ET KVELDSBAD? Sole kommer fortsatt til å varme både kropper og vann i sør. Da er det godt med et kveldsbad, som her på Jeløya ved Moss. Foto: STELLA HELLGREN RASMUSSEN
ET KVELDSBAD? Sole kommer fortsatt til å varme både kropper og vann i sør. Da er det godt med et kveldsbad, som her på Jeløya ved Moss. Foto: STELLA HELLGREN RASMUSSENVis mer

Knallvær også til helga - i sør

Men pass på å nyte den nå.

||| Sola og varmen holder ut uka i Sør-Norge. Men så blir det kaldere. I Nord-Norge blir det nedbør og kaldt i helga. Noe av nedbøren kan komme som sludd.

Vinteren har ikke helt sluppet taket i Norge ennå. I Nord-Norge sørger et lavtrykk øst for Finnmark for regnbyger og kjølig vær resten av uka.

- Kanskje kan det komme en og annen sluddbyge på kvelds- og nattetid, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo til Dagbladet.

Temperaturene vil ligge mellom fem og ti grader.

Når det gjelder Nord-Norge har Meteorologisk institutt sendt ut varsel om vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger.

- Lørdag blir det snø ned i 300-400 meter i Nordland, og ned i 200-400 meter i Troms og Finnmark. Det gir vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Ofoten, Troms og Vest-Finnmark med vidda, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal til NTB.

20 pluss i sør Ukas siste dager blir bedre i Sør- og Midt-Norge, hvor en høytrykksrygg sørger for mye bra vær.

- En god del sol gir temperaturer opp mot og litt over 20 grader mange steder i Sør-Norge, men en kald nordlig trekk kan holde temperaturene rundt 15 grader i ytre strøk av Vestlandet og i Midt-Norge. Kanskje går det ned mot ti grader i ytre strøk av Midt-Norge, sier Korneliussen.

Etter helga snur lykken. Nord-Norge får færre byger, litt større sjanse for sol og noe stigende temperaturer.

Samtidig sender et lavtrykk over Storbritannia nedbør inn mot Sør-Norge. Fra midten av uka vil nedbøren trolig også
trekke nordover til Midt- og Nord-Norge.

Lavere temperaturer - Mer skyet vær og regn gir litt lavere temperaturer i Sør-Norge, nærmere 15 grader, mens fønvind kan gi temperaturer godt over 20 grader i Midt-Norge før nedbøren trekker innover også disse områdene, sier Korneliussen.

I Nord-Norge vil det trolig bli mellom ti og 15 grader neste uke.

Værstatistikken fra Meteorologisk institutt viser at våren har vært varmere enn normalt. Middeltemperaturen for mars, april og mai var 0,4 prosent over normalen. Nedbøren lå tett over normalen, skriver NTB.

Nedbøren i Norge har i mars, april og mai vært 115 prosent av normalen for våren. Størst avvik fra det normale hadde indre strøk i Nord-Trøndelag og Nordland, med opptil 200 prosent. Relativt tørrest var det på Sørlandet og deler av Telemark, der det falt under 50 prosent av den normale nedbøren for våren, går det fram av nettsidene til Meteorologisk institutt.

Værmelding: Sjekk været akkurat der du bor

AVKJØLENDE: Uteserveringene liker sola Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX
AVKJØLENDE: Uteserveringene liker sola Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX Vis mer