Klatrer over munkesti og nonnekløfter i Trøndelag

Ny trend for å oppleve Norge.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Stadig flere vil oppleve Norge ovenfra.

VENNINNETUR: Høyt skal de klatre og blide er de. Fra venstre: Rakel Rennan, Mia Johanne Ness, Karoline Håkonsen, Linn Torås, Rebekka Walleraune, Trine Rennan, Henriette Polle, Monika Sjem, Liv Johanne Harberg, og Linn Egedal. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MUNKSTIGEN: Her finnes det en angresti, peker John Eiik Hindrum. Foto: JOHN T. PEDERSEN
SIKKERHET: Jentegjengen for opplæring i sikkerhet ved Hindrum Fjordsenter. Foto: JOHN T. PEDERSEN
UTSTYR: Rakel Rennan og Mia Johanne Nes tester klatresele med Y-slynge som er nødvendig på en Via Ferrata. Foto: JOHN T. PEDERSEN
MUNKSTIGEN: Munkstigen Klatresti var den første Via Ferrata i Norge, da den åpnet i 1998, sier John Eirik Hindrum. Foto: JOHN T. PEDERSEN
ØVER: Her øves det på å feste karabinkroker. Foto: JOHN T. PEDERSEN
GOD GRUPPE: Det viktige er å ikke miste selvtilliten og bli redd, forklarer guiden Geir Hindrum. Foto: JOHN T. PEDERSEN

Et av de nyere klatretilbudene er Via Ferrata. Faste sikringsmidler som stålwirer, bøyler, stiger og bruer gjør at flere kan prøve seg på fjellet.

Jernsti Via Ferrata betyr jernsti-sti på italiensk, og kommer fra Dolomittene. Der ble Via Ferrata-ruter bygget under første verdenskrig for å bedre framkommeligheten for soldatene i fjellet.

Nå er det blitt populært blant nordmenn å ta utfordringene i høyden.

UTSIKT:  På toppen av fjellet Munken er det utsikt over Trondhemsfjorden. Fra venstre: Monika Sjem, Trine Rennan, Karoline Håkonsen, Linn Torås, Linn Egedal, Rebekka Walleraunet, Liv Johanne Harberg, Henriette Polle, Rakel Rennan (i gult) og Mia Johanne Ness. Foto: Geir Hindrum
UTSIKT: På toppen av fjellet Munken er det utsikt over Trondhemsfjorden. Fra venstre: Monika Sjem, Trine Rennan, Karoline Håkonsen, Linn Torås, Linn Egedal, Rebekka Walleraunet, Liv Johanne Harberg, Henriette Polle, Rakel Rennan (i gult) og Mia Johanne Ness. Foto: Geir Hindrum Vis mer

Bare i år ble det åpnet to nye Via Ferrata-ruter her i landet. 1. juli åpnet Synshorn Via Ferrata ved  Beitostølen. Det er også kommet en ny Via Ferrata-rute i Valle i Setesdal i år.

På Munkstigen - Vi var de første som startet i Norge, sier John Eirik Hindrum ved Hindrum Fjordsenter i Trøndelag. Sammen med Hindrum Skilag driver han Munkstigen Klatresti mellom Vanvikan og Leksvik.

Dagbladet er til stede når en gjeng med jenter fra Steinkjer og Oslo i alderen 15-27 år gjør seg klare til å klatre opp på fjellet Munken, 519 meter over havet.

Sikkerhet - Sikkerheten er viktig, sier Hindrum, og instruerer jentene i klatring og klatreutstyr. For Via Ferrata-klatring krever klatresele med Y-slynge, med to tau og karabinkroner. Ett av tauene er festet til wiren i fjellet til enhver tid så man faller ikke ned, forsikrer han. Hjelm er påbudt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klatrer over munkesti og nonnekløfter i Trøndelag

Han har sendt mer enn 2000 klatrere opp Munkstigen hvert år siden 1998.

