SLIK FÅR DU KONTROLL PÅ DIN IPHONE: Gå til Generelt under Innstillinger og til Restriksjoner. Der vil du finne innstillingen for Kjøp i Program. Etter den nye oppdateringen i iOS kan du velge mellom å kreve passord umiddelbart eller etter femten minutter. Du kan også slå "Kjøp i program" helt av. Skjermdump: Iphone
SLIK FÅR DU KONTROLL PÅ DIN IPHONE: Gå til Generelt under Innstillinger og til Restriksjoner. Der vil du finne innstillingen for Kjøp i Program. Etter den nye oppdateringen i iOS kan du velge mellom å kreve passord umiddelbart eller etter femten minutter. Du kan også slå "Kjøp i program" helt av. Skjermdump: IphoneVis mer

Knappen som kan koste deg en månedslønn

Intetanende pappa ble 27 500 kroner fattigere.

Smartmobiler og nettbrett har i stor grad gjort at dataspill har gått fra å være kostbare julepresangønsker til apper som bare lastes ned for noen tiere eller gratis. Eller, ikke helt gratis?

- Vi fikk en henvendelse om en sønn på 12 år som hadde kjøpt virtuelle produkter for 27 500 kroner i spillene Heyday og Fifa 13, forteller Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

I 2012 hadde Forbrukerrrådet hele 1745 henvendelser om innholdstjenester. Ofte er det sms-tjenester eller spåkone-telefoner det handler om. Men en del av klagene gjelder fenomenet «in-app-kjøp», eller «kjøp i program», som i tilfellet nevnt over.

Ett klikk, masse penger Kanskje er selve spillet gutten ville ha fra Appstore gratis, men når han er i gang med å spille, lokkes det fort med virtuelle produkter som kan kjøpes.

Det kan være «godteri», «spillpenger» eller «våpen» og andre ting som for eksempel får deg videre til neste nivå i spillet. I mange tilfeller kreves bare ett klikk for å godkjenne et kjøp.

Pengene som de virtuelle produktene koster, er ikke fiktive. De er svært ekte, og om du ikke passer på, blir de trukket fra din bankkonto før du vet ordet av det.

Skjult bak gratis-lappen - Appene er ofte knyttet opp mot foreldrenes konto via Itunes. Regningene synes ikke alltid med en gang, og det kan ta dager før du finner ut hva som egentlig har skjedd, sier Siobhan Freegard, gründer av Netmums, til den engelske avisa The Guardian.

Det er ikke så rart det dukker opp «kjøp i program» i spill for barn, som ofte er billige eller gratis - selskapene lager spillene først og fremst for å tjene penger. Analyseselskapet Gartner anslår at inntektene fra kjøp i program vil utgjøre 41 prosent av inntektene i app-butikkene i 2013, mot bare 10 prosent i 2012.

- Kjøp i program ligger ofte skjult bak gratis-prislappen. Det er vanlig å tilby en begrenset mengde spilling, for så å ta betalt for fortsatt bruk, andre spillområder eller oppgraderinger. I noen spill blir du avbrutt til stadighet med tilbud om å kjøpe mer, sier Spencer Whitman hos app-spesialistene Appcertain til the Guardian.

Åpent kvarter The Guardian omtaler også en pappa med en dyrekjøpt erfaring. Chris Brown hadde kjøpt spillet «Smurfs Village» til sin seks år gamle sønn.

Et par dager seinere oppdaget Brown at bankkontoen var trukket 160 pund i Apple-transaksjoner.

- Jeg trodde først noen hadde hacket seg inn på kontoen min, men så så jeg på Apple-kontoen at det var kjøpt Smurf Village-credits for 160 pund, sier Brown til The Guardian.

Sønnen hadde benyttet det kvarteret etter innlogging hvor det kan gjøres flere kjøp - dette er standardinnstillingen i Appstore.

Innstillingen du må fikse Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med dette.

«Man kan selv stille inn tidsrommet det er åpent for kjøp i App Store. Standardinnstillingen er et kvarter. Et tips er å stille «vinduet» kortere», skriver Sigmund Clementz i Foreldre og Barns Facebook-post om emnet.

I forbindelse med den siste oppdatering av iOS (6.1), har imidlertid muligheten til å stille inn forskjellige tider forsvunnet. Nå kan du velge mellom å kreve passord umiddelbart, eller etter femten minutter. Du kan også skru "kjøp i program" helt av. - Sikre deg på forhånd Men hva med gutten som kjøpte spill for nesten 30 000 kroner? Når det baller på seg, handler det nok ofte om foreldre som har gitt ungene fri tilgang til egne telefoner eller ipaden, tror Martin Skaug Halsos.

- Men er det noen som helst mulighet til å vinne fram i en sånn sak, og hva anbefaler dere at man gjør?

FORT GJORT: Lar du kjøpsmuligheten være åpen etter at spillet/appen er lastet ned, kan du gå på en kostbar smell.  Foto: Thinkstock
FORT GJORT: Lar du kjøpsmuligheten være åpen etter at spillet/appen er lastet ned, kan du gå på en kostbar smell. Foto: Thinkstock Vis mer

- Hvis kortet har vært brukt av en mindreårig, kan du prøve saken for Finansklagenemnda. Vi vet om tilfeller der regninger har blitt redusert eller slettet, sier Skaug Halsos.

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB forteller at banken ikke får veldig mange henvendelser om slike saker. Hun tror det skyldes at foreldrene skjønner at de selv har gjort en tabbe ved å la kontoen være tilgjengelig for barna.

Foruten Finansklagenemnda kan du henvende deg til butikken der appen eller spillet ble kjøpt, som Appstore. Men det er naivt å tro at du vil vinne fram med en slik sak, vedgår Halsos. Hans beste råd er derfor enkelt:

- Sikre deg på forhånd!

Les også:
Dette kjennetegner spesielt intelligente barn
Slik spiser hele familien for 100 kroner i uka
Stor test av potetgull
Tina ble gravid etter one-night-stand

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.