Koker du gulrøttene riktig?

Få maks smak ut av den søte rotgrønnsaken som passer til alt.

GULROT: Få fram sødmen i gulrøttene. Foto: Håvard Egge
GULROT: Få fram sødmen i gulrøttene. Foto: Håvard EggeVis mer

||| Det blir bare dumt om jeg skal begynne å foreslå ting å parre gulroten med. Den passer jo til omtrent alt.

Her kan du se hvordan du gjør gulrøttene nye og spennende.

Gulroten er dessuten god som hovedingrediens. Hvem liker vel ikke en skikkelig gulrotkake, -muffin eller -suppe.

Ikke kok på tid Gulrøtter var noe av det første jeg lærte på heimkunnskapen.

De skulle kokes på tid. Sånn var det med den saken.

Heldigvis skjønner stadig flere av oss at dette ikke er annet enn oppskriften på fiasko.

Vi lurer oss selv ved å tro at det finnes et fasitsvar på hvor lenge noe skal koke. Se, føl, lukt og smak på maten er mitt råd.

Klokka er en fin indikator, men bør få være nettopp det - en indikator.

Andre instrumenter er sikrere. Stikker du for eksempel et steketermometer i lammesteika har du en langt bedre metode å oppnå et godt resultat på enn å steke på tid.

Nye triks Heldigvis lærer man så lenge man lever, og jeg plukker stadig vekk opp nye triks på kjøkkenet, som gjør at maten stadig blir bedre.

Jeg har erfart at enkle ting som å røre panna cotta-røra over et isbad eller å bruke ekstra fint sukker i en bringebærcoulis faktisk utgjør en forskjell.

Gulrøttene mine tilbereder jeg naturligvis også på en annen måte i dag enn jeg i sin tid lærte på heimkunnskapen.

Slik koker jeg gulrøtter: 1. Jeg skjærer gulrøttene slik at de er oppdelt i noenlunde like store biter. Når jeg kutter de opp gjør det ingenting om snittene går på skrå - husk, vi spiser med øynene. 2. Gulrøttene trenger ikke å dekkes med vann, så jeg bruker lite vann. Slik forsvinner minst mulig av smaken og vitaminene i vannet. 3. Jeg smaker til vannet med salt, en klype sukker og en klatt smør. Dette bevarer og framhever smaken og sødmen i gulrøttene. 4. Jeg koker alltid med lokk. Slik bevarer jeg mest mulig av fargen på gulrøttene. 5. Gulrøttene er perfekte når de er litt underkokt. Du skal kunne stikke en gaffel eller kniv i dem, men behøve å bruke litt krefter for å komme helt igjennom. Slik bevares friskhet og smak.

Les også:

De beste, billige rødvinene

Dette trikset gjør eplekaka super

Dessert av bare vann og sjokolade

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Snadder til gulrøttene Gi den trauste grønnsaken nytt liv med en ingrediens du ikke har prøvd før. Gulrøttene redder middagen Bare rot på kjøkkenet? Slapp av. Det blir middag. Dette er verdens beste pytt-i-panne Gjør som svenskene og jazz den opp. Slik sniker du grønnsaker i barna Lur det inn i favorittmaten, eller gjør grønnsaksrettene så gode at de ikke klarer å motstå dem. Vi har oppskriftene. Helgemat med bare fem ingredienser Så lett er det å lage god helgemat. Her er oppskriften på lammefrikassé Lammefrikassé er husmannskost på sitt beste. Den ultimate gulrotkaka Når krangelen er over bruker vi denne oppskriften.