Kolonialen: En sånn stemning i lufta som alle restauranter drømmer om

Mat og pris scorer ikke like høyt.

HYGGELIG:  Restaurant Kolonialen byr på herlig stemning og noen høydepunkter matmessig. Man må også passe på lommeboka. Alt ekstra koster penger. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG
HYGGELIG: Restaurant Kolonialen byr på herlig stemning og noen høydepunkter matmessig. Man må også passe på lommeboka. Alt ekstra koster penger. Foto:THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

- Her var det jammen hyggelig, sa Robinson og slo seg ned ved et lite bord på den lille nabolagsrestauranten Kolonialen, et godt spydkast unna Bislett stadion.

Det var en sånn stemning i lufta som alle som driver restauranter drømmer om.

Ikke et bord var ledig. Passe høy salsamusikk blandet seg med et jevnt surr fra de spisende. Både vennegjenger, familier og mødre med små babyer så ut til å trives utmerket.

- Og jeg tipper det er god stemning her på helgeformiddagene også, når de serverer latinamerikansk cowboy-frokost - speilegg, chorizo, stekte tomater, svarte bønner og poteter.

Lunsj og middag Det må jo være den perfekte dagen derpå-lunsjen, mente Fredag.

Men nå var det middag som skulle testes. På kveldsmenyen sto valget mellom pizza og tapas, og både Robinson og Fredag
bestemte seg raskt for sju retters smaksmenyen med tapasretter.

- Fantastisk! Veldig bra valg, sa kelneren entusiastisk, og ramset raskt opp alt de kunne glede seg til - fra store sjøkreps marinert i chili og hvitløk til indrefilet i trøffelsaus.

Mange tillegg - Det høres deilig ut. Og så hører det vel med brød og aioli, spurte Robinson, som mente at tapas ikke var skikkelig tapas uten en stor haug mykt brød med aioli.

- Nei, det må dere bestille i tillegg, forklarte kelneren.

- Men brødet anbefales sterkt. Vi baker det her.

Robinson bestilte begge deler, og la dermed en hundrings på regningen (henholdsvis 59 og 39 kroner).

- Er det ikke litt gjerrig at brød ikke er inkludert i en tapasmeny? For 365 kroner burde det vært en selvfølge, surmulte Robinson lavt da den hyggelige kelneren forsvant for å hente ei flaske med husets rødvin.

Strålende start Men humøret steg raskt da bakverket dukket opp, et deilig, tynt brød med flaksalt og rosmarin, rett fra pizzaovnen.

- En strålende start, mente Robinson.

POPULÆRT: Restaurant Kolonialen er blitt et sted der du skal være heldig om du får bord. Helgeformiddagene  serveres latinamerikansk cowboy-frokost - speilegg, chorizo, stekte tomater, svarte bønner og poteter. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG
POPULÆRT: Restaurant Kolonialen er blitt et sted der du skal være heldig om du får bord. Helgeformiddagene serveres latinamerikansk cowboy-frokost - speilegg, chorizo, stekte tomater, svarte bønner og poteter. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Jeg har knapt fått bedre brød på restaurant.

Derfra gikk det slag i slag. Først kom det tre sjømat-retter: spyd med blekksprut og chorizo servert med sellerirotpuré og hummersaus, ceviche med rødløk, koriander og chili - og en sjøkreps til hver, marinert i chili og hvitløk.

- Cevichen funker fint, synes jeg. Og sjøkrepsen er perfekt stekt, selv om sausen er litt anonym. Hvordan var blekkspruten? spurte Robinson.

Litt for raskt - Konsistensen er fin - og det er jo ingen selvfølge. Chorizoen dominerer, men jeg synes det fungerer, svarte Fredag.

Lenge før de tre rettene var fortært, dukket de fire siste rettene opp, blant annet biter av en noenlunde mør indrefilet i trøffelsaus.

- Det er sympatisk at det i utgangspunktet kommer i flere serveringer, mente Fredag, som gjorde sitt beste for å nyte maten og spise fort samtidig.

- Men jeg skulle ønske at de hadde ventet litt lenger mellom hver servering. Nå blir det det vanlige racet med å prøve å smake på alle tapasrettene mens de ennå er varme.

De tre siste rettene - poteter stekt i peruansk chiliolje, pannestekte grønnsaker og gresskarmos med chili - var enklere og mer tilbehør-aktige enn de foregående.

De var også de minst minneverdige.

Småkjedelige poteter - Disse potetbitene var litt kjedelige. Jeg tror faktisk jeg foretrekker vanlige patatas bravas, mente Robinson og tok en slurk av husets vin, en relativt fyldig Torrelongares Tinto Crianza, som fungerte godt til måltidet selv om den ikke matchet helt til sjømatrettene.

- Tilbehøret er for så vidt godt, men disse tre rettene trekker snittet litt ned, istemte Fredag.

Kjøpte man dem hver for seg, kostet de 79 kroner per porsjon.

Stiv pris Det er ganske stiv pris for en liten bolle med stekte paprikabiter eller litt gresskarmos.

Til dessert sto valget mellom gulrotkake og brownies - begge deler med eller uten en kule sorbet.

DEKOR: Mange små detaljer skaper hygge på Restaurant Kolonialen. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG
DEKOR: Mange små detaljer skaper hygge på Restaurant Kolonialen. Foto:THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Robinson og Fredag prøvde en hver, og konkluderte med at det absolutt var godt, om ikke spesielt minneverdig.

Måltidet kom totalt på 1400 korner, for tapas, dessert og ei flaske vin.

- Stemningen står til en femmer, men verken mat eller pris er på det nivået, sa Robinson.

- Enig, mente Fredag.

- Men vi kommer gjerne igjen. Vi må jo teste hangover-lunsjen deres.