. Foto: Fotolia/NTB ScanpixVis mer

Klar for noe nytt? Tre øl får terningkast seks

Og visste du at saison opprinnelig var gårdsarbeidernes sommerøl?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

• Her finner du alle Dagbladets vinanmeldelser

Saison er en øltype med økende interesse her i landet. Med nordmenns tørst etter nye og spennende øltyper, har også saison gjort sitt inntog blant Vinmonopolets økende øltilbud. Selv om det fortsatt er IPA som har hatt størst økning, har også saison-øl fått et solid oppsving salgsmessig.

Saison kommer fra det franske ordet for sesong. Dette har sitt opphav i at ølen ble brygget på belgiske bryggerier om høsten eller vinteren, for at gårdsarbeiderne kunne drikke det om sommeren.

Opprinnelig hadde ølen en alkoholprosent på mellom 3-3,5% mot dagens 5-8%. Dette hadde utvilsomt en sammenheng med at arbeiderne hadde rett til opptil fem liter om dagen, men fortsatt måtte være i stand til å jobbe. Ølens oppgave var å forsikre seg om at arbeiderne fikk nok væske uten å bli syke, ettersom rent vann var en mangelvare.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn