Kokkene her er tvillinger - en er sjef, den andre nybakt europamester

På døra til det viktigste rommet står det «Arnt» og «Ørjan».

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BEKKJARVIK (Dagbladet): Ferjeturen fra Krokeide til Hufthammar foregår på stille sjø med blå himmel. Vestlandsregnet har gjort fra seg, det er festspilltid.

Turen fra Bergen til øyriket i Austevoll er fylt med forventninger. Vi er på vei til Bekkjarvik gjestgiveri for å oppleve den prisbelønte kokkekunsten til Ørjan Johannessen, vinneren av Bocuse d'Or Europe 2012.

Over Selbjørn bru er det plass til en bil i bredden. Hav og himmel går nesten i ett, men brytes av en rekke små øyer i vest.

BRØDRENE: Arnt er kjøkkensjef, mens Ørjan er «europamester» i kokkekunst. Tvillingbrødrene er klar for å føre tradisjonen videre. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PÅ VEGGEN: Ørjan har hentet premier fra mange konkurranser. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
MESTERKOKK I AKSJON: Ørjan legger forsiktig opp torsken i suppetallerkenen. Selve suppa øses opp ved bordet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SUPPA: Aspargesuppe med flaket torsk og bacon. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STASELIG: Bekkjarvik gjestgiveri ligger vakkert plassert ved havna. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
BLONDER: I hovedbygget kan du sove som her. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
DESSERTEN: Sjokolade Chiboust med en liten kjerne av mørk sjokolade ganach, servert med syltede pærer kokt i en krydderlake bestående av vann, sukker, ingefær, sitrongress og sitronsaft. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HAVNA: I le for vær og vind, tryggere havn skal du lete lenge etter. Bekkjarvik gjestgiveri i bakgrunnen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SJØNÆRT: I dette rommet kjenner du duften av sjø og hører bølgene slå mot bryggekanten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
BAD: Rommene på brygga har gamle søyler og trebjelker, også på badet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN

Noen svinger til, og en havn av den aller luneste sorten åpenbarer seg. Til høyre ligger gjestgiveriet fra 1600-tallet, stort og hvitt med glasert svart takstein.

Rom i tønnefabrikk Først innsjekking, så mat. Rommet ligger med franske dører og salt sjø rett utenfor.

Den gamle tønnefabrikken har gitt flere rom til herberget, en sjarmerende utvidelse av gjestgiveriets overnattingskapasitet.

Glassdørene inn til det viktigste rommet i Bekkjarvik har to signaturer, «Arnt» og «Ørjan».

Avdelingen for kokekunst bestyres av Arnt, han er kjøkkensjefen som heier på tvillingbroren når han henter hjem heder og ære. De er toeggete og forskjellige nok til at de er konstruktivt uenige.

STEMNING: En stille kveld i Bekkjarvik hvor gjestgiveriet speiler seg i havnebassenget.  Foto: OLE C.H. THOMASSEN
STEMNING: En stille kveld i Bekkjarvik hvor gjestgiveriet speiler seg i havnebassenget. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Men begge har samme ro ved grytene i det moderne kjøkkenet.

Vokst opp på kjøkkenbenken - Vi er vokst opp på kjøkkenbenken, bokstavelig talt, forteller Ørjan.

- Mor og far er begge kokker. De jobbet hele tida, og vi måtte være med fra vi var små.

Han legger opp den ferdig stivete torsken i en suppetallerken. Aspargessuppa øses opp ved bordet og framstår som vakker og lysegrønn.

En suppe for øyet og med en smak av det lengste slaget.

Breiflabb til hovedrett Hovedretten, breiflabb, er enkel og elegant. Den har beholdt en anelse av hav og tilbehøret dreper ikke den gode smaken.

FAMILIEN: Asta og Øystein Johannessen har drevet Bekkjarvik gjestgiveri i 30 år. Nå er sønnene Arnt og Ørjan klar til å overta roret. Arnt er kjøkkensjef, mens Ørjan er «europamester» i kokkekunst. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
FAMILIEN: Asta og Øystein Johannessen har drevet Bekkjarvik gjestgiveri i 30 år. Nå er sønnene Arnt og Ørjan klar til å overta roret. Arnt er kjøkkensjef, mens Ørjan er «europamester» i kokkekunst. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Lyr, brosme og lange er andre fiskeslag som dukker opp på menyen. Lokalt er dagens fangst først og fremst sjøkreps og krabbe.

- Noe lokal fisk fisker vi selv, forteller Arnt.

- Foreløpig er det bare skalldyrene vi kan få levert direkte fra fiskebåtene, men flere fiskere jobber med å få godkjennelse for direkte salg fra båt. Inntil videre må fangsten via fiskemottaket i Bergen.

Sjokolade Chiboust Desserten er en mørk halvkule omgitt av vakre farger, jordbær, bringebær og blåbær. Dessuten syltede pærer.

Kreasjonen betegnes som Sjokolade Chiboust.

Kokkene her er tvillinger - en er sjef, den andre nybakt europamester

Smaken er vidunderlig, men det framgår også at dette ikke er noe for dem som er opptatt av å telle kalorier. Noe som er helt tabu når rettene er hentet fra smakenes og råstoffenes øverste hylle.

30 års innsats Foreldrene, Asta og Øystein Johannessen, har lagt ned 30 år med slit og entusiasme. De drev lenge bare de to.

- Nå har vi 14 årsverk i bedriften, forteller Øystein.

At sønnene har valgt å følge i deres fotspor, har gjort at de har satset videre og bygd helt nytt kjøkken.

- Vi har alle samme målsetting: Alt skal lages fra grunnen av med gode råstoffer, forteller mor Asta.

HOVEDRETT: 180 g breiflabb brunes på hver side, krydres med salt og pepper og stekes i ovn i sju minutter ved 180 grader. Breiflabben serveres med ny kål som er lettstekt i smør, med litt aroma fra sitronskall og oksehalesjy. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HOVEDRETT: 180 g breiflabb brunes på hver side, krydres med salt og pepper og stekes i ovn i sju minutter ved 180 grader. Breiflabben serveres med ny kål som er lettstekt i smør, med litt aroma fra sitronskall og oksehalesjy. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Brødrene nikker i takt. De er ulike, men samkjørte.

Kontrollert improvisasjon - Det har alltid vært «begge to», forklarer Ørjan.

Han og broren bedriver det de kaller kontrollert improvisasjon. Med utgangspunkt i råstoffene lages nye retter.

- Arnt er mer tålmodig enn meg, men om det begynner med en diskusjon, blir vi alltid enige. Vi tenker ganske likt, sier Ørjan, som imidlertid ikke trenger å bekymre seg for konkurranse fra broren til neste år.

Mens han starter oppkjøringen og treninga mot neste konkurranse, Bocuse d'Or 2013, med deltakere fra hele verden, foretrekker Arnt å være støttespiller og heie på broren.