Til tross for at det har vært mye dårlig vær for klatring i sommer, har mange ønsket å klatre opp Munkstigen.
Trondheimsjenta Hedvig på åtte år ble forleden nummer 1000 av årets klatrere.

Nonnekløften Navnet Munkstigen stammer fra fjellet Munken. Står du foran Domkirken i Trondheim og ser nedover Munkegata, ser du over til Munkholmen. I samme linje kan du se fjellet Munken, forteller Hindrum.

Klosterhagen Et av de mest spektakulære partiene er den bratte veggen som kalles Katedralen.

Underveis mot toppen kommer du også innom både Nonnekløften og Klosterhagen.

 HVILEPAUSE:  Under klatreturen må man hele tiden være festet i stålwiren. Her tar Karoline Håkonsen, Mia Johanne Ness, Henriette Polle og Rakel Rennan tar en pust i bakken. Foto: Privat
HVILEPAUSE: Under klatreturen må man hele tiden være festet i stålwiren. Her tar Karoline Håkonsen, Mia Johanne Ness, Henriette Polle og Rakel Rennan tar en pust i bakken. Foto: Privat Vis mer

Siste del av løypa består av et rolig parti -Øvre Granitthavet - deretter Opplevelseshyllen og til slutt et lite parti som kalles Toppveggen. Herfra er det en spektakulær utsikt over Trondheimsfjorden.

Angresti - Det går en angresti etter første parti, hvis du finner ut dette ikke passer for deg, sier Hildrum oppmuntrende.
Det går også en sti ned igjen fra fra toppen av fjellet.

Mestring - Utsikten var verdt turen. Vi hadde kjempefint vær, det var ganske avgjørende. Det var også fint å kunne ta pauser underveis, sitte i fjellveggen og nyte utsikten, forteller Rakel Rennan (15), den yngste av klatrejentene, etter å ha vært på toppen.

- Enkelte partier av turen var krevende. Det kunne være bratt og vanskelig å finne feste. Men jeg hadde bestemt meg for å klare dette, sier hun - og innrømmer at hun var ganske nervøs før klatringen.

HØYT:  Munkstigen Klatresti er 950 meter lang og går opp til 519 meter over havet. Foto: PRIVAT
HØYT: Munkstigen Klatresti er 950 meter lang og går opp til 519 meter over havet. Foto: PRIVAT Vis mer

-Jeg har litt høydeskrekk. Men det ga seg etter hvert. Å nå toppen var en herlig mestringsfølelse, sier hun til Dagbladet.

15-åringen hadde ikke trent mye på forhånd.

22. - 28. Juli: «Hvilke 3 kommuner på Østlandet ligger i sin helhet på en eller flere øyer?»
 
Send SMS med kodeordet REISE til 2400.

Hver onsdag denne sommeren kommer et nytt spørsmål, og hver uke trekkes en vinner som får Dagbladets sommerbag med nyttig utstyr til norgesturen. Alle som sender inn svar er etter sommeren med i trekningen av et weekendopphold for to personer på Radisson Blu Resort, Beitostølen.

- Jeg bestemte meg for å bli med på dette dagen før. Hvis du er i grei form og ikke har altfor mye høydeskrekk er dette en passende tur, sier Rennan.

Mange klatremuligheter Klatring har gått fra ekstrem risikosport til allemannseie.
I Norge regner man med at mer enn 50 000 driver med en eller annen form for klatring, skriver Stein Tronstad, forfatter av boka «Innføring i klatring». Han har 25 års erfaring med klatring.

Alle norske klatrehistorier starter med Olav Tryggvason (konge i Norge år 995-1000) som var den første som besteg Hornelen i Bremanger, Europas høyeste sjøklippe, 850 meter rett opp fra Frøysjøen.

DNT Den Norske Turistforening er den største fjellsportorganisasjonen i Norge og organiserer kurs eller turer innenfor klatring, brevandring og tinderangling.
  

Klatrer over munkesti og nonnekløfter i Trøndelag
Klatrer over munkesti og nonnekløfter i Trøndelag