Klart du kan si dette til barnet ditt

Psykiateren og seksbarnsfar karakteriserer vanlig ekspertråd som «vanvittig».

OK Å SI AT BARNET ER FLINK: - At man ikke skal rose sine barn går imot foreldres naturlige instinkt, mener psykiater David Eberhard. Foto: Shutterstock.com ©
OK Å SI AT BARNET ER FLINK: - At man ikke skal rose sine barn går imot foreldres naturlige instinkt, mener psykiater David Eberhard. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAMMANETT: De siste årene har det fra flere hold innen pedagogikken vært fokus på at foreldre ikke må rose barna sine på feil måte.

Å gi barna tilbakemelding om at de er flinke, vil skape prestasjonsangst seinere i livet, heter det. Men er dette egentlig tilfelle?

- Den typen råd savner vitenskapelig belegg, mener svenske David Eberhard.

Psykiateren og seksbarnsfaren ga nylig ut boka «Hvordan barna tar makten», hvor han beskriver rådene om å ikke rose barna som «vanvittige».

- Dette stammer fra individer som ideologisk mener at det er upassende, men det mangler rett og slett støtte i vitenskapen.

Må veie sine ord på gullvekt Et eksempel som ofte blir trukket fram i denne diskusjonen, er at foreldre ikke skal si at barna er flinke til å tegne. Isteden rådes de til å si «jeg blir så glad når du er stolt over det du har gjort» eller «jeg ser du koser deg når du tegner».

Eberhard mener slike råd gjør at foreldre ender opp med å veie sine ord på gullvekt, og fører til at de må spille teater for barna sine. En oppdragelsestaktikk han mener barnet garantert vil gjennomskue ganske fort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer