Vinterferie

«Knokkelekspressen» har booket 400 flybilletter for å sende hjem skadde nordmenn på skiferie i Mellom-Europa

1500 skader i fjor.

SKISKADER: For noen uheldige ender dessverre skiferien på denne måten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKISKADER: For noen uheldige ender dessverre skiferien på denne måten. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Det er snart vinterferie, og mange velger å reise på skiferie sørover i Europa. Og spesielt denne vinteren er det mange som vil la seg friste til en skiferie. De store alpinanleggene i Alpene og Dolomittene rapporterer om masse snø og strålende forhold. Flyselskapene melder om mange fulle fly allerede.

DRØMMEFORHOLD: De fleste skistedene i Mellom-Europa rapporterer om strålende forhold i vinter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DRØMMEFORHOLD: De fleste skistedene i Mellom-Europa rapporterer om strålende forhold i vinter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Hvert eneste år må alarmsentralen SOS International ta seg av en rekke saker som involverer skadde nordiske skiturister.

Forrige vinter hadde de over 1500 slike skader til behandling, flere hundre av dem med norske kvinner og menn som bokstavelig talt hadde gått på trynet i skibakker i Mellom-Europa. Hver tredje skade er en kneskade.

Husk forsikring

Selskapene som selger reiseforsikring er selvsagt klar over at de heller ikke denne vinteren vil slippe unna skadesaker.

- Normalt går dette greit for de aller fleste, men ikke alle er like heldige, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han forteller at det kan bli svært kostbart om er på skiferie i utlandet og det skjer en ulykke.

I utlandet er ofte helsetjenester og legetransport privat, og må dekkes av den enkelte. Selv små skader kan komme på flere titalls tusen kroner.

- Vi anbefaler sterkt å ha en reiseforsikring, som også UD har vært tydelige på. Denne koster ikke all verden og er en god garanti for en trygg ferie for deg og familie, sier Voll.

Knokkelekspressen

Mange skader behandles på stedet. Legene rundt de store alpinstedene er eksperter på skirelaterte skader, men i noen tilfeller ender det med at skadde skandinaver må sendes hjem på forsikringsselskapets regning.

BEGRENS ALKOHOLEN: Det er serveringssteder så og si overalt når du står på ski i de kjente skistedene i Mellom-Europa. Men husk at alkohol og skikjøring er en ekstremt dårlig kombinasjon. Foto: Tormod Brenna
BEGRENS ALKOHOLEN: Det er serveringssteder så og si overalt når du står på ski i de kjente skistedene i Mellom-Europa. Men husk at alkohol og skikjøring er en ekstremt dårlig kombinasjon. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Derfor har SOS International i vinter allerede forhåndsbooket 400 flyseter på relevante flyvninger fra München, Innsbruck, Salzburg og Geneve for å frakte de mest alvorlig skadde hjem. I bransjen kalles dette betegnende nok for «knokkelekspressen».

- I gjennomsnitt koster en skade i forbindelse med skikjøring i utlandet 32 500 kroner, sier Voll.

Afterski med måte

Sola tar godt i fjellene sør i Europa nå, og det kan være fristende å ta seg en pause på et av de mange serveringsstedene i bakken. Men da bør en være forsiktig med inntaket. De lokale spesialitetene Jägertee og Glühwein kan være gode de, men alkoholinnholdet i dem korresponderer ikke godt med trygg skikjøring.

- Det samme gjelder afterski. For mange en obligatorisk måte å avslutte en fin dag på. Ikke alle klarer å begrense alkoholinntaket, og Gjensidige har registrert flere ulykker etter slike fester. Ski på bena og høy promille, er noe en skal holde seg langt unna, sier Voll.

Om en ulykke er alkoholrelatert, kan det dessuten være vanskelige for den skadde å få dekket utgiftene via forsikringen sin.