NUGATTIKRIG: En halv million bokser med Nugatti Max, Nugatti Air, Nugatti Zero og Nugatti blir holdt tilbake og må kanskje kastes fordi Orkla har gjort en feil med papirene. - Vi er kampklare, sier Orkla, som ikke vil kaste mat og har klaget saken inn. Foto: ORKLA
NUGATTIKRIG: En halv million bokser med Nugatti Max, Nugatti Air, Nugatti Zero og Nugatti blir holdt tilbake og må kanskje kastes fordi Orkla har gjort en feil med papirene. - Vi er kampklare, sier Orkla, som ikke vil kaste mat og har klaget saken inn. Foto: ORKLAVis mer

Kom med bil og ikke med båt: Nå kan 200 tonn Nugatti havne på dynga

Mattilsynet: Alvorlig prosedyrefeil.Orkla: Mattilsynet overreagerer.

En halv millioner bokser Nugatti kan bli kastet på grunn av formelle feil knyttet til import av råvaren nøtter. 200 tonn Nugatti står nå sperret på lager. Partiet er nok til 13,7 millioner brødskiver.

Fullt spiselig - Det er ikke noe feil med Nugattien. Dette er god og trygg mat. Likevel vil Mattilsynet at vi skal kaste den, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods Norge, Dag Olav Stokken til Dagbladet.

Les også: Ernæringstest: Det sunneste sjokoladepålegget

Partiet tilsvarer 15 lastebillass med mat. Orkla mener Mattilsynet overreagerer.

- Vi er kampklare. Dette er rett og slett for galt, sier Stokken, som har klaget inn vedtaket. Klagen blir behandlet av Mattilsynets hovedkontor i disse dager

Feilen skjedde fordi den tyrkiske hasselnøttpastaen denne gang kom med bil i stedet for med båt. Innførselen skjedde rundt nyttår.

- Prosedyren var litt annerledes. Da skjedde feilen, sier Stokken.

Gi oss bot Orkla ber om at Mattilsynet heller tar stikkprøver av det ferdig produktet og gir selskapet en bot.

- Det hadde vært en reaksjon som hadde stått i forhold til feil feilen som er gjort, sier Stokken.

Visste du at Nugatti inneholder salatfiber? 

Orkla håper at klagen blir behandlet raskt. Nugattien må ut i butikk før sommeren for å ha nok dager i butikk. Nugattien har holdbarhetsdato utpå høsten.

Risikoprodukt Mattilsynet står på at hasselnøttpastaen er innført ulovlig fordi den ikke ble framstilt for endelig grensekontroll.

- Jeg skjønner at Orkla kan synes regelverket er firkantet, men vår jobb er å  beskytte folkehelsa, sier avdelingssjef Annette Haugane ved avdeling grensekontroll og import ved Mattilsynet Region Stor-Oslo.

Hun understreker at hasselnøttpasta er risikoprodukt som kan inneholde kreftframkallende muggsoppgifter (aflatoksiner).

Det skjer om pastaen lagres og oppbevares feil. Derfor er det importforbud. Orkla får dispensasjon fra forbudet. Regelverket er likt for hele EU og EØS-området.

Må frigi varene - Det er først når «matmyndighetene» enten Norge eller andre steder i EU har frigitt partiet for omsetning at det kan innføres og omsettes, sier Haugane.

Som selskap må du holde tunga rett i munnen når du skal importere. Overser du detaljer på side 2 av innførselsdokumentet (CED) kan det gå galt.

Side 2 må være signert og stemplet av Mattilsynet før partiet kan innføre sendingen.

- Mattilsynet har ikke frigitt dette partiet og dermed er heller ikke side 2 stemplet og signert, sier Haugane.

Glad i hasselnøtter? Lag din egen Nugatti.

Haugane mener Orkla kunne reagert før hasselnøttpastaen ble satt i produksjon.

- Overhodet ikke, sier Stokken i Orkla, vi visste ikke om feilen før Mattilsynet oppdaget den og informerte oss.
Han mener det må telle i deres favør at heller ikke Tolletaten oppdaget feilen.

- Vi fikk frigitt partiet og trodde alt var greit, sier han.

Økt produksjonen Varepartiet som er beslaglagt har en omsetningsverdi på 15 millioner kroner. Hva som blir utfallet er vanskelig å si, men tilsvarende saker før har endt med at Mattilsynet ikke har gitt selskapet medhold.

Dersom «nugattikrigen» ender med at pålegget må kastes, er det ingen grunn til å fortvile for deg som forbruker. Orkla har hivd seg rundt og økt produksjonen for å fylle hyllene.

- Uansett hva som skjer, det blir Nugatti nok til alle, forsikrer Stokken.

STRIDENS KJERNE: Nugatti lages av blant annet hasselnøttpasta fra Tyrkia. For å importere pastaen, må man få dispensasjon - og holde tunga rett i munnen når papirer skal fylles ut. Denne gang fikk det galt for Orkla. Konsekvensen kan være at 15 lastebillass med pålegg havner på dynga. Foto: SVEIN ERIK FURULUND
STRIDENS KJERNE: Nugatti lages av blant annet hasselnøttpasta fra Tyrkia. For å importere pastaen, må man få dispensasjon - og holde tunga rett i munnen når papirer skal fylles ut. Denne gang fikk det galt for Orkla. Konsekvensen kan være at 15 lastebillass med pålegg havner på dynga. Foto: SVEIN ERIK FURULUND Vis mer