ADVARER: Kolombianske myndigheter advarer innbyggerne i Santa Marta mot å ha sex når temperaturen blir for høy. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix / Shutterstock
ADVARER: Kolombianske myndigheter advarer innbyggerne i Santa Marta mot å ha sex når temperaturen blir for høy. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Kolombianske myndigheter advarer: - Unngå å ha sex

Tar grep for at folk skal bevare helsa.

Store deler av Europa og verden har så langt i år opplevd temperaturer langt over det som er normalen, og her hjemme har myndighetene i perioder innført både grill- og vanningsforbud.

I Colombia har myndighetene gått noe lenger for å ivareta folk og fes ve og vel på de varmeste dagene. De advarer nå folk mot å ha sex når kvikksølvet kryper opp mot 40 varmegrader.

- Unngå å ha sex

Julio Salas er helsesekretær i Santa Marta som ligger på den kolombianske nordkysten. Han kom ifølge The Independent med følgende advarsel på en lokal radiokanal:

- Unngå å ha sex på tidspunkter hvor temperaturen er på sitt høyeste, spesielt midt på dagen. Slik aktivitet vil være en ekstra fysisk belastning og fører til økt hjerterytme, sier han.

Han ga også andre råd - som å unngå å bli dehydrert, og han anbefalte å bære luftige og løstsittende klær for å unngå å bli overopphetet.

Byen, som har om lag 600 000 innbyggere, er et populært reisemål for turister, og Salas forteller at helseinstitusjonene denne sommeren har opplevd en jevn strøm av turister og fastboende som opplever symptomer på heteslag.

Hetebølger

Her til lands så vi aldri 40 grader på gradestokken i sommer, men 34 grader var likevel mer enn tre grader varmere enn topptemperaturen i fjor.

Professor ved UiB og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning, Tore Furevik, understreket tidligere i sommer at forekomsten av hetebølger i Europa både har vært hyppigere og varmere enn før.

- Temperaturendringen på sommeren har vært langt større i Europa enn det vi ser i årsgjennomsnitt. Avhengig av hvilke utslipp vi har, regner jeg med at det kan bli rundt to til fire grader varmere dette århundret, sa han til Dagbladet.

Han la til at selv om en oppvarming på fire grader kanskje ikke høres så mye ut, betyr det likevel at en potensiell hetebølge kan ende opp med å bli hele ti til tolv grader varmere.

Samtidig tror han ikke at Norge vil stabilisere seg på samme nivå som Santa Marta med det aller første.

- Endringer i klimaet og global oppvarming kan slå ut på makstemperaturen, og Norge vil i gjennomsnitt bli varmere, men det er nok veldig liten sannsynlighet for at vi får 40 grader. Det som virkelig skal til for dette er sterk sol og det har vi ikke her.