HVERDAGSDRIKK: Lassi er sunt, enkelt og sommerlig. Bland inn jordbær, mango eller prøv deg på en mer krydret variant med blant annet koriander og ingefær. Foto: METTE RANDEM
HVERDAGSDRIKK: Lassi er sunt, enkelt og sommerlig. Bland inn jordbær, mango eller prøv deg på en mer krydret variant med blant annet koriander og ingefær. Foto: METTE RANDEMVis mer

Kom her, lassi

En trofast følgesvenn for varme sommerdager

Det er ikke bra å være så glad i milkshake som det jeg er.

Når jeg får det for meg at jeg skal lage skikkelig milkshake, er det ingen som gjør det bedre.

Jeg klarer å lage milkshake som er så tjukk og deilig at den krever to liter iskrem og bare en halvliter melk. Med andre ord, ikke hverdagskost.

Men jeg har jo lyst på milkshake hver dag, lysten er akutt og utømmelig når det er sommer. Og hva gjør jeg da?

Redningen er lassi, den tradisjonelle indiske yoghurtdrikken (som forvirrende nok deler navn med verdens mest kjente hund).

For der milkshake handler om å lage en drikk som inneholder minst mulig melk - en syndig utskeielse - er lassi en hverdagsdrikk med et helt annet opphav.

Kort fortalt handler det om at det er varmt i India, så man har konstant behov og ønske om noe å leske seg på.

Samtidig er det - nettopp fordi det er varmt i India - vanskelig å få melk til å holde seg.

Løsningen har vært at man bruker yoghurt eller annen syrnet melk (når den er sur, har den bedre holdbarhet), som man blander med frukt (i noen tilfeller også krydder).

Det gir en tjukk konsistens, en frisk syrlighet og er så sunt at man ikke bare kan, men bør spise det hver dag.