NOK KLÆR? Det kan være en reell utfordring for foreldre å kle barna slik at de er tørre og varme selv etter timer med lek. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NOK KLÆR? Det kan være en reell utfordring for foreldre å kle barna slik at de er tørre og varme selv etter timer med lek. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Kler du ditt barn riktig?

For varm eller for kald? Det kan være en utfordring å finne den gylne middelvei når det kommer til påkledning av barna.

- Påkledning er ikke alltid like lett, du skal finne den perfekte mellomting, og spesielt på denne tiden av året kan det være en utfordring, forteller Bjørn-Petter Solbøe, pedagogisk leder i Treskeveien barnehage.

Han mener det er lurt å ha ull innerst på huden, og at fleece kan være et godt plagg utenpå det igjen.

- De aller fleste barnehagebarn har parkdresser som er veldig gode materialer, mye har skjedd på den fronten de seneste årene, understreker han.

Aktive eller stillesittende barn? Påkledning handler allikevel mest om å vite hvordan akkurat ditt barn takler kulden og hvilket nivå av aktivitet de ligger på.

- Noen barn er veldig varme, mens andre fryser lett. Og du må tenke på om barnet er stillesittende eller løper mye rundt, sier han.

Vær oppmerksom på at dressen må passe barnet godt. For små dresser gir barnet liten bevegelsesfrihet. Husk å kjøpe den så stor at det også er behagelig når man får tykkere klær under når det blir kaldere i været.

Og han påpker at det er viktig å huske at parkdressene ikke er like gode som boblejakker på overkroppen og huske på den ekstra genseren under.

- Etter min mening er det bedre å ta på barna litt for mye enn litt for lite. Og det viktigste er å passe på øre og hals, gjerne ha kombinert skjerf og lue i et plagg, sier Solbøe.

Han understreker at det her er viktig å ta seg tid til å bruke sunn fornuft når du skal kle på barnet ditt til utelek.

Ull er ikke alltid ull Noen tommelfingerrelger er det uansett greit å følge. Bomull egner seg overhodet ikke til å holde på varmen, og du skal derfor unngå underbukser og trøyer i bomull. Og selv om det står på pakningen at plagget er laget av ull stemmer ikke dette alltid like godt.

- Ull som er blandet med bomull blir også merket som ull, selv om det kun er tjue prosent ull i produktet, sier markedsansvarlig i Troll Collection, Erik Welin Larsen.

Han mener at forbrukerne ofte blir lurt av merkingen og påpeker at produkter som ikke er hundre prosent ull ikke holder barnet varmt.

- Til og med underbuksene bør være i ull for maksimal varme. Lag på lag er fint slik at du kan regulere dersom temperaturen forandrer seg i løpet av dagen, sier Larsen.

Ikke kjøp for stort Han er enig i at det er viktig å kjøpe parkdress med god nok plass, men mener allikevel at den største feilen foreldre gjør er å kjøpe alt for stort.

- De vil gjerne at dressen skal holde så lenge som mulig, men er den for stor hindrer den bare barnet under lek, og bevegelighet generelt, understreker Larsen.

Nordmenn bruker mye penger i året på vinterklær og annet utstyr, og det er den turglade familien som topper statistikken.

Aktive familien kjøper mest - Den aktive familien er etter min erfaring de som bruker mest penger på kvalitetsklær til barna, og som har satt seg godt inn i hva som er viktig når du skal kjøpe blant annet parkdress, sier Larsen.

Troll får ofte spørsmål fra foreldre om påkledning av barna sine, og har til og med en egen påkledningsguide til sine kunder. Uansett plagg er det allikevel en ting som er det aller viktigste.

- Kjenn barnet ditt. Det er nøkkel når det kommer til påkledning, avslutter markedssjefen i Troll.

Les også
Dette bør du kle på barnet i vogna
Slik holder barna varmen
Slik behandler du barn med forkjølese

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.