Kommer du for seint, kan du i alle fall ikke skylde på NSB

Men ønsker du å drive med hurtigløp er du på feil plass.

DRESIN-TUR: Fra midten av mai og fram til snøen kommer, kan du ta pedalene fatt med dresin på den gamle skinnegangen til Numedalsbanen hos Paul-Tore Halvorsen og kona Gunnbjørg på Veggli. Foto: ROGER BRENDHAGEN
DRESIN-TUR: Fra midten av mai og fram til snøen kommer, kan du ta pedalene fatt med dresin på den gamle skinnegangen til Numedalsbanen hos Paul-Tore Halvorsen og kona Gunnbjørg på Veggli. Foto: ROGER BRENDHAGENVis mer

NUMEDAL (Dagbladet): - Du bruker 4,5 timer om du er normalt sprek, men den siste biten opp er litt tung, smiler Paul-Tore Halvorsen.

Han snakker om dresinturen som snirkler seg 3,3 mil langs Numedalslågen i Buskerud.

Fra midten av mai og fram til snøen kommer kan du nemlig ta pedalene fatt i middelalderdalen på den gamle skinnegangen til Numedalsbanen.

Tråkket i 20 år Turen starter på Veggli, nærmere bestemt ved Veggli vertshus, som Halvorsen har drevet sammen med kona Gunnbjørg Halvorsen i 28 år.

TOGOVERNATTING: I 2001 åpnet Paul-Tore Halvorsen toghotell med egne lugarer og salongvogn der det serverer treretters middager. Foto: ROGER BRENDHAGEN
TOGOVERNATTING: I 2001 åpnet Paul-Tore Halvorsen toghotell med egne lugarer og salongvogn der det serverer treretters middager. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Da togeventyret på Numedalsbanen var over i 1989 fikk han i gang et samarbeid med nettopp Numedalsbanen. Nå har ekteparet tilbudt dresinturer i 20 år.  

- Det er Norges lengste dresinbane, sier Halvorsen.

50 om gangen Numedalsbanen er den siste jernbanestrekningen som hadde lov til å bruke dresin mens banen ennå var i drift.

- Hver stasjonsmester hadde et område han hadde ansvaret for. Han brukte dresinen for å kontrollere strekningen, forklarer Halvorsen.

Om du ønsker å tråkke deg oppover skinnene i dag, lønner det seg å bestille på forhånd. Halvorsen har en begrensning på 50 personer på jernbanesporet om gangen.

Aldersgrensen for å kjøre dresin alene 16 år.

De yngre må sitte på med en voksen.

Du kan leie på timebasis, for én dag, eller du kan legge inn en overnatting på turen om du ønsker det.

Dresinovernatting Uansett hva du velger, er både start og stopp Veggli.

Du bruker 4,5 timer opp til Rødberg og tre timer ned igjen, men du kan snu akkurat når det passer deg.

- Mange snur halvveis, eller stopper for å fiske og bade underveis, sier dresinsjefen.

I Lågen kan du få både ørret og røye, og Halvorsen røper at det går fisk på fem-seks kilo i elva.

Han lover også flotte naturopplevelser på en litt annen måte enn om du kjører bil eller beveger deg til fots.

Ønsker du å trekke ut turen i tid finnes det flere overnattingssteder langs skinnegangen, eller du kan overnatte i telt på anviste teltplasser underveis hvis du heller ønsker det.

Middelalderdalen Det heller ikke uten grunn at Numedal kalles Middelalderdalen:

- Dette er det område med flest bevarte bygninger fra middelalderen i hele Norge, sier Halvorsen stolt.

Du finner blant annet flere stavkirker, middelaldertun, og en gren av hovedveien fra Vestlandet, «Nordmannsslepa» endte også i Veggli, forteller han.

Og det er kosetur det er snakk om:

- Ønsker du drive med hurtigløp er du på feil plass, avslutter Halvorsen.