STIPEND:  Dagbladets kokk, Karla Siverts, er valgt til ny bondelagskokk. Hun konkurrerte med 37 kokker og kjøkkensjefer om stipendet på 100 000 kroner. I året som kommer vil hun lære mer om kjøtt av norske bønder og dele kunnskapen med deg som leser. Foto: NORGES BONDELAG
STIPEND: Dagbladets kokk, Karla Siverts, er valgt til ny bondelagskokk. Hun konkurrerte med 37 kokker og kjøkkensjefer om stipendet på 100 000 kroner. I året som kommer vil hun lære mer om kjøtt av norske bønder og dele kunnskapen med deg som leser. Foto: NORGES BONDELAGVis mer

Kokke-Karla vil lære oss å bruke hele dyret

Dagbladets kokk valgt til bondelagskokk 2015-2016.

• Flere matsaker på db.no/mat

I uke etter uke har hun fått oss noen centimeter videre. Inspirert til å utvide repertoaret, prøve en ny smakskombinasjon, koke kjøttet litt lenger.

Nå er arbeidet kronet med seier.

VINGER: Karla Siverts mener kyllingvingene blir bedre når du gjr jobben sjøl. Foto: METTE MØLLER
VINGER: Karla Siverts mener kyllingvingene blir bedre når du gjr jobben sjøl. Foto: METTE MØLLER Vis mer

I konkurranse med 37 kokker og kjøkkensjefer er Karla Linhave Siverts (27) valgt som «bondelagskokk» 2015-12016, den tiende i rekken.  Med tittelen følger et stipend på 100 000 kroner.

Valget ble offentliggjort under åpningen av den norske standen på Grüne Woche (IGW) i Berlin fredag.

Oksekjaker I rundt to år har hun i tillegg til jobben som kjøkkensjef på restaurant Smalhans, vært en av Dagbladets to faste kokker.

Den andre kokken er Arne Brimi.

I sin fredags-spalte har Siverts lært leserne å lage lapskaus på oksekjaker. Hun har fristet med curry hvor hun har byttet ut kyllingfileten med saftige kyllinglår, og hun har lagd løksuppe med oksehale.

OKSEHALE: Karla Siverts bruker gjerne oksehale i løksuppa. Foto: METTE MØLLER
OKSEHALE: Karla Siverts bruker gjerne oksehale i løksuppa. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Nordmenn er flinke til å bruke filet og kjøttdeig i matlagingen sin. Som bondelagskokk vil jeg jobbe for å lære bort hvordan man også kan utnytte de andre kjøttstykkene på dyret, sier Siverts. selv bruker hun aldri kyllingfilet. Hun synes lårene er enklere å steke og har mer smak.

Karla Siverts vil bidra til å gjøre valget av andre stykningsdeler mer naturlig.

- Forbrukeren har stor makt. Jeg håper folk lar seg inspirere og at andre kjøttstykker blir mer tilgjengelig for folk flest, sier hun.

Kokekjøtt Hun liker å koke kjøtt, og varierer gjerne type kokekjøtt og grønnsaker. Hun er svak for lapskaus.

- Vi må ikke undervurdere lapskaus, det er jo så godt, sier Siverts, som lenge har samarbeidet med dem som leverer maten om råvarene hun ønsker.
 
- Jeg liker å vite hvor maten kommer fra, og synes jeg får bedre smaker av å samarbeide tett med produsenter, sier hun.

Hun mener produktutviklingen på norsk mat og norske råvarer har vært stor de siste årene.

Spre budskapet Målet med Bondelagets stipend er å synliggjøre råvarene fra norske bønder, skape bedre kontakt mellom bonde og forbruker og gjennom  kokken videreutvikle norsk matkultur og mathistorie.

Stipendpengene skal Siverts i samarbeid med bonden bruke til å spre det hun lærer. I Dagbladets spalter, på blogg eller TV.

HJEMMELAGD: Karla Siverts vil formidle at ting ikke behøver å være vanskelige. Her lager hun pølser til jul. Foto: METTE MLLER
HJEMMELAGD: Karla Siverts vil formidle at ting ikke behøver å være vanskelige. Her lager hun pølser til jul. Foto: METTE MLLER Vis mer

- Akkurat hva det blir er ikke helt avklart, sier hun.

Juryen mener Karla Siverts er en ambassadør for hva den norske forbrukeren vil etterspørre i tida som kommer.

Se ikke bort fra at 2015 blir året du får en bratt læringskurve på kjøkkenet.

NYE VEIER: Vårruller med røkt svineknoke Foto: METTE MØLLER
NYE VEIER: Vårruller med røkt svineknoke Foto: METTE MØLLER Vis mer

Plutselig kan du komme til å venn med både oksehaler, svinenakke, kyllinglår og skank.