Cruiseturisme:

Kloakkforbud stanset cruise-utslipp. Men så skjer dette

For slik unnslipper cruiseturistene kloakkforbudet.

RETT I FJORDEN: Cruisepassasjerer går om bord i mindre charterbåter. For de små båtene gjelder ikke de strenge utslippskravene for kloakk. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
RETT I FJORDEN: Cruisepassasjerer går om bord i mindre charterbåter. For de små båtene gjelder ikke de strenge utslippskravene for kloakk. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GEIRANGER (Dagbladet): I de fleste land må skip 12 nautiske mil ut fra land før de får tømme kloakk og såkalt gråvann ut i sjøen. (Én nautisk mil er 1852 meter).Men vest for Lindesnes har det vært nok å komme seg 300 meter fra land før skitten slippes rett ut i sjøen. Dermed har norske fjorder med stor cruisetrafikk svært liberale regler.Nå skal imidlertid reglene strammes inn - for noen.

Fra nyttår skal nemlig også Norge forholde seg til internasjonale regler og innfører 12-milsgrense langs hele kysten.

Dispensasjoner

Samtidig vil dette skape problemer for ferger og hurtigbåter fordi landbaserte tømmestasjoner mange steder ennå ikke er på plass.Sjøfartsdirektoratet har allerede innvilget dispensasjoner dersom rederiene kan synliggjøre at en løsning er under utarbeidelse.

Og dermed vil kloakken mange steder fortsatt gå rett i sjøen.

Cruisepassasjerene kommer fra cruiseskip med kloakkutslippsforbud. Men mange går over i mindre sightseeing-båter og ferger - uten forbud - som trafikkerer de samme fjordene. Dette gjør de sammen med andre turister.Det har tidligere vært rettet sterk kritikk mot at store skip fra cruisenæringen har kunne tømme septikk- eller gråvanntanker i norske fjorder.Og for verdensarvfjordene ble det i fjor innført strenge grenser for å unngå dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer