Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kom deg ut! Det ingen grunn til å sitte inne når snøen smelter

Norsk natur er ei lekegrind for alle.

ELVESNORKLING: Med dykkermaske og våtdrakt lar du strømmen føre deg nedover elva. Foto: TORILD MOLAND
ELVESNORKLING: Med dykkermaske og våtdrakt lar du strømmen føre deg nedover elva. Foto: TORILD MOLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Yihaa!
 
Gruppas samstemte utbrudd i det alle kaster seg i det iskalde vannet i Hemsila er ganske forutsigbart: Snøen har smeltet godt de siste ukene, strømmen går stri og vanntemperaturen er ikke mye over nullpunktet. Sånn føles det i hvert fall.

Primus motor og elverafter Rune Abrahamsen fra Hemsedal fjellsport, har utstyrt alle med dobbelt sett våtdrakter og tapet igjen hvert eneste sprekk.

- Hver sesong har sin sjarm, sier mannen som har introdusert elvesnorkling her i landet.

- Nå om våren går elva stri og det er en fartsfylt opplevelse. Mot sommeren er det langt roligere, da kan vi kose oss mer, se på fiskene under vann, og få tid til å slappe av. Begge deler er like fint, mener han.

Det våte element Enten du liker rolige fotturer eller fartsfylte opplevelser, er norsk natur ei lekegrind.

Mens du venter på at nok snø skal smelte i fjellet til at du kan traske over vidda med sko, er det nok av annet å finne på:

RAFTING: Rett etter snøsmeltinga er elva så stri at de små gummibåtene nærmest flyr fra topp til topp. Foto: RONNY FRIMANN
RAFTING: Rett etter snøsmeltinga er elva så stri at de små gummibåtene nærmest flyr fra topp til topp. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Rafting er morsomt om våren av samme grunn som elvesnorkling: Snøsmeltinga gjør at elva går så stri at de små gummibåtene nærmest flyr fra topp til topp.

Elvebrett eller kajakk er en annen måte å oppleve naturens våte krefter på.

Eller hva med å rappellere ned en foss, hoppe i en iskald kulp, eller skli på bratte svaberg i skogen? På juving er det bare å slippe seg løs, eller holde seg fast, alt ettersom.

Ifølge juvesjef Vojtech Hejtmanek fra Fullon, byr Uvdal på en av Norges beste og mest ekstreme juvinger.

- Fordi det er høye dropp, bratte rappeller og lange sklier. Dere kommer til å få et skikkelig kick, lover han.

Aktiv på hjul For dem som heller foretrekker tørrere opplevelser, er det heller ingen mangel på tilbud.

Stisykkel er den absolutt største utendørstrenden for tiden. Det selges snart like mange terrengsykler i Norge som skipar. Så godt som alle de store skianleggene har hengt seg på trenden: Hafjell, Trysil, Hemsedal og Geilo.

Straks snøen er borte forvandles alle de fine skibakkene til et nettverk av sykkelstier, merket med rødt, gult og svart etter vanskelighetsgrad, akkurat som skiløypene.

Det er bare å snøre på seg sykkelskoene og sette utfor.

Klatring I Hemsedal er Via Ferrata-ruta - en ferdig boltet klatrerute som skal være mulig for de fleste å komme seg opp - åpen hele året, også nå om våren.

Utsikten fra toppen av fjellet er formidabel, og god belønning for den som har mestret turen opp med skjelvende lår.

Det finnes liknende ruter i Stryn, Odda, Lom, Leksvik og Åmli.

Altså er det ingen grunn til å sitte inne og se snøen smelte utenfor stuevinduet. 

Kom deg ut, det er snart vår.

FINE VÅRLIGE UTENDØRSAKTIVITETER: Elvesnorkling i Hemsedal Du må ikke i saltvann for å kjenne gleden over å se verden under vann gjennom ei dykkermaske. Du kan også hilse på fisken til fjells i Hemsedal.

ELVESNORKLING: Med dykkermaske og våtdrakt lar du strømmen føre deg nedover elva.  Foto: GJERMUND GLESNES
ELVESNORKLING: Med dykkermaske og våtdrakt lar du strømmen føre deg nedover elva. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Her får du våtdrakt og snorkel, og hopper ut i elva Hemsila. Her fører en guide deg trygt nedover elva, og viser deg livet fra ørretens perspektiv.

Pris: 650 kroner pr. person fra 12 år og oppover.

Les mer: www.hemsedal.com og www.hemsedalfjellsport.no

Spennende rafting Visste du at både Sjoa og Numedalslågen på Dagali går for å være noen av de beste elvene i verden for rafting?

Begge elvene har varierte stryk, og har turer tilpasset både familier og mer erfarne.

Kjenn naturkreftene mens du suser ned de strømsterke vannveiene.

Pris: Cirka 790 kroner pr. person. Familierafting rundt 590 kroner pr. person.

JUVING: På juving kan du rappellere ned fjellsider, skli ned på naturlige sklier i fjellet, og lande med et plask i kulper og jettegryter. Foto: RONNY FRIMANN
JUVING: På juving kan du rappellere ned fjellsider, skli ned på naturlige sklier i fjellet, og lande med et plask i kulper og jettegryter. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Les mer: www.dagalirafting.nowww.fullon.no og www.sjoaraftingsenter.no

Juving Et juv er en dyp kløft i fjellet, der vannet gjerne har polert selve dalbunnen jevn og glatt.

I Ølmosjuvet i Uvdal kan du rappellere ned fjellsidene og skli ned på naturlige sklier i fjellet, før du lander med et plask i kulper og jettegryter. Det finnes flere alternative steder for juving, blant annet i Sjoa.

Pris: Det finnes to versjoner: En kort på tre timer, minimum 15 år eller 12 år i følge med voksne, pris 950 kroner. Ekstremversjonen tar fem timer, minimumsalder 18 år eller 15 år i følge med voksne, pris 1200 kroner.

Les mer: www.fullon.no

Høyt og lavt Klatreparken Høyt og lavt i Vestfold er Skandinavias største. Her finner du blant annet til sammen 1700 meter zip-line, klatrevegg og buldring, som betyr å klatre uten tau.

Høydepunktet er kanskje å fly 360 meter med zip-linen «Ormen lange», 35 meter over bakken. Det finnes flere klatreparker rundt omkring i landet, som på Voss, Geilo, Hallingdal, Hunderfossen og Oslo.

Pris: Varierer etter høyde og antall aktiviteter. «Full pakke» i Vestfold koster 310 kroner ved nettbestilling.

HØYT OG LAVT: Det finnes flere klatreparker rundt omkring i landet, som på Voss, Geilo, Hallingdal, Hunderfossen,  Oslo og i Vestfold. Foto: TORILD MOLAND
HØYT OG LAVT: Det finnes flere klatreparker rundt omkring i landet, som på Voss, Geilo, Hallingdal, Hunderfossen, Oslo og i Vestfold. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Les mer: www.hoytlavt.no

Utforsykling Stisykling er sporten i Norge som øker mest. På mange av de store skistedene som Geilo, Hemsedal, Hafjell og Trysil, blir slalåmbakkene til sykkelstier om sommeren.

Her tar du heisen opp, med enten egen eller leid sykkel, så velger du rute ned etter vanskelighetsgradene grønn, blå, rød og svart.

Pris: Eksempel for Geilo: Heiskort 250 kroner for voksne og 200 for barn. Sykkelleie, med fullt utstyr, koster 795 kroner for en hel dag og 550 kroner for en halv, inkludert heiskort.

Les mer: www.geiloskisenter.no, www.hemsedal.com, www.hafjell.no og www.trysil.no

Via ferrata Via ferrata betyr vei av jern, og er en klatrerute som er ferdig stukket ut med vaier og stiger boltet fast i fjellet.

Likevel er det en adrenalinfylt og krevende aktivitet, for veien ned er svært bratt og luftig.

En av de mest spektakulære ligger i Odda, der Himmelstigen tar deg til toppen av utsiktspunktet Trolltunga.
 
Pris: Fra rundt 595 kroner med guide og utstyr, avhengig av sted og lengde.

STISYKLING:  
Stisykkel er den absolutt største utendørstrenden for tiden. Det selges snart like mange terrengsykler i Norge som skipar. Foto: TORILD MOLAND
STISYKLING: Stisykkel er den absolutt største utendørstrenden for tiden. Det selges snart like mange terrengsykler i Norge som skipar. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

Les mer: www.loenactive.no, www.opplevodda.com og www.hemsedalfjellsport.no

VIA FERRATA: Via ferrata betyr vei av jern, og er en klatrerute som er ferdig stukket ut med vaier og stiger boltet fast i fjellet. Foto: GJERMUND GLESNES
VIA FERRATA: Via ferrata betyr vei av jern, og er en klatrerute som er ferdig stukket ut med vaier og stiger boltet fast i fjellet. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!