ROCK'N STØR: Slik ser en rocka versjon an elvefisken stør ut, mener det norske teamet. Støren fra Donau har blant annet fått følge av en saus laget på ferskvannskreps. Retten er inspirert av norske skoger. Tilbehøret har flere innslag av estragon. Foto: FREDRIK RINGE
ROCK'N STØR: Slik ser en rocka versjon an elvefisken stør ut, mener det norske teamet. Støren fra Donau har blant annet fått følge av en saus laget på ferskvannskreps. Retten er inspirert av norske skoger. Tilbehøret har flere innslag av estragon. Foto: FREDRIK RINGEVis mer

Kokke-EM i gang: lå søvnløs på grunn av fisken

Norges Christopher Davidsen endelig venn med støren. Kan vinne, tror Hellstrøm.

Europamesterskapet i kokkekunst er i gang. Med spent publikum ringside lager de første kokkene nå sin fiskerett.

Interessen for konkurransen er enorm, og mange hundre norske fans er på plass.

Norske Christopher Davisen startet som nummer tre og skal presentere fiskeretten for dommerne kl 1355 og kjøttretten en halv time senere.

Norge regnes som første sterke nasjon ut blant dagens ti deltakere. De resterende ti konkurrerer i morgen.

Davidsen har litt å leve opp til. Mange nordmenn har gått til topps i Europamesterskapet i kokkekunst.

I GANG: Christopher Davidsen har ligget søvnløs på grunn av den litt fremmede fiskesorten stør. Nå er han blitt venn med fisken og har stor tro på resultatet. Foto: FREDRIK RINGE
I GANG: Christopher Davidsen har ligget søvnløs på grunn av den litt fremmede fiskesorten stør. Nå er han blitt venn med fisken og har stor tro på resultatet. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer

En av dem er Ørjan Johannesen, regjerende verdensmester og en av mange mesterkokker på plass i Budapest.

- Det gjelder å gjøre seg bemerket fort. Dommerne skal smake på veldig mye. Man må bevege dem, sier Gunnar Hvarnes, mesterkokk og coach for Davidsen til Dagbladet. Hvarnes satser på at fiskeretten skal gi det norske teamet en pangstart.

Søvnløs med stør Fiskeretten som skal presenteres er basert på innlandsfisken stør, kjent for sin kaviar. Elvefisken er ikke en råvare vi nordmenn er godt kjent med.

Støren har skapt både hodebry og søvnløse netter for Davidsen, til daglig konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta i Trondheim.

- Det var tungt en stund, men Christopher er blitt venn med fisken nå. Vi har kontroll, sa Hvarnes til Dagbladet før start.

Hellstrøm imponert Davidsen har øvd og øvd på retten, som du ser bilde av øverst i denne saken. Bildet er tatt en av de femten gangene teamet har gjennomgått hele menyen. Hva Davidsen skulle finne på har vært en stor hemmelighet. Bildet ble frigitt idet han gikk i gang.

Eyvind Hellstrøm prøvesmakte nylig og ble så imponert at han tror Christopher Davidsen og teamet kan vinne Bocuse d'Or.

VILT: Hver kandidat presenterer en fiskerett og en kjøttrett. Årets kjøttingrediens er hjort ,som av det norske teamet serveres lettrøkt og grillet, med blant annet morkler og eple, kremede erter, vårløk, selleri og hvit asparges. Foto: FREDRIK RINGE
VILT: Hver kandidat presenterer en fiskerett og en kjøttrett. Årets kjøttingrediens er hjort ,som av det norske teamet serveres lettrøkt og grillet, med blant annet morkler og eple, kremede erter, vårløk, selleri og hvit asparges. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer

Gunnar Hvarnes kaller fiskebidraget med skulpturelle «horn» og kaviar på toppen «rock'n roll». Hva synes du?

Skog De nordiske landene regnes alle som sterke kandidater, det samme gjør Frankrike.

Også Ungarn og Finland kan stikke av med seieren. Begge har sterke kandidater. Det ungarske laget har dessuten hyret inn danskenes wonderboy og tidligere verdensmester i kokkekunst, Rasmus Kofoed.

Et gjennomgående tema i det norske bidraget er skog. I menyen finner du kokken, coachen og commis'en avbildet med bildeteksten «Woods of Norway».

Akkurat nå våkner skogen til live. Visste du at ramsløk har vært populært i Norge siden vikingtida?

Småviltjakt og kobber «La oss feire våren på tallerkenen», skriver teamet i introduksjonen til menyen. Skogens spiselige vekster står sentralt. 

Støren fra Donau har blant annet fått følge av en saus laget på ferskvannskreps. Du finner estragon både i smøret, eplevinaigretten og sausen. Men du kan regne med at støren smaker stør.

STØTTESPILLER: En av dem som har fulgt det norske teamet tettest er Sven Erik Renaa, Stavangerkokken som stakk av med Norges første Michelinstjerne utenfor Oslo. Her får han med seg oppstarten i det norske konkurransekjøkkenet. Foto: FREDRIK RINGE
STØTTESPILLER: En av dem som har fulgt det norske teamet tettest er Sven Erik Renaa, Stavangerkokken som stakk av med Norges første Michelinstjerne utenfor Oslo. Her får han med seg oppstarten i det norske konkurransekjøkkenet. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer

Det viktigste Christopher Davidsen har lært siden han ble Årets kokk i oktober, er å rendyrke smakene. La råvarene få snakke.

 - Matstilen min er den samme, men jeg er blitt flinkere til ikke å klusse med smakene. En hvit asparges skal smake hvit asparges, ikke veldig mye annet, sa han til Dagbladet nylig.

Les også: Slik får du best smak i viltkjøttet.

Davidsen er oppvokst med en far som jakter og er bevandret i vilt. Det betyr at han er på hjemmebane i kjøttretten med hjort.

INNSPURTEN: Slik så det ut i testkjøkkenet før start. Coach Gunnar Hvarnes  (t.v) og Chrstopher Davidsen i dyp konsentrasjon. Foto: FREDRIK RINGE
INNSPURTEN: Slik så det ut i testkjøkkenet før start. Coach Gunnar Hvarnes (t.v) og Chrstopher Davidsen i dyp konsentrasjon. Foto: FREDRIK RINGE Vis mer

Kjøttrettentil det norske laget er inspirert av innlands-Norge; fjell, skog, småviltjakt og kobber fra gruvene.

Hjorten serveres lettrøkt og grillet, med blant annet morkler og eple, kremede erter, vårløk, selleri og hvit asparges.

Forføre Ti dommere skal bedømme hver rett. Å vurdere de 20 kandidatene er ikke lett.

- Enkelte dommere skal smake på 40 tallerkener. Hvis du bare prestererer middelmådig, legger de knapt merke til deg, sier Gunnar Hvarnes til Dagbladet på telefon fra Ungarn.

Siden oktober har han forberedt disse to dagene sammen med Davidsen og hans commis (assistent) Håvard Werkland.

Målet deres er å servere ekte mat og gi dommerne «mer restaurantopplevelse » enn det som er vanlig i konkurransen.

-Vi ønsker å forføre dem ved å kombinere en topp smaksopplevelse og en gjenkjennelig matoppevelse. Det skal se ut som ekte mat - og det skal være en helhet over Norges bidrag, sier Hvarnes.