Knall-suksess for KvoteAppen

157 000 har lastet ned Tolletatens kalkulator.

FORENKLER TOLLEN: Tolletatens KvoteApp er blitt en stor suksess med 157 000 nedlastinger. Med den kan du gå på grønt, selv om du har for mye - om du har betalt vel og merke. Foto: Tolletaten
FORENKLER TOLLEN: Tolletatens KvoteApp er blitt en stor suksess med 157 000 nedlastinger. Med den kan du gå på grønt, selv om du har for mye - om du har betalt vel og merke. Foto: TolletatenVis mer

I sommer lanserte Tolletaten sin KvoteApp. Kort fortalt kan den brukes til å sjekke hva du har lov til å ta med deg gjennom tollen hjem til Norge av alkohol og tobakk.

Du legger rett og slett inn varene du skal ha med deg over grensa, og appen forteller deg om du er klarert for grønn sone, eller om du har for mye.

Og - har du for mye, kan du fortolle varene dine via appen - noe som i flere tilfeller er rimeligere enn å kjøpe de tilsvarende produktene på polet eller butikken i Norge.

På topp fem

Tolletaten hadde som mål at 20 000 av oss skulle laste ned appen i løpet av 2016.

TASTETRYKK: Med noen enkle tastetrykk kan du finne ut om varene du har med deg er innenfor kvota eller ikke.  
TASTETRYKK: Med noen enkle tastetrykk kan du finne ut om varene du har med deg er innenfor kvota eller ikke.   Vis mer

Så feil kan man ta - hittil er KvoteAppen lastet ned 157 000 ganger!

Appen lå også lenge på topp 5 lista både til Google Play og Appstore.

Og med julehandelen rett rundt hjørnet, er det sikkert enda flere som vil sikre seg dette verktøyet for å kunne passere trygt på grønn sone over grensa.

For at appen er et nyttig verktøy for den som ønsker å være lovlydig, er det ingen tvil om:

- Når betaling er fullført, kan brukeren passere på grønn sone. Ved tollkontroll fremvises kvittering mottatt i appen. Vår research tyder på at KvoteAppen er den eneste appen i verden hvor brukere kan fortolle varer, og muligens den eneste hvor det er mulig å betale en avgift til det offentlige, sier Ola Godø Andersen, rådgiver i Tolletaten.

Kompliserte regler

- Men hvorfor en slik app egentlig?

- Det er ikke tvil om at kvotereglene kan oppfattes som kompliserte og at kunnskapen om reglene er lav i befolkningen, sier Andersen.

- For eksempel vet bare 4 prosent hva det koster å fortolle en flaske vin, og over 50 prosent vet ikke at kvoten er forskjellig avhengig av type varer de har med.

- Samtidig tror vi at de fleste ønsker å være lovlydige. Derfor har vi nå gjort det lett å gjøre rett - enten du bare vil sjekke de forskjellige kombinasjonene av kvoten, finne ut hva det koster å fortolle forskjellige varer, eller faktisk fortolle varer over kvoten, sier Andersen.

Kan fortolle for to

Ikke minst har fergepassasjerene fått øynene opp for appen.

– Ved å benytte appen, kan du fortolle mer alkohol og tobakk i tillegg til den toll- og avgiftsfrie kvoten. Appen beregner hva det vil koste, og du kan betale avgift for varene og passere på grønn sone. Du kan velge å fortolle for én person i tillegg til deg selv, men fortoller du for to, må begge passere grensen sammen.

- Men vær oppmerksom på at du må komme deg over grensa innen to timer etter at fortollingen er gjort, forteller markedssjef Ole Herman Kjernsby i Stena Line.