Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Kom i løpeform på 1-2-3

Her er maratondronningen Ingrid Kristiansens beste treningstips.

BISLETT 2010: - Et realistisk mål for de fleste mener jeg bør være å gjennomføre en 10-kilometer iløpet av sesongen, sier Ingrid Kristiansen. Klikk.no møtte henne på nye Bislett stadion. Foto: Anders Rasch
BISLETT 2010: - Et realistisk mål for de fleste mener jeg bør være å gjennomføre en 10-kilometer iløpet av sesongen, sier Ingrid Kristiansen. Klikk.no møtte henne på nye Bislett stadion. Foto: Anders Rasch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du igang med treningen etter en lang vinter med lite fysisk aktivitet?

Her er treningsrådene fra Ingrid Kristiansen (54), mestvinnende langdistanseløper og den eneste personen i verden som har hatt verdensrekordene på 5000 meter bane, 10.000 meter bane, 15 km landevei, halvmaraton og maraton på én og samme tid.

Hun har også IAAF verdensmesterskapstitler både på landevei, i terrenget og på bane.

Sammen med Grete Waitz er Ingrid Kristiansen Norges mest meritterte løper. Her er Grete Waitz' tips til kjøp av løpesko .

Ingrid Kristiansen har vunnet de største internasjonale maratonløpene i verden, som Stockholm (3 ganger), Houston (2 ganger), London (4 ganger), Boston (2 ganger), New York (1 gang) og Chicago (1 gang). Nå gir hun deg tipsene for å gjennomføre maraton med stil. De fleste av oss bør kunne løpe en kvartmaraton, mener hun.

Tren tre ganger i uka

- Et realistisk mål for de fleste mener jeg bør være å gjennomføre en 10-kilometer i løpet av sesongen, sier Kristiansen.

Hun advarer mot å tenke at mange lange skiturer vinteren gjennom gjør deg rustet for like lange løpeturer.

- Belastningen når du løper er mye større enn når du går på ski, og kroppen må tilvennes gradvis, sier Kristiansen.

Hun anbefaler tre treninger i uka, for å komme i toppform. Da kan du få optimal hvile mellom hver gang du trener. Det er en fordel at du fordeler treningsøktene dine jevnt utover i uka.

- Det er viktig at du trener på forskjellige måter, som utfyller hverandre, gir variasjon og god fremgang.

God helse er avhengig av at du trimmer vesentlige organer inni kroppen .

1. treningsøkt

Den første treningsøkten bør gå til intervalltrening.

- Varm først opp i 15-20 minutter. Deretter veksler du mellom 40 sekunder innsats med godt tempo og 20 sekunder pause, det vil si rolig jogging. Dette gjentar du 10 ganger. Deretter jogger du rolig i fem minutter, før nye 10 minutter med 40- og 20-sekunders intervalltrening.

- Det er viktig å få opp tempoet innimellom og løpe med gode steg, ikke bare jogge.

Intervalltrening er den beste måten å få bedre kondisjon på.

2. treningsøkt

Jogg jevnt og rolig i 40 minutter, på et behagelig belastningsnivå.

- Det er bedre å ta i litt for lite, enn litt for mye. Rett og slett for at det gir mer velbehag, dette er spesielt for nybegynnere. Etter hvert som en kommer i bedre form, kan en øke intensiteten noe på enkelte av treningsturene. Løper man, er ofte 40-50 minutter mer enn nok.

3. treningsøkt

- Ta en god langkjøring i helgen, gjerne en til to timer med en blanding av gange og løp. Dette får igang fettforbrenningen hvis du vil ned i vekt.

Ved gange er det ikke noe i veien for å drive på i to timer, selv for heller dårlig trente.

- Ikke undervurder effekten av å gå langt og mye. Da jeg var verdens beste løper, gikk jeg utrolig mye, sier Kristiansen.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!